Kuva: AOP

Liigan todelliset maalitykit selvitettiin - JYP-hyökkääjä oli runkosarjan maaliahnein!

13.04.2017 15:08 - Mikko Räsänen

Radio Cityn selvitys näyttää, ketkä liigapelaajat olivat todennäköisimpiä maalintekijöitä jäälle päästessään.

Tapparan Veli-Matti Savinainen oli runkosarjan maalikuningas 30 maalillaan. Savinaisen maalitehtailua auttoi se, että hän pelasi suuressa roolissa ja sai peliaikaa ottelua kohti keskimäärin 18,5 minuuttia. Kauden aikana Savinainen tarvitsi jokaista maaliaan kohden keskimäärin 34 minuuttia ja 12 sekuntia peliaikaa.

Radio City selvitti, ketkä liigapelaajat olivat todellisuudessa Liigan pelätyimpiä maalitykkejä eli ketkä tarvitsivat vähiten jääaikaa jokaista maaliaan kohden. Selvitykseen otettiin mukaan kaikki ne liigapelaajat, jotka tekivät runkosarjan aikana vähintään viisi maalia. Selvityksessä kävi ilmi, että runkosarjan ykkösmaalitykki olikin JYPin Michel Miklik, joka tarvitsi maalia kohden peliaikaa vain 24:48.

Savinainen löytyy tilastosta vasta sijalta neljä, sillä hänen edelleen kiilasivat vielä Ilveksen Sami Sandell sekä Pelicansin puolustajatähti Juha Leimu.

Miklikin ja Sandellin kohdalla täytyy muistaa, että loukkaantumisten takia molemmille kertyi niin vähän runkosarjaotteluita, että otanta on pieni. Sandell pelasi vain kahdeksan ottelua ja Miklik. On erittäin todennäköistä, että koko kauden mittaisella ajanjaksolla he eivät olisi yltäneet aivan noin kovaan tehoiluun, koska muuten heidän kohdallaan olisi puhuttu noin 40 maalin kausista.

Leimu oli puolustajien tilastossa ylivoimainen ykkönen 27:54 ajallaan, sillä puolustajien tilastokakkonen Lukon Janne Niskala tarvitsi jokaista maalia kohden 1:28:05 peliaikaa eli kolminkertaisesti Leimuun verrattuna. Leimun ykköstilaa ei voi pitää yllätyksenä, sillä hän on kahdella viime kaudella voittanut Liigan puolustajien maalipörssin. Tällä kaudella hänen peliaikaansa verotti se, että loukkaantumisen jälkeen palattuaan hänen kuntonsa ei kuukausiin kestänyt normaaleja 20 minuutin ottelukohtaisia peliaikoja. Leimu saikin suurimman osa kaudesta peliaikaa vain 5-10 minuuttia ottelua kohtaan ja pelasi lähinnä ylivoimat, jolloin puolustajien maalitkin yleensä syntyvät.

Katso alta selvitys, josta näkee, miten paljon peliaikaa Liigan 180 kovinta maalintekijää tarvitsivat jokaista maaliaan kohden.