Kuva: Senja Rapila

Amoral lopettaa 20 vuoden jälkeen: "Liian moni bändi loppuu vain yhdellä Facebook-ilmoituksella"

03.01.2017 14:15 - Reija Saarinen

Yhtyeen viimeinen keikka nähdään torstaina Tavastialla.

Vuonna 1997 perustetun Amoralin taru alkaa olla lopussa. Parinkymmenen vuoden ura paketoidaan lopullisesti 5. tammikuuta, jolloin vietetään Amoralin hautajaisia legendaarisella Tavastia-klubilla Helsingissä.

Mieleenpainuvan keikasta tekee monikin asia. Yksi niistä on se, että lavalla nähdään tällä kertaa kaikki yhtyeen kokoonpanot ja kuullaan materiaalia ensimmäisestä demosta viimeisimpään levyyn.

Yhtyeen jäsenten mukaan on vielä liian vaikea arvioida sitä, mikä on tunnelma viimeisen kappaleen päätyttyä.

- En osaa kyllä yhtään arvata, että millainen fiilis tulee olemaan. En ole koskaan aiemmin soittanut viimeistä keikkaa yhtyeessä, jossa olen soittanut 20 vuotta. Voihan se olla niin, että helpotuksen tunne on niin suuri, että vain tuulettaa, yhtyeen perustajajäsen Ben Varon naurahtaa.

- Tällä hetkellä pyörii mielessä vain se, että meneekö kaikki tekniseltä puolelta hyvin. Sitä ajattelee vielä vain seuraavana keikkana. Ei ehkä vielä osaa edes miettiä sitä, että kyseessä todella on viimeinen keikka, laulaja-kitaristi Niko Kalliojärvi jatkaa.

Tunteita ei kuitenkaan voi pidätellä ja selvää onkin, että torstaina nähdään varmasti erilainen kirjo suuria tunteita. Ehkä jopa pienet kyyneleet?

- Jos pitäisi veikata, että kuka itkee, niin olisin varmasti itse yksi heistä. Minulla on ollut kiinni tässä niin paljon heti alusta saakka. Ehkä sitä siksi itse saattaa olla vähän herkempänä kuin joku toinen, joka ehkä lähinnä miettii sitä, että onko kaljaa jääkaapissa, Varon heittää.

"Ketään ei voi pakottaa kiertueelle"

Amoral ilmoitti lopettamispäätöksestään viime kesänä. Bändiläisillä itsellään se oli tiedossa jo paljon aiemmin. Vaikka suuresta elämänmuutoksesta onkin kyse, ei päätös ole kaduttanut.

- Ei sitä ole hirveästi ehtinyt surkutella, kun on kuitenkin samaan aikaan fiiliksissä uuden tekemisestä. Toki kyllähän sitä miettii, että edessä on todella viimeinen kerta, kun soitamme kappaleita yhdessä, Varon toteaa.

- Minusta on ollut vain siistiä, että meillä on ollut useampi keikka vielä ilmoituksen jälkeen. Koko ajan on tiennyt, että tämä ei tule kestämään, joten siitä osaa nauttiakin, Kalliojärvi jatkaa.

Varonin mukaan tavoitteena oli viedä pitkä projekti kunnialla maaliin saakka. Siksi kaikkea ei jätetty vain yhden Facebook-päivityksen varaan.

- Emme halunneet, että levy tulee samaan aikaan kuin lopettamisuutinen, sillä se olisi vienut kaiken huomion levyltä. Viimeisin levymme ei todellakaan ollut mikään jämälevy. Kun levyä miksattiin ja masteroitiin, ei kenelläkään ollut vielä suunnitelmissa lopettaa. Päätös tuli vasta levyn valmistumisen ja julkistamisen välillä, Varon kertoo.

- Oli kiva viedä pitkä projekti kunnialla maaliin saakka. Liian moni bändi loppuu vain yhdellä Facebook-ilmoituksella.

Tiedotteen mukaan yksi syy lopettamispäätökseen oli aikataulujen sovittamisen vaikeus. Vaikka innostusta olisikin ollut, tulivat realiteetit vastaan.

- Aikataulujen sovittaminen yhteen oli vain liian vaikeaa. Tyypeillä on muitakin yhtyeitä ja esimerkiksi Ari Koivunen tekee teatteria Tampereella, Varon kertoo.

- Ketään ei myöskään voi pakottaa kiertueelle. Varsinkaan pakurundeille. Ne kylmät suihkut ja täydellinen oman tilanpuute ovat asioita, jotka eivät sovi kaikille. Sitä todella pitää rakastaa, että se tasapainottaa kaiken sen ikävän. Siihen voi myös kyllästyä. Vaikka se olisi ollut 10 vuotta sitten siistiä, ei se tarkoita sitä, että se on sitä edelleen.

(kuva: YouTube)

"Yhtyeen heavy-pantterit"

Tulevaisuudensuunnitelmat poikkeavat jäsenten välillä melkoisesti. Esimerkiksi musiikkityylin muutokset ovat osa uutta aikaa.

- Tuntuu, että me Nikon kanssa ollaan tämän poppoon ainoat heavy-pantterit, jotka jatkavat vahvasti metallilinjalla. Basisti Pekka Johanssonilla, kitaristi Masi Hukarilla ja rumpali Juffilla (Juhana Karlsson) on luvassa jotain selkeästi kevyempää. He haluavat kokeilla jotain uutta, itse taas haluan enemmän takaisin juuri sitä metallia, Varon heittää.

- Minulla taas on Humavoid-niminen yhtye, jonka kanssa olen viettänyt pientä rinnakkaiseloa parin vuoden ajan. Nyt keskityn siihen täysillä, Kalliojärvi jatkaa.

Molemmat miehet ovatkin vahvasti sitä mieltä, että tulevaisuudessa elämässä on vain tilaa yhdelle bändille. Tuuraajien etsimiseen ei enää haluta kuluttaa aikaa.

"Tyhjän päältä aloittaminen on mageeta"

Selvää on, että yhden aikakauden loppu häämöttää. Se sulkee yhden oven ja avaa samalla kasan uusia. Varonin ja Kalliojärven mukaan haikeinta on jättää tiiviiksi kasvanut porukka, se poppoo, joka tietää taustat huonojen vitsien takaa.

- On se vähän pelottavaa aloittaa tyhjästä. Ollaan Juffin kanssa tehty tätä 14-vuotiaista saakka. Vuodesta 1997 saakka on kasvatettu biisimäärää. Nyt meillä on repussa 7-8 tuntia musiikkia, joista voimme settilistan valita, Varon pohtii.

- Nyt ensimmäistä kertaa elämässäni mulla ei ole mitään mistä aloittaa. En tiedä miltä settilista uuden bändin kanssa tulee näyttämään, riittääkö kappaleita edes settiin ja onko ne hyviä. Mutta vaikka vähän pelottaa, niin toisaalta tämä tyhjän päältä aloittaminen on myös mageeta.

Lue myös: Amoral-kitaristi liitettiin mystiseen mainokseen: Päädyinkö viagra-malliksi?

Kilpailut

Uusimmat