Kuva: Senja Rapila

Apocalyptican Eicca Toppinen: "Häkellyttävää, että bändimme on edelleen olemassa"

22.07.2016 08:15 - Iiro Myllymäki

Apocalyptican debyyttialbumin julkaisusta on 20 vuotta aikaa. Yhtye juhlistaa merkkivuotta sekä albumilla että kiertueella, jotka johdattavat bändin juurilleen.

Apocalyptica-yhtye juhlii tänä vuonna juhlavuottaan. On kulunut tasan kaksi vuosikymmentä siitä, kun bändi julkaisi ensimmäisen albuminsa, Plays Metallica By Four Cellos. Tätä juhlistetaan sekä albumijulkaisulla että ensi vuonna alkavalla kiertueella.

Albumillinen selloilla soitettuja Metallica-kappaleita herätti aikanaan runsaasti huomiota, ja nyt on tullut aika nostaa albumi takaisin valokeilaan. Tänään Metallica-albumista on julkaistu uusi, paranneltu versio, joka sisältää kolme uutta Metallica-coveria. Yksi bändin sellisteistä, Eicca Toppinen, 40, kertoo Voice.fi:n haastattelussa pitävänsä albumia eräänlaisena metallimusiikin virstanpylväänä.

- Se levy on osoittautunut todelliseksi klassikkolevyksi. On häkellyttävää, että siitä on jo 20 vuotta aikaa. Jo se on häkellyttävää, että bändimme on edelleen olemassa ja myös se, että tuon levyn tekeminen on johtanut kaikkeen siihen, mihin se on johtanut, Toppinen sanoo.

Plays Metallica By Four Cellos -uusintaversiolta löytyy kolme uutta kappaletta. "Battery-kappaletta emme olisi osanneet soittaa 20 vuotta sitten." (kuva: Senja Rapila)

Päivänselvä yhdistelmä

Albumi johti maailmanlaajuiseen suosioon, josta osoituksena ovat miljoonat myydyt levyt ja menestyksekkäät maailmankiertueet. Toppinen uskoo, että Plays Metallica By Four Cellos -albumin ansiosta klassiset soittimet omaksuttiin metallimusiikkiin laajemminkin. Albumi myös inspiroi klassisia soittajia rikkomaan omia rajojaan.

- Valtavat massat nuoria klassisen musiikin soittajia ympäri maailman alkoivat soittaa metallia ja muitakin musiikkityylejä. Se ehkä avasi sellaista ajattelua ihmisille, että soittimen ei tarvitse sitoa mihinkään tiettyyn musiikkityyliin. Se on ehkä ollut albumin suurin vaikutus, Toppinen sanoo.

Siinä missä monet pitivät Apocalyptican debyyttialbumia vallankumouksellisena, bändiläisille itselleen metallimusiikin ja klassisen musiikin yhdistäminen tuntui päivänselvältä. Miehet olivat kuunnelleet sekä metallia että klassista musiikkia lapsesta asti, mistä syystä Toppinen uskoo lopputuloksen olleen erityisen uskottava. Toppinen kuunteli koko albumin hiljattain lenkillä ja yllättyi, ettei miesten kokemattomuus paista sieltä niin paljon kuin hän oli aina ajatellut.

- Ajattelin, että tämähän on itse asiassa helvetin kova. Siinä kuuluu se hirveä tekemisen vimma ja intohimo, joka meillä oli sitä tehdessä.

Kiertueella palataan perusasioihin

Ensi vuonna Apocalyptica lähtee Plays Metallica By Four Cellos -kiertueelle. Konserteissa soitetaan ensimmäinen albumi kokonaisuudessaan, ja sen lisäksi kuullaan muitakin Metallica-covereita. Tarkoitus on palata perusasioiden äärelle, ”raapimaan selloilla metallia”, kuten Toppinen asian ilmaisee.

Konseptia testattiin varovaisesti jo kesäkuun alussa järjestetyllä Apocalyptica-risteilyllä. Turku-Tukholma-risteilyllä kaikki oli Apocalyptica-teemaista drinkeistä ja bingosta lähtien. Bändi esitti tavanomaisen keikkansa menomatkalla, mutta paluumatkalla bändi yllätti faninsa esittämällä Metallica-kappaleita akustisesti.

- Se oli ihan helvetin hauskaa sekä yleisön että bändin mielestä. Se antoi hyvät vibat ensi vuoden kiertuetta ajatellen, Toppinen kertoo.

Apocalyptica-teemaiselle risteilylle tuli faneja kaikkialta maailmasta. (kuva: Senja Rapila)

Suomen-keikoissa erityinen lataus

Kiertueen keikat soitetaan konserttisaleissa ja teatteritiloissa. Toppinen kertoo, että Metallica-albumi kosketti julkaisunsa jälkeen monia eri sukupolvia lapsista aina vanhuksiin asti. Istumakatsomot palvelevat Toppisen mielestä eri-ikäisistä koostuvaa yleisöä parhaiten.

- Noihin tiloihin on ehkä matalampi kynnys tulla kenellä tahansa sisään. Saamme yhdeksänkymppiset ja nuoret fanit sullottua samaan tilaan.

Suomeen Apocalyptican kiertue saapuu huhtikuussa. Yhtye soittaa Helsingin Finlandia-talossa, Tampereen Tampere-talossa ja Kuopion Musiikkikeskuksessa. Lipunmyynti keikoille alkaa 15. elokuuta.

- Suomessa soittamisessa on sellainen kotikentällä pelaamisen fiilis. Siinä on erilaista latausta kuin muissa keikoissa jo senkin takia, että yleisössä on aina paljon läheisiä ihmisiä, Toppinen kertoo.

Lue myös: Metallican suurlevyn julkaisusta 30 vuotta - albumi muutti Eicca Toppisen elämän

Uusimmat