Kuva: Mikko Räsänen

Sabaton ihmettelee: Läpimurto Suomessa oli vaikein

28.06.2016 17:45 - Mikko Räsänen

Sabaton-yhtye on tuttu Suomen vieras. Läpimurto Suomessa vaati kuitenkin poikkeuksellisen paljon työtä.

Sabaton-yhtyeen suosio on kasvanut levy levyltä ja nykyään ruotsalaisyhtye keikkailee suurille yleisöille ympäri maailmaa. Suomi ei ole poikkeus, vaan bändi on säännöllinen Suomen vieras. Huomenna bändi esiintyy Hämeenlinnassa Iron Maidenin kanssa ja heinäkuussa Oulun Jalometalli-festivaaleilla.

Bändi kertoo arvostavansa nykyistä Suomen suosiotaan, koska menestyminen täällä oli poikkeuksellisen kovan työn takana.

- Se on jopa aika outoa, miten kauan meillä kesti menestyä Suomessa tai edes saada keikkoja tänne. Keikkailimme esimerkiksi Serbiassa ja Kroatiassa ennen kuin pääsimme Suomeen, vaikka Suomi on naapurimaamme ja vielä todella kova metallimaa, Sabatonin perustaja Pär Sundström (oik.) muistelee.

Pää Suomeen aukesi vihdoin 2009 ilmestyneen Art of War -levyn myötä. Läpimurtoa Suomessa auttoi se, että levyllä oli kappale Talvisota, joka nimensä mukaisesti kertoi Suomen Talvisodasta. Sittemmin yhtyeen suosio on vain kasvanut ja jokainen levy on menestynyt paremmin kuin edeltäjänsä. Vuonna 2014 ilmestynyt Heroes ylsi Suomessa jo albumilistan kakkoseksi, joten odotukset elokuussa julkaistavalle The Last Stand -uutuusalbumille ovat kovat. 

- Toivottavasti se yltää sille sijalle, mistä emme enää voi parantaa, Sundström toivoo nauraen. 

The Last Stand tulee kahden edellisen Sabaton-albumin tavoin olemaan teemalevy. Carolus Rex (2012) kertoi Ruotsin kuninkaasta Kaarle XII:sta ja Heroes tunnetuista eri sotien sotasankareista. The Last Stand kertoo nimensä mukaisesti sotahistorian kuuluisista taisteluista, joissa altavastaajat taistelivat kirjaimellisesti viimeiseen mieheen.

- Laulajamme Joakim Brodén sai pari vuotta sitten ajatuksen Last Stand -henkisistä kappaleista. Hän ehdotti, että tekisimme EP:n tuolla teemalla, Sundström muistelee.

- Me muut olimme kuitenkin sitä mieltä, että teema on liian hyvä pelkäksi EP:ksi vaan jos tuo toteutetaan, täytyy sen olla kokonainen albumi.

Vaikka suunnitelma tästä teemalevystä oli jo olemassa, oli kuitenkin sattumaa, että Last Stand levytettiin nyt.

- Meillä oli itse asiassa mielessä kokonaan toinen teema. Olimme sen kanssa niin pitkällä, että levyn kansitaide ja osa kappaleista oli jo valmiina. Viime hetkellä kuukautta ennen studioon päätimme tehdä täyskäännöksen ja tehdäkin levyn tällä teemalla, Sundström kertoo.

- Se alun perin suunniteltu albumi on siis pöytälaatikossa odottamassa vuoroaan. Mutta älä kysy sen teemaa, koska en paljasta sitä, hän nauraa.

Laulaja Joakim Broden keksi idean Last Stand -teemasta. (kuva: AOP)

Sabaton koki valtavan mullistuksen 2012, jolloin bändin kuudesta jäsenestä neljä erosi. Jäljelle jäivät vain Sundström ja Brodén, jotka olivat paitsi perustajajäseniä myös vastanneet kaikkien kappaleiden tekemisestä. 

Uusi kokoonpano koottiin nopeasti, ja uudet jäsenet osallistuivat jo Heroes-albumin kappaleiden tekemiseen. 

- Olin todella yllättynyt, kun kuulin, että bändistä eronneet jäsenet eivät olleet osallistuneet ollenkaan biisintekoon, kitaristi Thobbe Englund ihmettelee.

- Heroes-levyllä olimme varovaisia ja halusimme pysyä tukevasti Sabaton-kehysten sisällä, että fanit tajuaisivat meidän olevan Sabaton miehistönvaihdoksista huolimatta, Englund jatkaa.

Tulevalla levyllä sen sijaan on luvassa uudistumista.

- The Last Stand tulee olemaan täysiverinen Sabaton-albumi, mutta se on vielä aiempaakin mahtipontisempi, Sundström kuvailee.

Uusia elementtejä löytyy kuitenkin sieltä täältä.

- Esimerkiksi The Lost Battalion -kappaleessa kaikki rummut ovat aseiden ääniä, jotka on samplattu kappaleeseen. 

- Kappaleiden aihevalinnoissa liikutaan nyt aiempaa laajemmalla aikavälillä ja moderneista sodista mennään aina Spartan kuuluisaan taisteluun saakka. 

Uutuuslevyn odotuksista kertoo myös se, sen jälkeen käynnistyvästä kiertueesta näyttää tulevan yhtyeen suurin. Kiertueen lämppäriksi on jo kiinnitetty legendaarinen Accept. Lämppärivalinnassa nähdään myös, miten tietty ympyrä sulkeutuu, sillä keväällä 2011 Sabatonin jäsenet saapuivat Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettyyn Finnish Metal Expo -tapahtumaan katsomaan Acceptin konserttia, koska heitä oli pyydetty Acceptin kiertueelle lämppäreiksi.

Nyt roolit ovat vaihtuneet toisin päin.

- Se oli meille suuri kunnia, että Acceptin kaltainen yhtye vastasi myöntävästi, kun pyysimme heidät mukaan kiertueelle. Keikoista tulee upea ilta niin faneille kuin meille, koska saamme joka ilta itsekin nähdä Acceptin keikan.

Kuuntele alta Sabatonin uutuuskappale The Lost Battalion.

Lue myös: Ryhmäliikuntatunti hevimiehille - katso, millainen on Sabaton-spinning

Lue myös: Sabaton-tähti muistelee noloa mokaa: "Bussikuskimme heitti Dion pihalle!"

Lue myös: Sabaton sai taakseen sinfoniaorkesterin - katso video keikalta

Kilpailut

Uusimmat