Kuva: AOP

Liigan uudet ulkomaalaiset arvioissa - Kärppien hankinnat onnistuneet parhaiten

15.09.2016 10:15 - Mikko Räsänen

Radio Cityn nettitoimitus kävi läpi kaikki täksi kaudeksi Liigaan siirtyneet ulkomaalaiset pelaajat. Todelliset huippunimet loistavat poissaolollaan.

Liigakausi alkaa huomenna ja joukkueiden kokoonpanot ovat jo niin valmiit, että voidaan tarkastella hankintoja. Radio Cityn nettitoimituksen selvityksessä käy ilmi, että täksi kaudeksi Liigaan ei siirtynyt yhtään todellista ulkomaalaista tähtipelaajaa.

Vielä kaudella 2014-15 Liigaan saapui useita ulkomaalaispelaajia, jotka meriittiensä puolesta olivat kovan luokan vahvistuksia. Silloin kovin kaappaus oli HIFKiin siirtynyt Tomas Zaborsky, joka oli pari kautta aiemmin tehnyt Ässissä 59 pistettä. Samaan joukkueeseen siirtynyt 18-vuotias Nikolai Goldobin oli kansainvälisenä huippulupauksena poikkeuksellinen hankinta. Myös TPS:n Ryan Lasch ja Radek Smolenak olivat aiemmilta liigameriiteiltäänkin jo tähtitasoa. Kovia odotuksia kohdistui myös Pelicansin Michal Repikiin, joka oli pelannut yli 70 ottelua NHL:ssä ja tehoillut AHL:ssä keskimäärin 0,75 pisteen ottelukohtaisella keskiarvoilla.. Puolustajahankinnoista nimimiehiä olivat Tsekin maajoukkueen vakionaamat Jakub Nakladal (TPS) ja Petr Zamorsky (Blues).

Kaikki kovat hankinnat eivät lopulta olleet kaukalossa niin kovia vahvistuksia, kun heidän ansioluettelonsa olisi antanut odottaa. Repik oli Pelicansin kultakypärä, mutta ei niin dominoiva pelaaja kuin oli toivottu, Zamorskysta ei tullut uutta Jiri Vykoukalia ja Nakladalkaan ei loistanut, vaikka saikin kauden päätteeksi NHL-sopimuksen. Tälle kaudelle Liigaan tulleet ulkomaalaishankinnat ovat kuitenkin olleet meriiteiltään vielä vaatimattomampia kuin tuolloin saapuneet.

Alla toimituksen arviot liigakauden 2016-17 uusista ulkomaalaispelaajista.

Viiden tähden vahvistukset - varmat huippunimet!

Ei ketään. Edellinen Liigaan tullut viiden tähden vahvistus oli Henrik Tallinder, joka siirtyi TPS:ään kaudeksi 2015-16, ja jatkaa toki joukkueessa edelleen.

Neljän tähden vahvistukset - hyvät hankinnat

John Albert, Kärpät
Toimituksen valinta Liigan parhaaksi uudeksi ulkomaalaishankinnaksi. Albert on pelannut USA:n nuorisomaajoukkueissa, hän on ollut yliopistojoukkueensa kapteeni, hän on ollut AHL-joukkueensa kapteeni ja hän on päässyt pelaamaan NHL:ssäkin. Hän on vasta 27-vuotias eli pelaaja parhaassa iässään. Viime vuosina Albert teki AHL:ssä noin 40 pistettä kaudessa. Se ei kuulosta huimalta, mutta kuin muistaa, että hän on tehnyt nuo pisteet pelatessaan puolustavammassa roolissa kuin ylivoiman ykkösmiehet, alkavat tehot tuntua entistä paremmilla. Liigassa on entuudestaan hyviä esimerkkejä pohjoisamerikkalaisista puolustavista hyökkääjistä, jotka alkavatkin tehoilla, kun siirtyvät Liigaan ja saavat hyökkäävämmän roolin. Edellinen tällainen oli SaiPan David McIntyre, joka sijoittui viime kaudella Liigan pistepörssin kakkoseksi. Jos palaset loksahtavat kohdalleen, voi Albert toistaa saman tempun.

