Kuva: Senja Rapila

Red Hot Chili Peppers valloitti Helsingin - lava täyttyi energiasta

14.09.2016 02:00 - Tiina Svensk

Yhtye villitsi Hartwall Arenan yleisönsä psykedeelisellä värien ja musiikin ilotulituksella noustessaan lavalle.

Yhtye lopetti aiemmin tänä vuonna viiden vuoden hiljaiselonsa, kun bändi julkaisi The Getaway albuminsa. Hiljaisuuden yhtye rikkoi myös tiistaisena syysiltana 13.9. Helsingin Hartwall Arenalla, missä nelihenkinen bändi asteli Suomen lavoille kahdeksatta kertaa.

Kolmenkymmenen vuoden iän ylittänyt Red Hot Chili Peppers veti areenan hetkessä täyteen: innokkaimmat - ja onnekkaimmat - fanit pääsevät nimittäin katsomaan yhtyettä jo heti 14.9. vedettävällä keikalla.

Mutta miten meni yhtyeen ensimmäinen veto Suomessa sitten vuoden 2012, jolloin he esiintyivät Tampereella?

Juuri niin hyvin kuin saattoi odottaa, ja paremminkin.

Alkaako ikä painaa yhtyeen jäseniä?

Tänä vuonna The Getaway -albumi esitteli kuuntelijoille aiempaa aikuisemman ja jopa melankolisemman puolen Red Hot Chili Peppersistä. Vaikka Helsingin keikalla melankolisuudesta ei ollut tietoakaan, ikääntyminen näkyi - hyvällä tapaa.

Vaikka tennissukkavarustus onkin jäänyt jonnekin 90-luvun taitteen kultaisille vuosille, on pala yhtyeen ainutlaatuista energiaa säilynyt selvästi mukana.

(kuva: Senja Rapila)

Ikä näkyi kuitenkin kokemusvuosina ja karismana, jolla Chili Peppersit ottivat Helsingin haltuunsa jo hiljalleen kasvavalla introlla, joka puristi yleisön hiljalleen otteeseensa - ja ravisteli shown lopulta käyntiin Can't Stopin tahtiin.

2000-luvun alkupuolen funkkaava biisi käynnisti hittiputken, jonka aikana kuuntelija pääsi yhtyeen matkaan halki vuosikymmenten. 80-luvulta takaisin tähän päivään rokkaavaa esitystä rytmittivät välispiikit, jotka olivat lähinnä basisti Flean vastuulla.

Siinä missä raivokkaasti moshaava ja letkeä Flea ei osoittanut väsymyksen merkkejä, saattoi niitä olla havaittavissa yhtyeen laulajasta Anthony Kiedisistä.

Tänä iltana hän ei nimittäin toiminut lavalla nokkamiehenä, vaan tuntui ajoittain jopa leipiintyneeltä tai välinpitämättömältä.

Toisaalta juuri Kiedisin rooli lavalla teki showsta mielenkiintoista seurata.

Red Hot Chili Peppers osoitti nimittäin jälleen kerran olevansa yhtye, missä jokainen jäsenistä on yhtä arvokas ja suuressa roolissa keskenään. Rumpujen takaa Chad Smith piti hallussaan koko lavaa, jolla oli tilaa Kiedisin virtaavalle ja ajoittain rönsyävälle, Flean käsillä kävelylle ja raivokkaalle moshaamiselle, sekä kitaristi Josh Klinghofferin raa'alle energialle ja taidokkaille sooloille.

(kuva: Senja Rapila)

Kuusi vuotta sitten John Fruscianten suuriin saappaisiin astunut Klinghoffer osoittikin Suomen yleisölle tänä iltana, ettei ollut bändi riveissä vain paikkaamassa puuttuvaa osaa: lahjakkuus todella täydensi yhtyeen ainutlaatuista energiaa omalla esiintymisellään ja teknisellä taidokkuudellaan.

Tunnelma nousi hiljalleen

Vaikka alun hitit ja upea valoshow vangitsivatkin yleisön heti alun hittien aikana, tuntui Stadium Arcadium -albumilta irrotettu sinkkulohkaisu Snow todella nostavan tunnelman viimeistään kattoon Hartwall Arenalla.

Kun kappaleen ensisoinnut kajahtivat ilmoille, ne otettiin vastaan äänekkäästi. Hiljalleen myös istumakatsomoiden yleisö alkoi keinua Red Hot Chili Peppersien määräämässä tahdissa, ja yhtyeen klassikoihin lukeutuvien Parallel Universen ja By The Wayn kajahtaessa ilmoille bändillä oli yleisöstä koostuva taustakuoro, joka laulun lisäksi tanssi ja huusi mukana.

Lopulta yhtye poistui lavalta ensimmäisen kerran Suck My Kiss -räjäytyksensä jälkeen.

Halliin jäi vaativasti huutava ja kutsuva yleisö, joka halusi vielä hieman lisää siitä kaikesta, mitä bändillä oli yleisölleen antaa.

(kuva: Senja Rapila)

Kiedisin kokoonpano todella antoi odottaa itseään, eikä kiirehtinyt lavalle. Kun valokeila lopulta kohdistui takaisin lavalle astelevaan Chad Smithiin, tuntui areena ratkeavan liitoksistaan. Liitokset repi kuitenkin kappaleiksi viimeisin tykitys, kun keikka huipentui Give It Awayn tiukassa otteessa loppuunsa.

Kun värien, valojen ja musiikin sirkus lopulta oli ohi, tuntui Helsingin viileä syysyökin kuulijalle hieman paremmalta ja toiveikkaammalta.

Juuri se on osoitus, että Red Hot Chili Peppersin energia kantaa vielä vuosienkin jälkeen.

Kuuntele yhtyeen viimeisin albumi Spotifystä täältä.

Lue myös: Red Hot Chili Peppers oli hajota

Kilpailut

Uusimmat