Järkyttävä aalto iskee elokuvateattereissa huomenna - katso traileri

16.06.2016 17:03 - Mikko Räsänen

Tositapahtumiin perustuva The Wave -elokuva näyttää katastrofin, joka voi tapahtua milloin tahansa.

Huomenna Suomen teatteriensi-iltansa saava norjalainen The Wave haastaa Hollywoodin katastrofielokuvat. Elokuva perustuu tositapahtumiin luonnonkatastrofista, joka tapahtui Norjassa vuonna 1905. Tuolloin eräällä vuonolla tapahtui valtava maanvyöry. Mereen syöksyneet maamassat nostivat tsunamin, joka tappoi 60 ihmistä. Vuonna 1934 sama tapahtui toistui, ja vastaava maanvyörymä nosti yli 60 metriä korkean tsunamiaallon, mikä tuhosi kokonaan Tafjordin kylän.

The Wave -elokuvassa vastaava onnettomuus toistuu, mutta siinä tapahtumapaikka on Geirangerinvuono, joka on jyrkkien kallioseinämiensä takia erityisen potentiaalinen paikka vastaavalla onnettomuudelle. Geirangerinvuonossa tsunami olisi myös poikkeuksellisen vaarallinen, sillä vuonon pohjukassa olevassa Geirangerin kylässä on 250 pysyvää asukasta ja siellä käy vuosittain jopa 100 000 turistia ihailemassa Unescon maailmanperintöluettoloon valittua vuonoa.

The Wave -elokuva näyttää, mitä tapahtuu, jos jo nähdyn kaltainen maanvyörymä tapahtuu Geirangerinvuonossa. Asiantuntijoiden mukaan tuollainen maanvyöry ei ole vain mahdollinen, vaan se on todennäköisesti tulossa läheiseltä Åkerneset-vuorelta, mitä eroosio on kuluttanut vuosien ajan. Vuorella on jo kauan sitten havaittu valtava murtuma, Åkernesrenna, joka on viime vuosina kasvanut kiihtyvällä tahdilla. Jos murtuma repeää kokonaan ja aiheuttaa pelätyn maanvyöryn, putoaa vuonoon hetkessä 50-100 miljoonaa kuutiometriä kivä. Se tulee väistämättä nostamaan tsunamin, joka yltää Geirangeriin kymmenessä minuutissa.

Katso alta traileri huomenna teattereihin tulevasta The Wave -elokuvasta. 

Lue myös: Yle: Tuhoisa tornado mahdollinen Suomessakin

Lue myös: Miltä Lontoo näyttäisi maailmanlopun tullessa? Katso pysäyttävät kuvat

Kilpailut

Uusimmat