Shaun Heshka, Kärpät
Oli kaudella 2012-13 Ässissä pelatessaan niin hyvä, että täytti kaikki viiden tähden vahvistuksen kriteerit. Niillä näytöillä alkoi Heshkan KHL-ura, joka kesti kaksi kautta. Jälkimmäinen kausista oli sen verran heikompi, että seuraavaksi pelipaikka piti hakea Ruotsista. Siellä pelatun keskinkertaisen kauden jälkeen hän palasi Suomeen. 31-vuotiaana Heshka ei vielä ole ikäloppu, ja kerran Liigassa onnistuttuaan hänen pitäisi taas pystyä ottamaan paikkansa yhtenä koko sarjan parhaista puolustajista.

Niklas Olausson, Kärpät
Ruotsin EHT-maajoukkueissa säännöllisesti esiintynyt Olausson on nakuttanut Elitserienissä tasaisesti 30-40 pisteen kausia ja on sittemmin jatkanut samalla pistetahdilla myös Sveitsin Liigassa. Häntä ei ehkä nähdä taistelemassa pistepörssin voitosta, mutta 30-40 pisteen kauden pitäisi nytkin olla todennäköinen ja siten häntä voi pitää hyvänä hankintana.

Steven Seigo, Lukko
Yhden KHL-kauden jälkeen Liigaan palannut Steven Seigo on Lukolta aika turvallinen hankinta. Lukko on tarkkaillut Seigoa jo miehen ollessa vasta A-juniori-iässä ja Seigon pelattua TPS:ssa kaksi kautta, on myös hänen aikuisiän osaamisensa tiedossa. Yleispuolustaja, joka tekee 20-25 pistettä ja hoitaa hommansa myös omassa päässä.

John McFarland, SaiPa
Kun Florida Panthers varasi McFarlandin toisella kierroksella vuoden 2010 NHL-draftissa, pidettiin McFarlandia yhtenä koko draftin parhaista luistelijoista. Vielä 15-16-vuotiaana ikäluokkansa lahjakkaimpana pelaajana pidetyn hyökkääjän AHL-uraa varjostivat loukkaantumiset ja lopulta hänen ainoiksi NHL-meriiteikseen jäivät viime kaudella pelatut kolme ottelua Panthers-paidassa. Liigan leveissä kaukaloissa McFarland pääsee entistä paremmin käyttämään parasta asettaan eli hyvää luistelua. Hän on näyttänyt CHL-peleissä, että luistin todella kulkee ja ruuti on kuivaa, sillä neljässä ottelussa tehdyillä viidellä maalillaan hän on koko sarjan maalipörssin kakkosena. Terveenä pysyessään Liigassakin 20 maalin mies.

Kolmen tähden ulkomaalaiset - mahdolliset vahvistukset

Philippe Cornet, HPK
AHL:stä keskinkertaisilla meriiteillä Suomeen tulevista pelaajista käytetään monesti nimitystä "arpa", koska he voivat olla mitä tahansa arvokkaan vahvistuksen ja täyden turistin väliltä. 20-40 pisteen AHL-kausia pelannut Cornet on tyypillinen esimerkki tällaisesta arvasta. Rohkaisevaa on kuitenkin se, että Cornet ei ole nyt ensimmäistä kertaa leveässä kaukalossa, vaan hän pelasi jo viime kauden Norjassa hyvillä tehoilla. Hän on myös ollut tehokas harjoituspeleissä ja löytänyt nopeasti kemiaa uusien ketjukavereidensa kanssa. Tämä arpa saattaa hyvinkin olla voittava.

