Simon Elo maalaa perussuomalaisille synkän tulevaisuuden: "Ei ole enää kyse maahanmuuttokritiikistä"

19.06.2017 19:10 - Mikko Räsänen - Luettu 698 kertaa

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja ennustaa, että hänen entinen puolueensa on radikalisoitumassa.

Suomessa nähtiin kesäkuun alussa lähivuosien suurin poliittinenmyllerrys, kun Jussi Halla-ahon puheenjohtajavalinnan jälkeen koko PS-puolue hajosi kahtia. Puolueesta irtautuneet 20 kansanedustajaa perustivat oman Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmänsä ja jäivät hallitukseen. Perussuomalaisiin jääneet 15 kansanedustajaa pudotettiin oppositioon.

Radio Cityn Aamussa vieraili Simon Elo, joka on Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Monet perussuomalaisten kannattajat ovat nähneet Elon siirtymisen Uuteen vaihtoehtoon pahemman luokan takinkääntönä, sillä hänen luultiin kuuluvan Halla-ahon tukijoihin. Vielä vaalien aikaan Elon kotisivuilla oli "Simonista sanottua" -osio, jossa ensimmäisenä luki Halla-ahon luonnehdinta Elosta:

Elo painottaa nyt, että hänen lähtönsä perussuomalaisista ei johtunut Halla-ahosta.

- Tämä ei liity Jussi Halla-Ahoon henkilönä tai poliitikkona. Arvostan häntä kumpanakin. Kyse on niistä voimista, mitkä ovat hänen takanaan. Siellä on sellaisia voimia, joiden arvoja ja tavoitteita en voi jakaa, enkä edistää, Elo kertoi Ville Kinaretin ja Mikko Honkasen haastattelussa.

Samalla Elo maalaa perussuomalaisille synkkää tulevaisuutta.

- Ei kyse ole siitä, mitä se puolue on tällä hetkellä, vaan mitä se on kahden vuoden päästä. Puolue tulee olemaan radikaalimpi, ja itse en kannata niin radikaalia linjaa. Näillä puolueen taustalla olevilla voimilla ei enää ole kyse maahanmuuttokriittisyydestä vaan jostain synkemmästä. Sitä en voi hyväksyä, ja se näkyy meillekin tulleissa kommenteissa. Esimerkiksi vaikka kristitty itse olenkin, niin juutalaisviha siellä aika kovana velloo, Elo kertoo.

Elon mukaan kaikki Uuden vaihtoehdon 20 kansanedustajaa ovat saaneet vastaanottaa niin haukkuja kuin suoranaisia uhkauksiakin. Ja uhkaukset ovat kansanedustajien lisäksi kohdistuneet heidän lähipiireihinsä. 

- Jos me kaikki olisimme lähteneet rikosilmoituksia tekemään, olisimme saaneet tehtailla niitä aika paljon, Elo kertoo, mutta sanoo ottaneensa uhkaukset niin vakavasti, että on ollut jo yhteydessä eduskunnan turvallisuusviranomaisiin.

Vaikka seuraukset ovat olleet tällaisia, ei Elo kadu ratkaisua lähteä perussuomalaisista.

- Jos haluaa kavereita, ei kannata lähteä politiikkaan. Kun teimme tämän ratkaisun, tiesimme, että kaveri- ja ystävyyssuhteita kariutuu ja niin on käynyt. Se on raskasta ja se ikävää, mutta se kuuluu pelin henkeen, että ykkösenä tulee yhteinen etu ja isänmaan etu eikä oma etu.

- Jos emme olisi tehneet tätä ratkaisua nyt, niin jossain vaiheessa tämä olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä. Niin miksi ei tehdä sitä nyt nopeasti, jos sillä voi vielä pelastaa hallituksen, Elo perustelee.

Kinaret ja Honkanen ihmettelivät, miksi poliittinen keskustelu on nykyään sellaista, että kaikki ovat täynnä vihaa ja raivoa. Elolla oli siihen näkemys. 

- Itse en pysty kannattamaan yhden asian liikettä, vaan pitää olla monta asiaa, mitä käsitellä. Tuntuu, että joillekin ihmisille riittää se yksi asia, ja sitten siitä monomaanisesti puhutaan kaikkialla. Kyllä minulla on paljon kritiikkiä maahanmuuttopolitiikkaa, EU:n toimintaa ja monia asioita kohtaan, mutta en ymmärrä sitä, että keskityttäisiin vain yhteen asiaan. Kyllä minua kiinnostavat myös sosiaali- ja terveyskysymykset, perheiden asiat, talouskysymykset ja miten saadaan Suomeen työpaikkoja. 

- En ymmärrä tällaista yksimielisyyttä, ja siihen valitettavan usein tuntuu yhdistyvän tällainen vihamielisyys, mikä näkyy nyt meitä kahtakymmentä edustajaa kohtaan.

Lue myös: Aki Linnanahde Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtajalle Simon Elolle: "Uhriutumisenne on oksettavaa"

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat