Kuva: Shutterstock

Suomalaistatuoija listasi viime vuosien tatuointitrendit - löytyykö jokin näistä sinun iholtasi?

05.03.2019 18:45 - Niki Miettinen - Luettu 2 130 kertaa

Tatuointitaiteilija Jyrki "Jykä" Ilén muisteli, millaiset tatuoinnit ovat olleet Suomessa suosiossa vuosien varrella.

Tatuoinnit ovat nykypäivänä paljon yleisempiä Suomessa kuin ennen. Ensimmäinen tatuointiliike Suomesssa avattiin ESS-julkaisun mukaan vuonna 1987. Nykyään liikkeitä on kotimaassamme yli 500.

Voice.fi haastatteli yli 20 vuotta tatuointeja tehnyttä Jyrki "Jykä" Iléniä siitä, millaisia tatuointitrendejä Suomessa on ollut vuosien varrella. Ilén kertoi, että hän perusti toiminimen vuonna 1995, ja on siitä asti tehnyt tatuointeja.

Jyrki "Jykä" Ilén tekemässä tatuointia. Kuva: Veikko Kähkönen.

Ilénin tatuointiura alkoi, kun hän on oli ollut aikaisemmin yökerhossa portsarina, ja sen aikaiset työkaverit olivat pyytäneet häntä suunnitelemaan tatuointeja.

Ensimmäiset tatuoinnit, mitä hän alkoi tekemään, olivat noin viiden sentin kokoisia erilaisia eläimiä: Enimmäkseen delfiinejä, lintuja ja panttereita. Kyseiset kuviot olivat Ilénin mukaan silloin 90-luvun loppupuolella suuressa suosiossa. 

- Ne olivat nimenomaan panttereita ja delfiinejä sekä sellaisia, voiko niitä nyt kuvailla paratiisilinnuiksi? Sellaisia pieniä tirppoja. Ne tatuoinnit olivat niin kuin top-juttu siihen aikaan, jos nyt muistan oikein. Sen jälkeen tulivat tribaalit. En muista vuosilukuja tarkkaan, sillä siitä on niin pitkä aika. 

Kuva pienestä delfiini tatuoinnista.

Tribaali-tatuointeja tehtiin taitelijan mukaan tasaisesti miehille sekä naisille. 

- Jos puhutaan tribaalien aikakaudesta, niin niitä ottivat sekä miehet että naiset. Siinä oli kyllä yksi aikakausi, kun daamit ottivat enemmän tuonne alaselkään sellasia symmetrisia tribaaleja.

malli yhdestä abstraktista tribaalikuviosta. (kuva: Shutterstock)

Tribaaleissa oli myös hänen mukaansa eläimiä esittäviä versioita, vaikka niitä ei tehty yhtä paljon kuin abstrakteja tribaali-kuvioita. Tätä tatuointityyliä Ilén myös arveli tehneensä uransa aikana eniten, koska niitä pyydettiin niin paljon. 

- Niitä tribaaleja tuli kyllä aikanaan tehtyä julmetusti, ja varsinkin niitä pieniä kotkia, jotka olivat vähän niin kuin kotka katsottuna viidestä kilometristä. Niitä on tullut rapsuteltua jonkin verran, tatuoija naurahtaa.

Lohikäärmettä esittävä tribaali-tatuointi.

Seuraavaksi tatuointitrendiksi Ilén muisteli tulleen polynesia- ja maori-tyyliset tatuoinnit sekä tekstitatuoinnit. 

Polynesia- ja maori-tyylisen tatuoinnin tekoa. (kuva: shutterstock)

- Niitä tehdään vielä nykyäänkin silloin tällöin, mutta ei enää siinä määrin, kuin silloin joskus. Minä nyt tietenkin puhun vain omasta puolestani, että mitä pyyntöjä minulle on tässä tullut. Kanji-merkit tulivat kanssa silloin tribaalien jälkeen, että niitä "kanaa kung po" -tatuointeja on myös tehty, tatuointitaitelija naurahtaa.

Kanji-merkkejä tatuituna niskaan.

Suosioon Ilén arveli tulleen seuraavaksi pin-up- ja old school -tyyliset tatuoinnit, mitä hän ei ole itse tehnyt kovin montaa. Tyylin yleistyksen seurauksena ilmestyivät myös old school -tyyliin keskittyviä tatuointiliikkeitä.

- Näitä old school -tyylisiä tatuointiliikkeitä alkoi kyllä siihen aikaan ilmestymään. Minähän olen tehnyt kaikenlaisia tatuointeja, mutta minulta on kyllä kieltämättä vähemmän kysytty näitä old school -tatuointeja. Sellaisia haluavat ovat hakeutuneet sitten sellaisiin liikkeisiin, joissa niihin keskitytään.

Nykypäivänä hän ei ole huomannut erityistä trendiä tatuointien tekemisessä, koska pääsee sanojensa mukaan tekemään kaikennäköisiä tatuointeja. Ilénin mielestä se on hyvä asia. Erilaiset eläimet ovat kuitenkin miehen mukaan edelleenkin suosiossa.

- Ei ole mitään niin sanottua "top ykköstä". Onneksi.

Lopuksi Ilén vielä lisäsi tatuointien yleistymisen mahdollisesti johtuneen tosi-tv-ohjelmista. 

- Olihan siinä semmoinen buumi, kun nämä tosi-tv-ohjelmat, Hels-Inkit ynnä muut, tulivat. Silloin minulle tuli paljon kyselyitä, että voinko tulla sinun oppipojaksesi, ja samalla perustettiin liikkeitä, jotka tekivät huonoja tatuointeja. Niistä tuli semmoinen vaikutus, että he halusivat vain tahkoa rahaa.

- Se oli vähän sellasta "perse edellä puuhun" -meininkiä, kun ajateltiin, että tähän hommaan lähdetään tuosta vain. Tässä työssä kuitenkin pitää olla vahva moraalinen käsitys siitä, mitä tatuoinnit ovat. Ymmärrän, jos esimerkiksi parturi leikkaa tukan vähän pieleen, niin se tukka kuitenkin kasvaa takaisin, mutta tatuointi on iholla ikuisesti, tatuoija päättää.

Lue myös: Ihastutko kuumaan tatuointitrendiin? Näyttää tyrmäävältä mekon kanssa, katso kuvat

Lue myös: Kaunis tarina tatuoinnin takaa sai ihmiset ihastelemaan: "Itkin niin paljon, kun luin tämän"

Lue myös: Lady Gaga esitteli uudet tatuointinsa Instagramissa - katso kuvat

Lähteet: ESS & Finder

Radio City ja Voice.fi kuuluvat molemmat osana Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat