Kuva: Shutterstock

Jasu, 51, on viettänyt yli puolet elämästään vankilassa: "15-vuotiaana se valinta ehkä tapahtui"

03.02.2019 20:15 - Reija Saarinen

Jasun elämässä rikoksilla ja päihteille on ollut suuri rooli.

Jasu, 51, istuu parhaillaan tuomiotaan Sörnäisten vankilassa Helsingissä. Kyseessä on jo miehen 13 kerta kiven sisässä. Ensimmäinen tuomio tuli vuonna 1986.

Jasu on isä ja isoisä. Silti hän on viettänyt elämästään yli puolet kaltereiden takana. Kaikkiaan 24 vuotta. Kun ensimmäinen tuomio tuli, oli se nuorelle pojalla tavallaan jännittävää, mutta toisaalta myös melko tuttua.

- Ensimmäinen kerta tietenkin jännitti. Menin Katajanokalle, joka oli muutenkin jännittävä paikka. 8-vuotiaasta olen kuitenkin ollut laitoksissa, joten linnassa olokin oli aika helppoa, koska oli jo tottunut laitoksiin ja niissä elämiseen, Jasu kertoo Selli-sarjan toimittajalle Janica Saxelinille.

Miehen mukaan elämän sai suuntansa teini-iässä.

- 15-vuotiaana se valinta ehkä tapahtui. Aloin dokata ihan huolella ja samalla tuli kuvioihin pössyttely, hän kertoo. 

Pelkkään pilvenpolttoon homma ei päihteiden osalta kuitenkaan jäänyt. Mukaan tulivat jossain vaiheessa myös pillerit sekä alkoholi. Myöhemmin amfetamiini ja lopulta heroiini.

Päihteiden värittämä elämä vaati tietenkin rahaa, ja sitä Jasu hankki esimerkiksi ryöstöjä tekemällä. Juuri niistä suuri osa tuomioistakin on tullut.

- Ensimmäinenkin tuomio tuli ryöstöistä. Hakatiin kaverin kanssa yksi mies ja vietiin sen rahat ja kello. Siitä sain sitten neljän kuukauden tuomion.

Vuosien saatossa tuomioita kertyi yhä uudelleen ja uudelleen. Oikeastaan Jasu onkin koko elämänsä enemmän tai vähemmän vankilan muurien sisäpuolella. Jasu myöntää, että katumusta on ilmassa.

- Toki minua vähän kaduttaa. Mutta totuus on se, että tehty mikä tehty. Viimeiset 20 vuotta olen asioita miettinyt, mutta mitään muutosta en ole saanut aikaiseksi.

Kun vapaus noin vuoden päästä koittaa, uskoo Jasu suuntaavansa ulos valkoinen muovikassi kädessään.

- Sitten kun vapaus koittaa, taas kerran kokeillaan elämää vapaana. Lähden valkoisen muovikassin kanssa, en tiedä mihin. Varmaan tonne Piritorin kulmille, hän naurahtaa.

- Haluaisin kyllä vetää viimeiset 20 vuotta suhteellisen rauhallisesti. Jostain syystä sitä kuitenkin aina palaa tähän oravanpyörään. Omalla tavallaan tänne on aina helppoa palata. Pärjään täällä kyllä, olen varmaan melko laitostunut, hän pohtii.

Millaisia ryöstäjä Jasu teki? Entä miten helppoa on huumeiden käyttäminen linnassa? Sen saat selville, kun kuuntelet koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Janne istuu elinkautista murhasta: "En tule koskaan vaatimaan uhrien omaisilta anteeksiantoa"

Lue myös: Niko,21, on käyttänyt amfetamiinia 17-vuotiaasta asti: "Haaveilen peruselämästä"

Lue myös: Kolmen lapsen isä Jani istuu tuomiota murhasta: "Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen"

Kilpailut

Uusimmat