Joe Finley, HIFK
203 senttimetriä ja 111 kiloa. Siinä ovat ne tärkeimmät luvut, joilla Finley on luonut jääkeikkouransa. Yhtenä maailman kookkaimmista ammattilaiskiekkoilijoista hän onkin kunnioitusta herättävä hahmo ja oman maalinedustan kiistaton isäntä. Finleyn haasteet ovat aina olleet liikkeessä ja suuressa kaukalossa ne korostuvat. Jos Finley roolitetaan hyvin ja hän pystyy pelaamaan vahvuuksillaan, voi hän olla arvokas vahvistus HIFK:lle. Jos hän taas joutuu vain kulmiin jahtamaan itseään tuplasti vikkelämpiä hyökkääjiä, ei hän välttämättä näe kevättä Helsingissä. Kävi niin tai näin, niin ainakaan Finleyn seuraaminen ei tule olemaan tylsää.

Erik Thorell, TPS
24-vuotias ruotsalainen ei onnistunut kaappaamaan pelipaikkaa Elitserienistä vaan joutui 21-vuotiaana nöyrtymään ja siirtymään sarjaporrasta alaspäin Allsvenskaniin. Siellä pelattujen kolmen kauden aikana kehitystä tapahtui ja viime kaudella Thorell (15+35=50) muodosti Marcus Nilssonin (19+37=56) kanssa sarjan pelätyimmän hyökkääjäkaksikon. Nyt Thorell yrittää uudestaan läpimurtoa pääsarjatasolle ja tällä kertaa hänellä lienee siihen entistä paremmat mahdollisuudet.

Curtis Hamilton, SaiPa
SaiPa tiedotti kesäkuussa, että sen hyökkääjävahvistus Patrik Davis joutuu jättämään koko kauden väliin vamman takia. Seuraavana päivänä tilalle hankittiin Curtis Hamilton. Jos kyse oli paniikkihankinnasta, vaikuttaa se kohtalaisen onnistuneelta, sillä Hamilton on kuitenkin NHL:ssäkin esiintynyt 24-vuotias hyökkääjä, joka pelasi viime kaudella Tsekin liigassa ja sai siellä nimiinsä koko sarjan parhaan teholukeman +29. SaiPassa Hamiltonille on tarjolla ykkösketjun rooli McFarlandin ja Tero Koskirannan rinnalla, mutta ellei hän pysty roolin vaatimaan pistetehtailuun, löytyy pelipaikka nopeasti muualta.

Mitch Wahl, Ilves
Hankinta, joka voi olla mitä tahansa 20 maalin miehen ja tusinavahvistuksen väliltä. Viime kaudella Wahl oli ensinmainittu, sillä hän voitti Allsvenskanin maalikuninkuuden 27 maalillaan. Mutta toisaalta aiemmilla kausilla Wahl on pystynyt tehoilemaan vain ECHL:ssä, josta perinteisesti on löydetty vahvistuksia lähinnä Mestis-tasolle. Pieni huolenaihe saattaa olla se, että Wahl on harjoituspeleissä ollut vaisu, eikä ole avannut vielä maalitiliään Ilves-paidassa.

Nathan Lawson, HPK
HPK:n viime kaudesta muistetaan ala-arvoinen maalivahtipeli, kun ykkösvahdiksi tarkoitettu Jere Myllyniemi oli kaukana siitä tasosta, mitä häneltä oli parhaimmillaan Pelicansissa totuttu näkemään. Fanien keskuudessa pelätään, onko tilanne nyt parempi, sillä ykkösvahdiksi kaavailtu Nathan Lawson ei ole vakuuttanut harjoituspeleissä ja tulevaisuuden lupaus Emil Larmi on vasta 18-vuotias, eikä välttämättä vielä valmis ykkösvahdin vastuuseen. Lawsonia on helppo kritisoida sillä, että hän tulee Suomeen heikosta Itävallan liigasta. Täytyy kuitenkin muistaa, että hänen tilastonsa sieltä olivat hyvät, sillä molemmilla Itävallan kausillaan Lawson torjui kiekkoja yli 92 prosentin varmuudella. Vertailun vuoksi tilastoissa jäivät taakse sellaiset Liigasta tutut maalivahdit kuin Pekka Tuokkola, Bernd Brückler ja Andy Chiodo. Ja ei tarvitse mennä taaksepäin kuin kauteen 2012-13, kun Lawsonilla on jo esittää AHL:stä todellinen huippukausi, jolloin hän torjui 23 ottelua torjuntaprosentilla 93,8. 32-vuotiaana Lawson on maalivahti parhaassa iässään, joten hän löytänee tasonsa, kunhan sarja pääsee käyntiin.

