Metallican Suomi-valokuvan tarinat paljastuivat

12.06.2015 18:36 - Mikko Räsänen

Radio Cityn juontajat julkaisivat 1984 otetun valokuvan Metallican ensimmäiseltä Suomen keikalta. Facebookin avulla löydettiin fanit, jotka 31 vuotta sitten yllättivät James Hetfieldin wc:ssä.

Metallica heitti ensimmäisen Suomen konserttinsa 14. joulukuuta 1984, jolloin Ride the Lightning -kiertue toi bändin Tarvasjoelle konsertoimaan. Radio City sai haltuunsa tuolla keikalla miesten wc:ssä otetun valokuvan. Alla oleva kuva on otettu tilanteessa, jossa juuri tarpeillaan käynyt Metallica-laulaja James Hetfield on joutunut fanien ympäröimäksi. 

Kuva julkaistiin aamulla Radio Cityn Facebookissa siinä toivossa, että onnistuttaisiin nyt 31 vuotta kuvan ottamisen jälkeen tavoittamaan joku kuvan miehistä. Kuva alkoi levitä netissä nopeasti ja sosiaalinen media näytti voimansa, sillä muutamassa tunnissa kaikkien kuvan miesten henkilöllisyydet saatiin selville. Osa faneista saatiin myös langan päähän ja silloin kuultiin tarinat kuvan takaa.

Hetfieldin vieressä kuvassa oleva huivipäinen mies on turkulainen Pete Heino.

- Olin tuolloin 19-vuotias, Heino muistelee ja kertoo keikan jääneen mieleen ainakin rupisten saundien takia.

- Kyllähän ne aika kamalat oli. Ja kun äijät tuuttasi vielä niin kamalan kovaa, niin ei akustiikasta kamalasti selvää saanut. Se ei ollut pääasia, pääasia oli, että oli kivaa, Heino naurahtaa.

Heino ei Tarvasjoen keikalla päässyt pelkästään tapaamaan Hetfieldiä wc:ssä, vaan James kutsui hänet myös backstagelle.

- Backstagella oli muuten ihan kivaa, mutta tämä edesmennyt basisti (Cliff Burton) oli aika bloosassa, eikä sillä kauheasti ilmekään värähtänyt. Hetfieldin kanssa juotiin siinä parit bisset, mutta sitten kun pyysin kolmannen bissen, heitti ne mut ulos backstagelta, Heino kertoo. 

Tampereelta keikalle oli tullut bussilastillinen faneja, koska Epe's-levykauppa oli järjestänyt fanimatkan. Tuossa bussissa oli myös nuori Wille Vilppula, joka nyt 31 vuotta myöhemmin näki Radio Cityn julkaiseman valokuvan ja tunnisti siitä pari tuttuaan.

- Keikalla piti olla lämppärinä Tank-yhtye, mutta ne olivat tehneet oharit. Metallica oli asiasta vähän harmissaan, koska niillä itselläänkin oli vähän lyhyt setti. Hetfield selitti jotain, että eivät edes tiedä, missä Tankin jätkät ovat ja haukkui ne kusipäiksi. 

Hetfieldin kanssa ehdittiin tekemään parempaakin tuttavuutta.

- Kaverini Keinosen Tope puristi Hetfieldiä palleista ja sanoi sille "Balls to the walls" kun Acceptkin oli meille kova sana silloin. Hetfieldiä pikkaisen nauratti ja hävetti, Vilppula kertoo.

- Minäkin sitten innostui pyytämään sitä kädenvääntöön, mutta se vaan löi tyhjän kaljatölkin päähän, sanoi "fuck you" ja nauroi päälle. Ja kyllä meitäkin pikkuisen hymyilytti. 

Tarvasjoen keikkaa oli katsomassa myös Salon Seudun Sanomien kulttuuritoimittaja Veli-Matti Henttonen. Henttonen kirjoitti konsertista murskakritiikin. Hän muun kuvaili keikan olleen progemiehelle yhtä kärsimysnäytelmään. Kriitikko myös lupasi syödä hatullisen paskaa, jos Metallicasta tulee ikinä iso juttu. 

Henttonen oli tehnyt keikasta bootleg-nauhoituksen. Radio City sai tuon nauhan haltuunsa, toimittaa nyt lahjoituksena tuon harvinaisen taltioinnin salapoliisityössä auttaneille sekä tietenkin valokuvan nuorille miehille, jotka voivat sen avulla muistella tuota 31 vuoden takaista iltaa.


Kilpailut

Uusimmat