Kärpät rikkoi Liigassa sadan pisteen rajapyykin

31.01.2019 00:05 - Joonas Hepola

Kärpät rikkoi kuluvalla kaudella ensimmäisenä sadan pisteen rajapyykin, kun Pelicans kaatui Lahdessa 6-2-lukemin. Radio Cityn toimituksesta Joonas Hepola nostaa pointteja ottelusta.

Oulun Kärppien seurahistorian ensimmäisestä kiekko-ottelusta tuli tänään kuluneeksi päivälleen 70 vuotta. Tuossa lumisateen sävyttämässä kamppailussa kaatui Raahen Vesa lopulta 5-3-lukemin. Alkoi tarina, jonka kaikki hyvin tiedämme. 

Tänään vastaan asettui kovavireinen, Ville "Nemo" Niemisen luotsaama Pelicans. Vastakkain olivat kuntopuntarin kaksi kärkijoukkuetta, sarjaykkönen vastaan sarjanelonen. Lyhyesti vielä ennakkoasetelmista: Pelicans lähti otteluun hieman siipirikkoisena, kun rivistöstä puuttuivat puolustuksen tukipilarit Casimir Jürgens ja Mikko Kousa ja hyökkäyksestä muun muassa Miska Siikonen. Laajalla rosterilla operoiva Kärpät pääsi iltaan parhaalla kokoonpanollaan, käytännössä vain lauantaina debytoiva Jussi Jokinen puuttui. 

Lopputulos: Kärpät haki Lahdesta täyden pistepotin 6-2-voitolla. 

Radio Cityn Kiekkotiimistä Joonas Hepola nostaa esille muutamia pointteja ottelusta.

Pelicansin puolustuspeli - "Kaski jäi liian yksin"

Pelicans lähti otteluun ilman (Casimir) Jürgensiä ja (Mikko) Kousaa joiden poissaolo valitettavasti näkyi, lopulta liian paljon. Maajoukkukutsun saanut, tykkikautta pelaava, Oliwer Kaski joutui tämän myötä liian kovan urakan eteen! Peliaikaa kertyi reilut 24 minuuttia ja tehotilastoon merkittiin tylyt -4 lukemat. Kokematon puolustus joutui venymään yli rajojensa, joka kostautui virheinä, joihin ei Kärppien kaltaista joukkuetta vastaan ole varaa. Ottelun käännekohdaksi jäi nuoren Pelicans-puolustaja Jarkko Pynnösen karmea syöttöhassi toisen erän loppuhetkillä. Virheen kuittasi Liigan maalintekijätilaston ykkönen Ville Leskinen (21) yhtään armoa antamatta. Pelicans pelasi tapahtumaa ennen hyvää peliä ja lähempänä oli heidän kavennus, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta "Lese" löi taululle 2-5. Hyvää yötä! 

Maalivahtien välinen taistelu - "Veini vei satanolla"

Molempien joukkueiden maalivahtipeli on ollut pitkin liigakautta eliittiluokkaa! Kärppien maalivahdit Veini Vehviläinen (1) ja Jussi Rynnäs (2) sekä Pelicans-vahdit Juho Olkinuora (5) ja Jakub Skarek (6) löytyvät Liigan tilastoissa kärkikuusikosta. Olkinuora ei ollut huono, mutta ei lopulta pystynyt venymään tärkeissä paikoissa. Veini pelasi tasollaan ja otti tärkeissä paikoissa kopit talteen. Taavi Vartiaisen osumasta hieman voisi (ehkä) tukistaa helposti annetusta rebound-kiekosta, mutta ehkä tämä on saivartelua. Kasken viivakuti oli juuri sitä mitä täytyy ollakin, ja tuotti toivotun tuloksen! Pelicans sai tarvittavat mahdollisuutensa yv-peliensä myötä, mutta yksi maali sarjan parasta av:ta vastaan ei riittänyt.

Radek Koblizek - "Osui henkisesti tärkeään paikkaan"

Kärppien nuori tsekkihyökkääjä on pelannut suurin osan kaudesta ykkösketjusta Leskinen ja Nicklas Lasun kanssa. Varsinkin Leskinen on kiitellyt vuolaasti hyvästä kemiasta "Koblin" kanssa. Kauden 9:s täysosuma katkaisi 10 ottelun maalittoman ajanjakson ja tuli henkisesti tärkeään ajankohtaan. Koblizek oli jo ennakoivasti siirretty kolmosketjuun Oskar Osalan ja Michal Kristoffin kanssa, sillä lauantaina ykkösketjussa debytoinee J.Jokinen. Kamppailu peliajasta kiristyy ja Koblizekin peliminuutit ovat tarkastelusta illasta toiseen.

Mitä kävi Rasmus Kuparille? 

Loistavaa kautta pelaava Rasmus Kupari tarjoili avauserässä näyttävän passin Aleksi Heponiemen 1-3-osumaan, mutta jätti ottelun jo varhaisessa vaiheessa kesken. "Rassen" putoaminen kokoonpanosta sekoitti ketjut ja alkoi kierrätys rumba. Toivottavasti ei mitään vakavampaa, sillä ensi viikolla olisi edessä nuoren miehen A-maajoukkue debyytti, kun Leijonat matkaavat EHT-turnaukseen länsinaapuri Ruotsin maaperälle.   

100 pistettä - "Tuleeko uusi ennätys?"

Kärpät puhkaisi ensimmäisenä 100 pisteen rajapyykin ja johtaa sarjaa 17 pisteen erolla viime kevään finaalivastustaja Tapparaan. Runkosarjan voittoa ei Kärppien näpeistä lipsahda, mutta porkkanana olisi vielä rikkoa yhden kauden piste-ennätys. Tätä joukkue tuskin miettiin, yhtään, mutta se olisi edelleen mahdollista. Kärpät keräsi kaudella 2013-2014 Lauri Marjamäen alaisuudessa 131 pistettä, joka on 2,18 pistettä per ottelu. Tällä hetkellä pistekeskiarvo on 2,22. Samalla tahdilla uusi ennätys olisi tosi asia. Syntyykö se? 

Seuravaaksi Kärpät kohtaa lauantaina Raksilassa Vaasan Sportin. Ottelussa paluun kärppäpaitaan tekee #36 Jussi Jokinen, joka palasi kasvattajaseuraansa loppukauden mittaisella sopimuksella. "Jusan" mietteitä voit kuunnella olevan linkin kautta.

Jussi Jokinen repaleisesta viime kaudestaan - "Olin henkisesti todella loppu"

Kilpailut

Uusimmat