Kuva: AOP

Kike Elomaa tuomitsee Janne Hurmeen rasistisen kirjoituksen: Näin ei olla ehdokkaana!

10.03.2017 14:33 - Anna Hopi - Luettu 1 703 kertaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa ei ilahtunut, kun kuuli, mitä hänen puolueensa kuntavaaliehdokas, iskelmälaulaja Janne Hurme, oli kirjoitellut Facebookissa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana oleva iskelmälaulaja Janne Hurme aiheutti somekohun rasistisilla kommenteillaan, joita hän julkaisi Facebook-sivustolla. Radio Nova kertoi asiasta aiemmin tänään. Hurme kertoi mielipiteitään Helsingin Sanomien uutisoimasta järkyttävästä tapauksesta, jossa maahanmuuttajamies oli yrittänyt itsemurhaa Helsingin keskustassa.

Facebookissa jaettu silminnäkijävideo on herättänyt keskustelua siitä, onko itsemurhayritys lavastettu vai ei. Hurme kommentoi julkisesti videota kyseenalaisella tavalla, ja kuvakaappaus hänen kommenteistaan alkio levitä sosiaalisen median eri palveluissa.

"Hirttäytyminen? Idiootti geelitukka on kiivennyt puuhun, eikä pääse alas. Mitä erikoista, apinan paikka on puussa", Hurme kirjoitti.

Katso kuvakaappaukset ja lue lisää täältä.

Nyt Radio Cityn iltapäivää juontava Juha Valvio sai yhteyden perussuomalaisten turkulaiseen kansanedustajaan Kike Elomaahan, joka kuuluu myös Turun perussuomalaisten hallitukseen. Elomaa kuuli Hurmeen kirjoittelusta Valviolta ja tuomitsi sen suoralta kädeltä. 

- Meillä on selvät sävelet sen suhteen, ettei ketään ihmistä saa loukata. Janne on hyvä tyyppi, mutta tällaisen lausunnot eivät ole hyviä. En henkilökohtaisesti, enkä puolueen puolesta innosta ihmisiä kirjoittamaan näin.

Elomaa arvelee, että kirjoittelusta tulee seurauksia puolueen sisällä.

- Janne täytyy ottaa koulutukseen, että mikä on linja. Kriittisesti saa suhtautua ja oman mielipiteensä sanoa, mutta sanavalinnat täytyy sanoa niin, että ne eivät loukkaa, Elomaa toteaa.

(kuva: AOP)

Elomaa korostaa, että puolue on yrittänyt päästä pois rasistiseksi luokitelluista ilmaisuista.

- Janne ei ole ollut kauaa puolueen toiminnassa. Häntä täytyy kouluttaa, että nämä tällaiset kommentit jäävät pois. Niitä ei sallita. Täytyy soittaa Jannelle, ja sanoa, että nämä ilmaisut loppuvat. Aina täytyy olla rakentava. Tämä on liian vihamielisesti kirjoitettu, en hyväksy näin tiukkaa tekstiä.

Voisivatko perussuomalaiset evätä Hurmeelta ehdokkuuden rasistisen kirjoittelun takia?

- Tämä on kirjoitus, että en tiedä, johtaako se johonkin oikeusteitse, tuskinpa vaan. Mutta häntä pitää ohjeistaa. Hänet on hyväksytty ehdokkaaksi. Mielipiteitä ehdokkaat saavat laukoa joka kunnassa, mutta tällaiset raakataan pois heti. Se otetaan agendaksi. Jannelle ilmoitetaan, että ei näin. Kuulun Turun yhdistyksen hallitukseen, ja otamme asian heti esille hänen kanssaan. Näin ei olla ehdokkaana!

- Pitää olla tahdikas. Jos on ehdokkaaksi valittu, se edellyttää kuten kansanedustajuuskin, määrättyjä avuja ja käyttäytymistä ihmisellä. Se, mitä Facebookiin tai mihin tahansa julkaisuun kirjoittaa, tekstin pitää läpäistä päivänvalo. Jos mennään henkilökohtaisuuksiin tai yleistyksiin, se menee yli.

Puheenjohtaja Tähti: Hurme pysyy ehdokaslistalla

Radio City tavoitti myös Tuomas Tähden, Turun Perussuomalaisten puheenjohtajan, kommentoimaan asiaa. Kun Valvio mainitsee haastattelussa iskelmälaulajaan liittyvästä kohusta, Tähti korjaa ensitöikseen, että nykyisellään taidetaan puhua rock-laulajasta. Hän myöntää sitten lukeneensa rasistiset kommentit.

- Se aiheuttaa hämmennystä. Yleisesti ottaen linjani on, ettei vähästä pidä hätkähtää. Tuolla somessa rupeaa helposti kuohumaan. Parempi kun ei nimiä sano, mutta on ollut viime aikoina muissakin puolueissa ihan tyhjästä lähteneitä kohuja, Tähti toteaa.

- Soitin tunti sitten Janne Hurmeelle ja meillä oli rakentava keskustelu. Asia on sillä selvä minun puolestani.

Tähden mukaan Hurmeen kunnallisvaaliehdokkuus ei ole vaarassa.

- Ei tässä näin vähästä hätkähdetä. Kovissa liemissä minut on keitetty. Ja lisäksi, vaikka joku haluttaisiinkin pois ehdokaslistalta, niin laki ei anna siihen mahdollisuutta. Eilen saatiin ehdokasnumerot ja ehdokasasettelu päättyi helmikuun viimeisenä päivänä. Vaikka olisikin lain mukaan mahdollisuus poistaa joku ehdokaslistalta, niin missään nimessä näin ei tehdä. Meillä on parempi lista kuin koskaan ennen Turun perussuomalaisissa! Mies painottaa.

- Kävimme Hurmeen kanssa keskustelua siitä, että ihmistä verrataan eläimeen. Annan aika vähän arvoa sille, että mitä somessa kirjoitetaan, olen siinä mielessä vanhanaikainen. Kyllä maailmaan puhetta mahtuu.

PÄIVITYS 10.3. klo 15: Tähti tavoitettu, hänen kommenttinsa lisätty juttuun.

Lue myös: Raivo syttyi iskelmätähden maahanmuuttajakommentista: "Apinan paikka on puussa"

Kilpailut

Uusimmat