Kuva: Fotolia

Päiväkännit päihittävät alkoholin juomisen illalla - vakuuttavatko perustelut?

30.05.2017 17:15 - Senni Loikala

Päivällä humaltuessa vatsa on usein valmiiksi kylläinen, mikä voi hidastaa alkoholin vaikutusten tuntemista.

Monet näkevät niin sanotuissa “päiväkänneissä” etuja verrattuna alkoholin nauttimiseen yömyöhään. Päivällä juopumisen etuihin lukeutuu joistakin esimerkiksi, että alkoholi tuntuu nousevan hitaammin päähän eikä krapula vaivaa yhtä pahasti seuraavana päivänä.

Ravitsemustieteiden professori Nyree Dardarian amerikkalaisesta Drexelin yliopistosta muistuttaa, että kehomme käsittelee alkoholia samalla tavalla vuorokaudenajasta riippumatta. Näin ollen päivällä juominen ei itsessään takaa helpompaa krapulaa tai sitä, että alkoholin vaikutukset tulisivat viivellä verrattuna drinkkien juomiseen illalla.

- Aineenvaihduntasi toimii 24 tuntia päivässä, Dardarian summaa.

Kylläisestä vatsasta hyötyä

Se, miksi päivällä nautitut alkoholijuomat voivat tuntua nousevan tavallista hitaammin päähän, johtuu professorin mukaan siitä, että ihmiset yleensä istuvat ja syövät enemmän päiväkännien yhteydessä. Monet ovat myös syöneet hiilihydraattipitoisen lounaan ennen ensimmäistä kulausta, ja se voi hidastaa alkoholin vaikutusten tuntemista.

- Vatsassasi oleva ruoka viivyttää mahalaukun tyhjentymistä, mikä hidastaa alkoholin pääsyä verenkiertoon, Dardarian kertoo.

- Entä suosittelisinko hiilihydraattien syömistä ennen runsasta alkoholin nauttimista? Kyllä, mutta en välttämättä suosittelisi juomaan paljon alkoholia.

Sen sijaan illalla monet juovat alkoholia tuntikausia syömättä murustakaan. Tämä voi saada olon tuntumaan nopeammin humaltuneelta kuin päivällä.

Humalatila näkyy kasvoilta enemmän kuin välttämättä uskoitkaan. Pääset lukemaan vaikutukset tästä.

Lähde: Men's Health

Uusimmat