Niklas Treutle, KooKoo
Kun KooKoon ykkösvahti Juha Järvenpää loukkaantui niin pahasti, että koko hänen kautensa saattaa olla vaarassa, odottivat monet, että Samu Perhosesta tulee joukkueen kiistaton ykkösvahti ja taakse haetaan vain joku edullinen kakkosmaalivahti tuomaan Perhoselle tarvittavaa lepoa. KooKoo yllättikin värväämällä Treutlen, joka pelasi viime kaudella pari ottelua NHL:ssäkin. Sitä edeltävällä kaudella 25-vuotias saksalainen otti nimiinsä koko Saksan DEL-liigan parhaa päästettyjen maalien keskiarvon (2,06), joten hän vähintäänkin haastaa Perhosen taisteluun ykkösvahdin paikasta.

Terry Broadhurst, KooKoo
Nousee rimaa hipoen tähän kategoriaan. Jos olisi tullut Liigaan vuosi sitten, olisi ollut selkeämmin kolmen tähden kategorian hyökkääjä, sillä takana olivat 26 ja 44 pisteen AHL-kaudet. Viime vuosi Elitserienissä oli kuitenkin paha pettymys, sillä 14 pistettä 48 ottelussa on aivan liian vähän vahvistukseksi hankitulta pelaajalta. Jos sama pistetahti jatkuu Liigassa, on Broadhurst hankintana pettymys. Jos taas viime kausi meneekin leveään kaukaloon totuttelemisen piikkiin ja Broadhurst pystyy nousemaan 30 pisteen mieheksi, onkin hän heti onnistunut hankinta.

Kahden tähden hankinnat - täytemiehiä

Morten Poulsen, Pelicans
Tanskan Liigassa ja Itävallassa tähän asti uraansa luonut Tanskan maajoukkuehyökkääjä yrittää nousta uudelle tasolle 28-vuotiaana. Helppoa se ei tule olemaan varsinkin, kun Poulsenin vahvuuksilla hänen roolinsa lienee pelata alemmissa ketjuissa. Täyttänee siellä tonttinsa, mutta tähden loistoa häneltä lienee turha odottaa.

Martin Röymark, Tappara
Norjalaishyökkääjä on pelannut lähes 200 ottelua Norjan maajoukkueessa, eli hän tuo mukanaan Tampereelle ainakin kokemusta. Pisteitä häneltä lienee turha odottaa, sillä jäällä Röymarkin rooli löytynee alemmista ketjuista ja alivoiman erikoismiehenä. Poulsenin tavoin hänkin täyttänee tonttinsa, mutta ei loista parrasvaloissa.

Robin Jacobsson, KooKoo
30-vuotias ruotsalainen pakkikolossi on pelannut urallaan enemmän otteluita Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Division 1:ssa kuin pääsarjassa. Suurimman osan ajasta hän on kuitenkin pelannut Allsvenskanissa, missä hän on kookkaaksi oman pään isännäksi pystynyt tekemään myös yllättävän paljon pisteitä. Ei kuitenkaan ole helppo tehtävä nousta 30-vuotiaana sarjatasolle, mikä aiemmin on osoittaunut hieman liian kovaksi ja lisää vaikeutta tuo se, että Jacobssonin kauteen valmistautumista on sotkenut loukkaantuminen.

Nicolai Bryhnisveen, Kärpät
24-vuotias norjalaispuolustaja oli hieman erikoinen hankinta Kärpiltä. Yleensä oululaisen suurseuran on totuttu hankkivan ulkomaalailta pelaajia, jotka ovat kohtalaisen varmoja vahvistuksia. Bryhnisveen on kuitenkin pelannut vain Norjan liigassa ja Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa, ja parista Ruotsissa pelatusta kaudesta huolimatta hän ei herättänyt merkittävää kiinnostusta Elitserien-joukkueissa. Ehkä Kärpät näki norjalaisessa jotain, mitä tiiviisti Allsvenskania seuraavat Elitserien-joukkueet eivät. Mutta toistaiseksi Bryhnisveenistä voi povata vain täytemiestä.

