Kaikkien aikojen top10-albumit listattiin - kerro mielipiteesi!

23.09.2014 21:50 - Mikko Räsänen

Radio Cityn toimituksen musiikkitietäjät haastettiin listaamaan kaikkien aikojen albumit. Top10-listojen laatiminen osoittautui vaikeaksi urakaksi.

Mitkä ovat maailmanhistorian kymmenen parasta albumia? Tähän kysymykseen haastettiin vastaamaan Radio Cityn musiikkipäällikkö Sami Virtanen, toimituspäällikkö Mikko Räsänen sekä The Voicen musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari. Kolmikko laati omat top10-listansa toisistaan tietämättä. Katso listat alta ja kerro, äänestä sen jälkeen, kuka kolmesta musiikkitietäjästä oli koonnut parhaan listan.

SAMIN TOP10-VALINNAT

1. Pink Floyd - The Wall
- Vuonna 1979 julkaistu The Wall on Pink Floydin ja maailman paras levy. Levyllä ei ole yhtään huonoa kappaletta. Ei edes keskinkertaista.

2. Guns N' Roses - Use Your Illusion II
- 27-vuotias Axl Rose on säveltänyt tälle levylle Guns N' Rosesin parhaan kappaleen Estrangedin. Ostin albumin julkaisupäivänä ja se on siitä saakka ollut top 10-levyjen listalla. Tänään sijalla 2.

3. U2 - Achtung Baby
- Paras U2-levy. Uskomattoman hienoja tekstejä ja koskettavia biisejä. 90-luvun alun albumit iskivät 15-vuotiaana kovaa.

4. Queen - A Night at the Opera
- Tämä levy on vuoden vanhempi kuin minä. Löysin tämän levyn hienouden Freddie Mercuryn tribuuttikonsertissa, jossa Extreme esitti hienon version Love of My Life -biisistä. Koko levy on täyttä rautaa. Nostona täytyy kehua I'm in Love with My Car -biisiä, jossa laulaa rumpali Roger Taylor. Parhaimmistoa on myös Prophet's Song, josta Muse on lainannut nykysoundiinsa paljon

5. Roger Waters - Amused To Death
- Pink Floydin basistin Roger Watersin soololevy on paras Pink Floyd levy The Wallin jälkeen. Teemalevy apinasta, joka katsoo televisota.

6. Marillion - Misplaced Childhood
- Jumalainen teemalevy kurjasta lapsuudesta. Tarinan mukaan Fish kirjoitti koko albumin kymmenen tunnin acid-trippailun aikana. Hienoja tekstejä, komeita sävellyksiä

7. Pet Shop Boys - Actually
- Maailman paras poplevy. Levyltä löytyy mm. Rent, Heart ja It's A Sin

8. Led Zeppelin - IV
- Stairway to Heaven, Rock and Roll, Black Dog, tarvitseeko tätä perustella?

9. Pink Floyd - Wish You Were
- Olisin voinut täyttää koko listan Floydilla, sillä sen parempaa musiikkia ei ole. Levyn kovuudesta muistuttaa päivittäin Wish You Were Here robottikäsitatuointi kädessä.

10. Metallica - Metallica
- Pelkästään The Unforgiven iski jo niin lujaa, että tämä levy on jäänyt muistoksi teini-iästä. Tässä on myös levy, jossa ei ole huonoja biisejä.

 

MIKON TOP10-VALINNAT

1. Queen: A Night at the Opera
- Queen on minulle kaikkien aikojen kovin yhtye ja olisin voinut valita tälle listalle bändin levyistä myös Worksin, Innuendon tai A Kind of Magicin. Päädyin kuitenkin Night at the Operaan, enkä siksi, että levy sisältää Bohemian Rhapsodyn. Valinta perustuu siihen, että albumi on täynnä nerokkaita kappaleita ja kätkettyjä helmiä. Erityismaininnan ansaitsee useimmille täysin tuntematon Prophet's Song, jossa on mukana kaikki Queen-musiikin hienot elementit.

2. Metallica: Master of Puppets
- Minulle Metallican paras levy on päivästä riippuen joko Ride the Lightning tai Master of Puppets. Ehkä hieman useammin valinta osuu Masteriin, joten nostetaan se listalle. Levy ei ole vain Metallican paras levy vaan myös kaikkien aikojen paras thrash-albumi. Uskomatonta, että levy on pian 30 vuotta vanha, sillä se ei ole kärsinyt ajan hampaasta lainkaan.

3. Alphaville: Prostitute
- Kaikki tuntevat Alphavillen 80-luvun jättihiteistä Forerver Young ja Big in Japan. Yleisön silmissä bändi oli puhdas kasaribändi ja siksi onkin jättimäinen vääryys, että kun Alphaville vuonna 1993 julkaisi ylivoimaisesti parhaan albuminsa Prostituten, meni se niin medialta kuin yleisöltä täysin ohi.

4. Ayreon: The Human Equation
- Täydellistä neroutta. Tuo ajatus nousi päähäni, kun kuuntelin Human Equationin ensimmäisen kerran levykaupassa kuulokkeet päässäni. Tuplalevy kertoo autokolarissa koomaan vaipuneen potilaan ajatuksista ja tunteista tämän tajuttomuuden aikana. Human Equation ei täysin auennut minulle tuolla ensimmäisellä kuuntelukerralla, mutta ymmärsin silti kohdanneeni poikkeuksellisen albumin. En ostanut levyä, mutta se jäi vaivaamaan niin pahasti, että palasin kauppaan pari päivää myöhemmin ja korjasin virheen. Toisen ja kolmannen kuuntelukerran välissä levy sitten aukesi lopullisesti. Tämän paremmaksi progemetalli ei voi muuttua.

