Kuva: YouTube

14 biisin tekeminen maksoi 11 miljonaa euroa -maailman kalleimmaksi tulleet levyt selvitettiin

23.09.2016 14:00 - Mika Parikka

Listalta löytyy monia klassikoita, mutta myös pari yllättäjää.

Albumin teko ei ole, eikä ole koskaan ollut halpaa puuhaa. Jotkut bändit saavat rahan kulumaan mitä kummallisimpiin asioihin. Yleensä syy suureen hintalappuun on perfektionismi, mutta toisinaan siihen voi vaikuttaa vaikkapa diivailu, erimielisyydet taikka täysin turha törsääminen.

Alla on listattu kalleimmat albumit, joita on koskaan tehty. Osa on ollut oman aikansa kalleimpia albumeita. 

AC/DC - For Those About To Rock (We salute you) (1981)

Albumi oli AC/DC:n miehistölle murheenkryyni. Kun aikaisempaa levyä Back In Blackia tehtiin seitsemän viikkoa, For Those About To Rockiin meni kolme kuukautta. Se koetteli todenteolla Malcom ja Angus Youngin hermoja. Levyn supernirso tuottaja Mutt Lange ei ollut  tyytyväinen Phil Ruddin rumpusoundiin, joten bändi joutui vaihtamaan studiota peräti kolme kertaa.

My Bloody Valentine - Loveless (1991)

My Bloody Valentine uskoi, että he pystyisivät tekemään albumin noin viidessä päivässä. Totuus oli kuitenkin kaikkea muuta, mistä kiittäminen kuuluu bändin johtohahmo Kevin Shieldiä. Albumin teko vei lopulta kaksi vuotta ja sen hinnaksi arvioidaan noin noin 291 000 euroa.

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Heaerts Club Band (1967)

Kyseinen albumi on yksi kaupallisesti menestyneimmistä albumeista koskaan. Samalla se on myös yksi kalleimmista. Siihen nähtiin myös vaivaa. Pelkästään Strawberry Fields Forever -kappaleeseen käytettiin aikaa 55 tuntia, joka on yhtä kauan kuin Beatlesin debyyttalbumin nauhoittaminen otti kokonaisuudessaan. Työnteko kuitenkin kannatti, sillä albumi vietti 27 viikkoa Brittien listaykkösenä ja 15 viikkoa Yhdysvaltain listaykkösenä.

Queen - A Night At The Opera (1975)

A Night At The Opera on Queenin oma iisakin kirkko, jonka eteen todellakin nähtiin vaivaa. Sitä tehtiin peräti kuudessa eri studiossa. Jotain kertoo myös se, että Bohemian Rhapsodyn yhtä osaa äänitettiin peräti 180 tuntia. Albumin teko maksoi nykyrahassa 500 000 puntaa, eli noin 582 000 euroa. Se oli oman aikansa kallein levy. 

The Darkness One Way Ticket To Hell… And Back (2005)

Pienimuotoisena yllättäjänä oleva The Darkness teki oman A Night At The Operan vuonna 2005. The Darkness One Way Ticket To Hell… And Back vaati järkälemäisen työn ja kasan rahaa. Sen hintalapuksi noin miljoona puntaa eli noin 1,60 miljoonaa euroa.

Foo Fighters - One By One (2002) 

Pelkästään Foo Fightersin demot One By One -albumille maksoivat miljoona dollaria eli noin 893 000 euroa. Se kertoo jotain siitä, kuinka paljon rahaa kokonaiseen albumiin lopulta laitettiin. Bändillä meni kuusi kuukautta aikaa äänittää 29 kappaletta, jonka jälkeen he päättivät ettei koko albumi ole edes hyvä. Albumin teon aikana sisäiset ristiriidat meinasivat saada nokkamies Dave Grohlin hajottamaan koko bändin. 

Fleetwood Mac - Tusk (1979)

Julkaisuvuonnaan Tusk oli kaikkien aikojen kallein albumi. Sen hintalapuksi laitettiin lopulta 1,4 miljoonaa dollaria eli noin 1,246 miljoonaa euroa. Levy myi lopulta neljä miljoonaa kappaletta. Jos ottaa huomioon sen, että bändin edellinen julkaisu Rumours myi yli 20 miljoonaa kappaletta, Tuskia voidaan pitää pienimuotoisena floppina.

Korn - Untouchables (2002)

Leveää elämäntyyli elänyt Korn sai Untouchables -levylleen mojovan hintalapun, vaikka se oltaisiin voitu tehdä huomattavasti pienemmälläkin budjetilla. Suurin syy hintalapun suuruteen on bändin vuokraamat lukuisat asunnot, jotka kävivät bändille todella kalliiksi. Hintaa levylle saatiin lopulta 4 000 000 dollaria eli noin 3,75 miljoonaa euroa. Se myi lopulta viisi miljoonaa kappaletta, kun aikaisempi Kornin levy Issues puolestaan oli myynyt 13 miljoonaa kappaletta. 

Def Leppard - Hysteria (1987)

Kukaan ei tarkalleen tiedä paljonko Hysterian tekeminen Def Lepardille maksoi, mutta bändin kitaristi Phil Collen on sanonut, että sen piti myydä viisi miljoonaa kappaletta vain päästäkseen omilleen. Levyä myytiin lopulta maailmanlaajuisesti 25 miljoonaa kappaletta, joten kaikki päättyi lopulta hyvin. 

Guns N' Roses - Chinese Democracy (2008)

Surullisen kuuluisa Chinese Democracy on rikkonut kaikki mahdolliset ennätykset. Sitä tehtiin älyttömät 14 vuotta ja se maksoi 13 miljoonaa dollaria eli 11,5 miljoonaa euroa. Pelkät studion vuokrat maksoivat 50 000 dollaria, eli noin 44 600 euroa kuussa, kitarateknikoille maksettiin 6000 eli noin 5300 euroa dollaria kuussa ja ohjelma, jonka avulla kitarat nauhoitettiin, maksoi 25 000 dollaria kuussa eli noin 22 300 euroa. Lopputuloksesta voidaan olla montaa mieltä.

Lähde: Team Rock

Lue myös: Cliff Williams jätti AC/DC:n - katso videot viimeiseltä keikalta

Kilpailut

Uusimmat