Zach Budish, Jukurit
Jukureiden ensimmäisen liigakauden rosterin kasaaminen sujui keväällä pitkälle niin, että kokoonpano täytettiin vain muiden joukkueiden ylijäämäpelaajilla, joilla ei juuri muita ottajia olisi Liigassa ollut. Ensimmäinen ulkomaalaishankinta Zach Budish jatkaa tuota listaa, sillä hän on puhdas ECHL-pelaaja, jolla AHL-vauhtikin on osoittautunut liian kovaksi, vaikka on useamman kerran päässyt sitä testaamaan. Budishilla on silti mahdollisuus saada merkittävä rooli Jukurien kokoonpanosta, koska joukkueesta puuttuvat selkeät tähtipelaajat.

Yhden tähden hankinnat - toivotaan, toivotaan -osasto

Kirill Tulupov, HPK
HPK tiesi Tulupovin olevan täydellinen arvoitus ottaessaan 28-vuotiaan venäläisen tryoutille. Aikanaan KHL-vauhtia kokeillut ja NHL:äänkin varattu satakiloinen järkäle pelasi viime kaudella Pohjois-Amerikassa LNAH-liigassa, joka on todella heikkotasoinen sarja, mikä tunnetaan lähinnä tappeluistaan. Kun vielä Tulupov on kärsinyt loukkaantumisista ja on tälläkin hetkellä sivussa vamman takia, näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että hänestä olisi merkittäväksi vastuunkantajaksi liigatasolla.

Jesse Dudas, TPS
Dudas oli erikoinen hankinta TPS:ltä, joka viime kausilla on hankkinut Eric Perrinin, Laschin, Tallinderin ja Francis Parén kaltaisia huippunimiä. Ehkä parin kauden aikana tehdyt jättitappiot ovat saaneet turkulaiset muuttamaan ajatteluaan ja nyt haetaan sitten näitä edullisia toivotaan-toivotaan -nimiä, joista voisi tulla liigapelaajia. Dudasin kohdalla vaikuttaa epätodennäköiseltä, että hänestä tulisi vahvistusta, vaikka mies pelasikin Unkarin maajoukkueessa kevään MM-turnauksessa ja vaikka hän voitti Unkarin liigan pakkien pistepörssin viime vuonna. Jälkimmäinen meriitti asettuu oikeaan valoon, kun muistaa, että tuo MOL-liiga on tasoltaan Mestistä heikompi sarja. Aiemmin Dudas ei ole pystynyt vakiinnuttamaan pelipaikkaansa edes ECHL:ssä. Liigaan hän on todellinen arpalippu. Lopulta saattaa olla, että tuota arpaa ei päästä edes raaputtamaan, sillä paha loukkaantuminen näyttää pilaavan Dudasin kauden ennen kuin se alkoikaan.

Yhteenveto

Liigasta poistui suuri joukko huippupelaajia, kuten Kristian Kuusela, Tomas Zaborsky, Patrik Laine, Sebastian Aho, David McIntyre, Chad Rau ja Teemu Ramstedt. Tilalle tulleista ulkomaalaisista samaa tähtitasoa ei ole kukaan, vaan tämän kauden liigan kovimmat hankinnat ovat kotimaisia. Vahvistusten joukon etunenässä tulevat Niko Kapanen (HPK), Juhamatti Aaltonen (HIFK), Ilkka Heikkinen (TPS) ja Teemu Eronen (HIFK).

Lue myös: Millainen on Seppo Räty -rankkari? KHL-joukkue näytti mallia

Lue myös: Hienot jääkiekkoaiheiset tatuoinnit koottiin galleriaksi - katso

Kilpailut

Uusimmat