Kuva: Mikko Räsänen

2010-luvun parhaat suomenkieliset kappaleet valittiin - kuuntele 25 jättihittiä

07.02.2017 18:00 - Mikko Räsänen

Asiantuntijaraati valitsi 25 kappaletta, jotka tulee muistaa vuosilta 2010-2017.

Parhaita suomalaisia kappaleita listattaessa listan kärkeen nousvat monesti Yön Joutsenlaulun tai Kaija Koon Tinakenkätytön kaltaisia klassikoita vuosikymmenten takaa. Mutta mitä jos pitääkin valita parhaat suomankieliset kappaleet 2010-luvulta? Mitkä kappaleet tältä vuosikymmeneltä ovat niitä, jotka tulevat jäämään klassikoina elämään tuleville sukupolville?

Tuohon haasteeseen joutui vastaamaan asiantuntijajoukko, joita kaikkia pyydettiin kertomaan omat suomenkieliset suosikkikappaleensa vuosilta 2010-2017. Haasteeseen vastasivat Radio Novan musiikkipäällikkö Rainer Savander, Radio Cityn musiikkipäällikkö Rene Mäkinen, Iskelmän ohjelmajohtaja Ari Ojala, Voice.fi:n toimituspäällikkö Mikko Räsänen, Bauer Median musiikkitiimiin kuuluva ja Retroperjantai-ohjelmaa vetävä Oku Luukkainen. Se rajoitus asetettiin, että samalta artistilta ei saanut valita kahta kappaletta. 

Alla raadin valinnat

Rainer Savander, Radio Nova

1. Samuli Putro - Olet puolisoni nyt
- Kotimaisen musiikin yksi parhaista sanoittajista on ehdottomasti Samuli Putro, joka
tekee musiikkia tavallisille ihmisille tavallisista ihmisistä.

2. Robin - Frontside Ollie
- Yksi 2000- luvun onnistuja on ehdottomasti Robin ja Frontside Olliestahan se kaikki alkoi. Hän on nuoresta iästään huolimatta onnistunut saavuttamaan paljon ja kasvanut varteenotettavaksi artistiksi.

3. Haloo Helsinki! - Maailma on tehty meitä varten
- Ellin huikeat tekstit peilaavat osuvasti nuoren ihmisen elämää monesta kuvakulmasta. Haloo Helsingin biiseissä on jokin terapeuttinen taika, josta saa energiaa ihan vain musiikkia kuuntelemalla.

4. Happoradio - Pelastaja
- Pelastaja-kappale voisi olla jatkoa pari vuotta aiemmin julkaistulle Puhu äänellä jonka kuulen -hitille. Happoradion teksteistä huokuu näkemyksiä elämän eri vaiheista ja jälleen kerran niihin on helppo samaistua.

5. Fintelligens - Mikä boogie
- Tässä biisissä on makoisa "funky"-tunnelma ja sopivan leppoisa riimittely keventää tunnelmaa perjantai-iltana raskaan työviikon jälkeen.

Rene Mäkinen, Radio City

1. Mokoma – Sinne missä aamu sarastaa
- Mokoman Marras olisi ehdottomasti ollut listalla, jos oltaisiin oltu pari vuotta aiemmin liikenteessä. Mutta tämän näen tietyllä tavalla sille jatkumoksi. Ehkä tuosta matkan varrelta olisi voinut kopata jonkun muunkin biisin, mutta tässä on Annalaa parhaimmillaan. Rockpuritaanit ovat tietysti sitä mieltä, että näissä biiseissä Mokoma on myynyt sielunsa tai jotain muuta sontaa, mutta bändi on osoittanut monipuolisuutensa ja Annala on yksi suomen parhaita tulkitsijoita.

2. Stam1na – Dynamo
- Stam1nan yksi parhaita! Stam1nalla on paljon biisejä, joissa tapahtuu enemmän kuin keskimääräisellä bändillä koko levyllä, mutta tämä on ihmeen sees, ehkä siitä syystä listalla. Huikeita riffejä, mahtavat soundit ja STAM1NA!

3. Apulanta – Sun kohdalla
- Loistavat lyriikat (niin kuin usein Wirtasella). Tulee kasvoille, mutta samalla herkkä.

4. Haloo Helsinki!: Maailman toisella puolen
- Suomen tämän hetken kovin rockbändi. Teki ensimmäisellä levyllä läpimurtoa, kakkoslevy oli vähän muniin puhaltelua, mutta kolmannella räjähti pankki. Eikä syyttä. Tämä biisi viimeistään toi bändin kyvyt esiin soittajina, säveltävinä ja ennen kaikkea Ellin yhtenä Suomen parhaista lyyrikoista.

5. J. Karjalainen: Mennyt mies
- Jii teki huiman paluun lähes livenä soitetulla levyllään. Mennyt mies on biisi jossa ei ole mitään liikaa, mutta ei myöskään mitään liian vähän.

Ari Ojala, Iskelmä

1. Jari Sillanpää – Sinä ansaitset kultaa
- Täysosuma, jossa oikea biisi kohtaa oikean esittäjän ja sanoma tulee aitona perille. Koko 2000-luvun suurimpia hittejä!

