Kuva: Mikko Räsänen

Mikä on paras auto 10 000 eurolla? Asiantuntija vastaa

27.01.2015 13:12 - Mikko Räsänen

Useimmat suomalaiset hankkivat autonsa käytettynä. Radio City kysyi Kaara-ohjelman Antti Liinpäältä, mikä auto kannattaa hankkia, jos rahaa käytettyyn autoon on 10 000 euroa.

Kaara-ohjelman Antti Liinpää testaa yli sataa uutta autoa vuosittain, ja jos autojen eri mallit otetaan laskuihin mukaan, kertoo ajavansa yli 200:a eri autoa vuodessa. Radio City haastoikin Liinpään kertomaan, millainen käytetty auto kannattaa hankkia, jos budejettina on 10 000 euroa.

Yksiselitteisen vastauksen antaminen on kuitenkin vaikeaa.

- Se riippuu ostajan fiiliksestä. Vaikka auto on järkihankinta, niin lopulta se ostetaan kuitenkin fiiliksellä. Jos ostajalla on joku merkki, mikä kolahtaa, kannattaa se ottaa vaiihtoehdoksi ja verrata sitten sitä kilpailijan vastaavaan autoon. Useimmiten kuitenkin lopulta päädytään siihen merkkiin, mikä on alun perin tuntunut omalta.

Ostajalle on tarjolla valtavasti tietoa eri automalleista, sillä netistä löytyy koeajoraportteja, eri automallien katsastus- ja vikatietoja sekä keskustelufoorumeilta kokemuksia eri autojen omistajilta. Liinpää kuitenkin varoittaa, että autoa ostaessa ei saa antaa liikaa painoarvoa nettipalstoille.

- Autot ovat kuitenkin sillä tavalla yksilöitä, että joku vikaherkkänä pidetty auto saattaakin toimia todella hyvin. Ja taas luotettavaksi sanottu auto voikin sitten kaupanteon jälkeen osoittautua vikaherkäksi.

Radio Cityn haasteessa pitäisi löytää paras mahdollinen auto 10 000 eurolla. Liinpäältä pyydettiin kaksi hyvää autoesimerkkiä tuosta hintaluokasta. Ensimmäinen on auto kaupungissa asuvalle sinkulle. Toinen taas auto nelihenkiselle perheelle.

- Kaupunkilaissinkun autoa valittaessa lähtisin liikkelle fiilispuolelta. Vaikka sinkku voisi hankkia 3-ovisenkin, niin itse suosittelisin kuitenkin 5-ovista käytännöllisyyden vuoksi, Liinpää miettii.

Kymppitonnin hintakattoa Liinpää pitää harmillisena.

- 15 000 eurolla olisi jo saatavissa todella hyviä pieniä autoja.

Hintaraja on kuitenkin ehdoton, joten Liinpää joutuu miettimään kymppitonnin autoa.

- Koska tykkään ajaa autoa, olisi minun valintani Mini, joka on hauska ajettava. Jos tuohon hintaan löytyisi vielä Cooper S -versio, ottaisin sen, Liinpää kertoo.

Liinpään hinta-arvio osuu oikeaan. Nettiauto.com -sivustolla Mini Cooperin tehokkaampi S-versio on halvimmillaan myynnissä 8500 eurolla. 10 000-11 000 euron hinnalla tarjolla on jo monia autoja.

Seuraavana Liinpää joutuu miettimään nelihenkisen perheen autoa.

- Perheelle tavaratilan koko on tärkeä asia, joten silloin vaihtoehtoina voi miettiä farmareita tai tila-autoja.

- Valitsisin lapsiperheelle citymaasturin ja tykkään niistä, ja siitä, että autossa on neliveto. Jos kymppitonnin hintaan löytyisi siis sellainen ja vielä automaattivaihteilla, olisi se valintani.

Isoa citymaasturia ostettaessa kymppitonnin hintakatto aiheuttaa vielä enemmän haasteita kuin sinkun kaupunkiautoa hankittaessa.

- Honda CR-V, Kia Sportage, Liinpää miettii.

- Tai voihan se olla joku muukin, mutta sitten se on varmaan tosi paljon ajettu.

Lopulta Kia saa väistyä ja Liinpään valinta on Honda CR-V.

- Honda on kuitenkin laatumerkki, ja siinä on hyvä ajotuntuma. CR-V:stä automaattivaihteinen bensakone ja neliveto, tiivistää Liinpää valintansa.

Vilkaisu Nettiautoon kertoo, että halvimmillaan Honda CR-V:n saa jopa 3000 eurolla, mutta silloin kyseessä on 90-luvun malli, jonka mittarissa on kilometrejä 300 000-400 000. Kymppitonnin budjetilla saa alleen vuoden 2005 mallin, jolla on ajettu 150 000 kilometriä.

Kaara
Kutonen
Sunnuntaisin klo 18.30



Kilpailut

Uusimmat