Kuva: AOP

Uuden levyn julkaiseva Sonata Arctica: "Mukana pari kummallisuutta"

07.10.2016 09:15 - Reija Saarinen

Tony Kakon mukaan levy on muita melodisempi.

Sonata Arctican uusin tuotos, The Ninth Hour näkee päivänvalon tänään, 7. lokakuuta. Mutta millainen kokonaisuus rokkareiden itsensä mukaan oikein on saatu kasaan?

- Uusin albumimme on Sonatan levyksi yllättävänkin yhtenäinen. Normaalisti paketti on ollut aika rönsyilevä ja erilaisia tyylejä on heitetty samaan pakettiin. Kyllä meillä nytkin levyllä pari kummallisuutta on ja vähän jotain uuttakin juttua, laulaja Tony Kakko naurahtaa Radio Cityn haastattelussa.

- Ei se kuitenkaan niin tiivis paketti ole, kuin muilla artisteilla. Se eri tyylilajien sekoittaminen kuitenkin kuuluu siihen meidän juttuun, kosketinsoittaja Henrik Klingenberg toteaa.

(kuva: AOP)

Sekavuuteen on syynsä ja se on herra Kakon kynässä. Taiteilijalla kun on omasta mielestään musiikkimaku, joka heiluu paikasta toiseen.

- Uskon, että meistä jokainen tylsistyisi nopeasti, jos aina tekisimme vain tietyntyyppistä juttua. Tässä bändissä mielenkiintoista on juuri se, että kun aloitetaan levyn tekeminen, niin koskaan ei tiedä mitä odottaa. Aina vähän pelottaa, Kakko toteaa.

"Otin aikaa Sonatasta"

Ehyemmän kokonaisuuden lisäksi uusin albumi eroaa aiemmista myös toisella tapaa. Lätty kun kyhättiin kasaan täysin normaalista poikkeavalla tavalla.

- Edellinen kiertueemme päättyi viime vuoden elokuussa. Ensimmäistä kertaa meidän uran aikana päätin, että otan aikaa Sonatasta. Katkaisin sitten narut ja leijuin vähän aikaa tehden muita juttuja. Tammikuussa, kun piti sitten aloittaa uuden levyn työstäminen, ei niitä biisejä ollut. Siinä sitten kauhuissani katselin valkoista paperia, Kakko naurahtaa.

Loppujen lopuksi kappaleet löysivät muotonsa nopealla tahdilla. Viimeisimmän kappaleensa Kakko kirjoitti kesäkuussa, viikkoa ennen masteroinnin aloittamista. Tuon kappaleen valmistumiseen meni 20 minuuttia.

- Ei varmaan koskaan ole tehty levyä näin kiireellä. Oli kyllä liikaa asioita yhtä aikaa, Klingenberg toteaa.

- Mielestäni se ei ollut kuitenkaan negatiivinen asia lopputuloksen kannalta. Levy on melodisempi ja rikkaampi monella tapa. Tämä johtunee siitä, että kappaleet puristettiin kasaan tietyssä mielentilassa, Kakko summaa.

Levyltä on irrotettu yksi sinkku, joka kantaa nimeä Life. Bändin mukaan uutukaisesta on sadellut pelkästään positiivista palautetta ja etenkin sanoituksiin on yleisössä kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota.

- Kyllä se tekstien kirjoittajan mieltä nostattaa. Tottahan se on, että niissä on vähän jopa asiaa ja kaiken kaikkiaan enemmän lihaa luiden ympärillä.

(kuva: AOP)

"Euroopassa ei lähtenyt ollenkaan"

Viime kesänä yhtye päätti kokeilla keikoillaan jotain uutta ja erilaista. Perinteinen parin biisin akustinen sessio muutettiinkin kokonaiseksi keikaksi. Idean myyminen keikkajärjestäjille ei ollut läpihuutojuttu ja Euroopassa idea kuivuikin kasaan.

- Suomessa vakuuttelu onnistui, mutta Euroopassa ei lähtenyt edes yritys. Siellä suhtauduttiin todella nuivasti asiaan. Todettiin ettei kuitenkaan onnistu, joten ei lähdetty edes tekemää, Klingenberg muistelee.

Suomessa veto kuitenkin kannatti ja pääasiassa palaute oli positiivista, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

- Muutaman kerran kävin niin, että yleisö ei ollut tietoinen siitä, että kyseinen keikka soitetaan akustisena. Siitä tuli sitten sanomista, Kakko toteaa.

(kuva: AOP)

"Itkeviä raavaita miehiä"

Sonata Arctica on ollut aktiivisena vuodesta 1996 saakka. Vuosien saatossa se onkin saanut haalittua kasaan fanijoukon, joka on kasvanut yhtyeen mukana.

- Aikoinaan meillä oli teini-ikäisiä faneja, jotka tulevat nykyään keikoille omien lastensa kanssa. Parhaimmillaan katsomossa on kolme sukupolvea. Mekin olemme ehkä musiikillisesti kasvaneet ja aikuistuneet, niin se on antanut ihmisille mahdollisuuden pysyä mukana, Kakko sanoo.

- Ikäjakauma on todella suuri. On rock-mummoja, rock-vaareja ja myös ihan teinejä.

Sonata tunnetaan myös rakkauden täyteisistä balladeistaan, jotka uppoavat etenkin naisiin. Mutta kyllä sitä osaa raavas mieskin tunteitaan näyttää, ainakin keikkapaikan hämyssä.

- Kyllä sitäkin näkee, että raavaat kaksi metriset miehet halaavat toisiaan ja itkevät balladin hetkellä.

Vaikka voisi kuvitella muuta, nähdään Sonatan keikoilla paljon, jopa enemmistönä, naisia. Itse laulajaa se hymyilyttää.

-- Yllättävän paljon on naisia yleisössä ja mukava niin. Itsellä tunnelma pysyy parempana, kun siellä yleisössä on naisia, tulee sellainen erilainen elämä siihen hommaan, Kakko naurahtaa.

Lue myös: Radio Cityn kuuntelijat äänestivät parhaat kotimaiset rock-biisit - katso lista

Kilpailut

Uusimmat