Miksi kukaan ei muista Black Sabbathin ehkä parasta kappaletta?

19.01.2017 18:30 - Mikko Räsänen

Biisiaarteet-juttusarjassa toimituspäällikkö Mikko Räsänen esittelee huonosti tunnettuja huippukappaleita vuosien takaa.

Black Sabbath on kiistatta yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä heavy metal -yhtyeistä, joka omalla tekemisellään auttoi luomaan pohjaa kaikille nykyisille raskaan musiikin genreille. Sabbath muistetaan musiikkinsa lisäksi myös siitä, että bändillä on vuosien aikana ollut kaksi ikonisinta metallilaulajaa, Ozzy Osbourne ja Ronnie James Dio. Ozzy on mielestäni se täydellinen keulahahmo, Dio taas oli se täydellinen laulaja. 

Black Sabbathin kappaleista kaikki tuntevat Paranoidin, Iron manin tai Heaven and Hellin, mutta yksi kappale jää toistuvasti ilman ansaitsemaansa huomiota, vaikka on mielestäni ehdottomasti yksi Black Sabbathin parhaista. Ehkä jopa se paras. Tuo kappale on vuonna 1989 julkaistu Headless Cross

Miksi sitten niin monet eivät tunne kyseistä kappaletta? Biisiaarteen ohittamiselle en näe mitään muuta syytä kuin sen, että kappale on julkaistu aikana, jolloin Black Sabbathin mikin takana ei ollut Ozzy tai Dio vaan Tony Martin

Black Sabbathissa on Dion ja Ozzyn lisäksi nähty laulajina myös Deep Purplen Ian Gillan ja Glenn Hughes, mutta nimenomaan Martin on se, joka noista muista laulajista erottuu edukseen. 

Olen huomannut, että Martin on myös se, joka erottaa normaalit musiikinkuulijat tosifaneista. Ei nimittäin tarvitse olla kovin kummoinen metallifani, kun tietää, että Dio ja Ozzy ovat Black Sabbathin laulajia, mutta vaaditaan jo astetta suurempaa omistautumista, että tuntee Martinin ja Headless Crossin. Jos siis Headless Cross ja Tony Martin eivät vielä ole tuttuja, korjaa äkkiä aukko yleissivistyksessä ja kuuntele biisi alta. 

Lue muut Biisiaarteet-sarjan artikkelit täältä

Lue myös: Vuonna 1989 levytetty Leningrad-kappale on yhä vaikuttava teos

Lue myös: Tony Iommi: "Black Sabbathin livelevy on mahdollinen"

Lue myös: Suomalaisen Idols-voittajan kohtalo surettaa: "Hän ei saanut edes mahdollisuutta!"

Lue myös: Black Sabbath jätti jäähyväiset suomalaisille - katso, miltä keikka näytti yleisön silmin

Kilpailut

Uusimmat