5. Vangelis: Blade Runner Soundtrack
- Kaikkien aikojen elokuvasoundtrack. Kuuntele, jos et usko.

6. Suede: Dog Man Star
- Olen 19-vuotiaana menettänyt poikuuteni tämän levyn soidessa taustalla, joten tunneside albumiin on luonnollisesti vahva. 90-luvun brittipop oli minusta pääpiirteittäin ärsyttävää. En sietänyt Oasista, Bluria tai Pulpia. Suede oli kuitenkin täydellinen poikkeus ja Dog Man Star paras esimerkki laulaja Brett Andersonin sanoitusten neroudesta.

7. Mercyful Fate: Don't Break The Oath
- Mercyful Faten vuonna 1984 julkaisema levy on nykyään ajaton klassikko, joka on inspiroinut eri metallimusiikin genrejä. Levyllä ei yksinkertaisesti ole huonoja kappaleita. Come to the Sabbath ja Gypsy ovat tunnetuimmat kappaleet, mutta kuunnelkaapa Night of the Unborn. Kukaan ei tätä ennen ja tämän jälkeen ole laulanut niin kuin Fate-solisti King Diamond tuossa.

8. Led Zeppelin: IV
- Stairway to Heavenin ja Black Dogin tuntevat kaikki. Itse Taru Sormusten Herrasta -fanina nostan suosikikseni Tolkienista inspiraationsa ammentaneen Battle of Evermore. Zeppelin on yksi kaikkien aikojen yhtyeistä ja IV jäi heidän parhaaksi levykseen.

9. Dire Straits: Brothers in Arms
- Miten yhdelle levylle voidaan tunkea tällainen määrä eri tavalla hienoja kappaleita. Nimikkobiisi on kerrasta toiseen veret seisauttava, Walk of Lifea ei voi kuunnella tulematta hyvälle tuulelle, Money for Nothingissa on Se riffi ja Your Latest Trickissä saksofoni. Melkein jokaisesta albumin kappaleesta löytyy oma koukkunsa.

10. Bruce Springsteen: Darkness on the Edge of the Town
- Kun kysytään Brucen parasta levyä, moni varmaan vastaa The River, Born to Run tai Born in the U.S.A. Minulle Darkness on kuitenkin ollut aina ykkönen, sillä se oli Springsteenin tuotannosta se albumi, johon ensimmisenä ihastuin nimenomaan kokonaisena albumina enkä vain yksittäisen radiohitin takia.

 

JUSSIN TOP10-VALINNAT

1. Outkast - Aquemini
- Ohittamaton, ylittämätön mestariteos. Maailman paras rap-levy, joka loi uutta ja nojasi perinteeseen. Ei lepohetkeä. 

2. Pink Floyd - Wish You Were Here
- Pink Floydilta olisi voinut valita montakin levyä kärkikymppiin, mutta juuri tänään tuntuu siltä, että Wish You Were Heren hallittu kokonaisuus toimii parhaiten.

3. Refused - Shape of Punk To Come
- Ruotsalainen hardcorepunk-bändi uusi Ornette Colemania mukaillen käsityksiä edustamastaan genrestä. Kiihkeää tunteen paloa, kunnianhimoista soitantaa ja politiikkaa.

4. Joanna Newsom - Ys
- Harppua soittavan jenkkiläisen keijukaistrubaduurin magnum opus. Viisi biisiä, joista lyhin on muistaakseni 9 minuuttia. Samaan aikaan vanhakantaisia ja surrealistisia tarinoita ja ikuisilta tuntuvia melodioita. Levy, joka vie toiseen maailmaan.

5. Nirvana - Nevermind
- Varhaisteininä tämä iski kovempaa kuin mikään levy ennen sitä tai sen jälkeen. Melodiat ja raivo täydellisessä balanssissa.

6. Metallica - Master of Puppets
- Metallican levyistä ehjin, eikä kulu käytössä sitten millään. Vaikea arvottaa millään järkevällä argumentilla, tämä levy on niin tärkeä osa omaa kasvua.

7. Deftones - Adrenaline
- Suosikkiyhtyeeni tasaisesta arsenaalista huippukohta olkoon ensimmäinen levy, koska siihen alun perin rakastuin. Adrenalinellä Deftones on raivokkaimmillaan ja haavoittuvaisimmillaan.

8. Jay-Z - Blueprint
- Maailman parhaan räppärin suvereenein albumi. Vaivaton, tyylikäs, älykäs - nimensä mukaisesti pohjapiirros sille mitä rap-musiikki voi olla.

9. Emperor - Anthems To the Welkin at Dusk
- Black metal -genren huikein suoritus. Luulen, että bändin jäsentenkin on vaikea jälkikäteen kertoa mistä tämä levy syntyi. Virheetön ja täydellinen.

10. Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
- Hulluuden ja nerouden rajaa jatkuvasti käyvä Kanye West teki levyn, joka on vuorotellen herkkä, raivokas, kaunis ja törkeä. Hän myös näyttää, miten rap ja musiikillinen kunnianhimoisuus voivat käydä käsi kädessä.

 

Mutta mikä oheisista top10-listoista on paras? Äänestä alla.

Kilpailut

Uusimmat