2. Lauri Tähkä – Morsian
- Lauri pakottaa itsensä säännöllisesti uudistumaan. Ensin bändin ’vaihto’, seuraavaksi hän repäisi itsensä irti pitkästä tuottajayhteistyöstä Riku Mattilan kanssa. Uusi yhteistyö tuottaja Jukka Immosen kanssa tuotti heti täysosuman. Hitti, joka puraisi heti, eikä päästä irti otteestaan

3. Juha Tapio – Sinun vuorosi loistaa
- Hieno osoitus siitä, että aikuiselle yleisölle voi tehdä myös ison hitin ilman, että se on kaihoisa balladi. Tämä kappale tarjoaa voimaa ja energiaa niin arkeen kuin juhlaankin.

4. Suvi Teräsniska – Täydellinen elämä
- Suvi on tehnyt hämmästyttävän menestyksekkään uran. Kahdeksan platina-albumia putkeen. Tämä vuoden 2013 paras iskelmä nappaa edelleen mukaansa aitoudellaan.

5. Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani – Autiosaari
- Tuuren & KK:n riemukas ’comeback’. Tuntuu siltä, että bändi etsi hetken itseään ja uusi tulemisen ainekset kiteytyvät Autiosaaren riehakkaaseen lattaritunnelmaan. Koko kansan hitti, oikea iskusävel ja ralli, joka houkuttelee niin laulamaan kuin baariinkin.

Mikko Räsänen, Voice.fi

1. Egotrippi: Vuosi nolla
- Sori vaan Mestaripiirros, mutta koska sai valita vain yhden biisin per artisti, pääsee tälle listalle vain Vuosi nolla. Se on veret seisauttavan kova biisi, joka on yksinkertaisesti täydellinen niin sävellyksenä, sovituksena kuin sanoituksena. Teksti puhuttelee eri ihmisiä eri tavalla, sillä moni käy parhaillaan läpi elämänmuutoksia, joiden soundtrackiksi Vuosi nolla istuu täydellisesti. Biisi toimii levyltä ja livenä, eikä ole edes kulunut soittamalla puhki. Klassikko jo nyt.

2. Haloo Helsinki!: Köpis 2012
- Näin riipaisevaa biisiä ei voisi kirjoittaa ja esittää tällaisella sydänverellä, ellei se kumpuaisi omista kokemuksista. Elli avaa tässä sieluaan ja jokainen rakkaudessa pettynyt löytää noista tunteista tarttumapintaa: "Se on rajuu, et kaiken tajuu liian myöhään"

3. Johanna Kurkela, Ingrid
- Jos kysytään, mikä 2010-luvun biisi antaa isoimmat kylmät väreet, on vastaus Johanna Kurkelan Ingrid. Kuulokkeet päähän, silmät kiinni, biisi soimaan. Tämä kappale yhdistettynä Johannan herkkään ääneen on vain täydellinen. Johanna antaa äänen kaikille maailman masentuineille ja muserretuille. 

4. Jenni Vartiainen: Duran Duran
- Jenni Vartiaisen Seili on ehkä 2000-luvun paras kotimainen pop-albumi. Levyn käsittämättömästä biisitasosta kertoo se, että jollekin toisella artistille Duran Duran saattaisi olla koko hänen uransa paras kappale, mutta Seililtä tämä loistobiisi julkaistiin vasta neljäntenä singlenä. 

5. Vesala: Tequila
- Kun PMMP hajosi, ei kukaan tiennyt, mitä Paula Vesalan soolomateriaali tulee olemaan, kun hän sanoittamisen lisäksi myös säveltää ja tuottaa musiikkinsa itse. Kuulemma jopa levy-yhtiötä jännitti, kun Vesala lähetti Los Angelesista ensimmäisiä kappaleitaan kuultavaksi. Mutta huoli oli täysin turha, sillä Vesala tiputti heti ykkössingleksi täydellisen singlen. Tequila on samaan aikaan omaperäinen mutta kuitenkin tarttuvan kaupallinen pop-biisi.

Oku Luukkainen, Retroperjantai

1. Pariisin Kevät: Kesäyö
- Biisi jonka tunnelma sopii suomalaisen mielenmaisemaan täydellisesti. Haikea kesäbiisi. Maaginen.

2. Jenni Vartiainen: Missä muruseni on
- Kaunis ja koskettava. Mariskan teksti riipaisee syvältä. Tässä on biisi joka mahdollisesti on ns. kuolematon.

3. Apulanta: Vääryyttä!!1!
- Ravistettava ennen käyttöä oli pari vuotta tätä aiemmin iso hitti. Apis ei pystynyt tekemään ihan yhtä isoa lekaa mutta uskottavan Apulanta-rallatuksen silti. Biisi jolla palattiin myös yhtyeen alkutuotannon tunnelmiin. Kertsissä huudetaan Perkelettä. Apulanta oli taas PUNK!

4. Anssi Kela: Levoton tyttö
- Tämä oli se biisi jolla Anssi tuli ns. takaisin. Loistava tuotanto, josta löytyy Wu Tang Clan -fiiliksiä, ja sanoituksissa kelamaisia oivalluksia. En tiennyt ennen tämän kappaleen ilmestymistä, että peurat nuolevat öisin autoja.

5. Kuningasidea: Pohjolan tuulet
- Yksinkertaisesti täydellinen suomalainen kesäbiisi.

Asiantuntijoiden suosikkibiiseistä on nyt koottu Spotify-soittolista, jonka voi ottaa kuunteluun alta. 

Lue myös: Kaikkien aikojen suomirock-kappale valittiin - voittajaksi Apulanta

Lue myös: Haloo Helsingin Elli ja Leo listasivat parhaat suomirokkarit ja -kappaleet - katso top 10

Kilpailut

Uusimmat