Kuva: AOP

Pink Floydin legendaarinen äänityspöytä myytiin 1,6 miljoonalla - lue ihmepöydän tarina

29.03.2017 17:10 - Mikko Räsänen

Vuonna 1971 rakennettu äänipöytä myytiin maailmanennätyshintaan.

Brittiläisessä huutokaupassa tehtiin historiaa, kun 70-luvulla tehty EMI TG12345 MK IV -äänipöytä myytiin huikealla 1,6 miljoonan euron hinnalla. Siitä tuli samalla maailman kallein huutokaupassa myyty teknologiaesine. Edellinen ennätys oli Apple 1 -tietokoneella, josta oli maksettu 827 000 euroa vuonna 2014.

Nyt ennätyksen rikkonut äänipöytä on arvokas, koska sillä on tehty musiikkihistoriaa. Se otettiin käyttöön vuonna 1971 legendaarisella Abbey Road -studiolla. Pöytää kuvailtiin sanomalla sen olevan paras äänipöytä, mitä maailmassa on koskaan rakennettu.

1970-luvulla tuo pöytä oli kovassa käytössä, kun muun muassa Paul McCartney, Kate Bush ja George Harrison äänittivät musiikkiaan sillä. Legendaariseksi tuon pöydän teki kuitenkin vuosi 1973, jolloin studioon saapui Pink Floyd. Legendaarinen yhtye otti uudest pöydästä kaiken tehon irti ääittäessään The Dark Side of the Moon -albumia. Uusi pöytä pystyi tallentamaan 16 ääniraitaa, kun aiemmin bändi oli joutunut tyytymään kahdeksaan. 

Pink Floyd otti kaiken irti modernista tekniikasta. Ääniteknikko Alan Parsons rikkoi vielä tekniikankin asettamia rajoituksia äänittämällä joitakin lauluraitoja tuplana, jolloin esimerkiksi David Gilmour lauloi samalle raidalle vokaalit uudestaan harmoniassa itsensä kanssa.

The Dark Side of the Moon -albumin äänimaisemasta tuli niin rikas ja kirkas, että se on kestänyt aikaa täydellisesti. Ei ihme, että levy oli jättimenestys kaikilla mittareilla. Albumi pysyi USA:n virallisella listalla ennätykselliset 741 viikkoa vuodesta 1973 aina vuoteen 1988 asti. Levy on myös yli 45 miljoonan kappaleen myynnillään kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin albumi edellään vain Michael Jacksonin Thriller ja AC/DC:n Back in Black

Vaikka äänipöytä oli 1971 parasta mitä maailma oli nähnyt, niin 80-luvulla vaatimukset muuttuivat. Vuonna 1983 pöytä todettiin vanhanaikaiseksi sen ajan tarpeisiin ja se siirrettiin sivuun. Pöydän osti Abbey Roadin tuottaja Mike Hedges ja siirsi se kotistudioonsa. Vuosikymmenten ajan Hedges on kohdellut pöytää kuin aarretta ja pitänyt sen hyvässä kunnossa. 

Kun pöytä nyt tuli myyntiin Bonhamsin huutokauppaan, odotettiin kauppahinnan nousevan 600 000 euroon. Huutajien joukossa ymmärrettiin ilmeisesti hyvän musiikin päälle paremmin kuin Bonhamsin ihmiset olivat luulleet, sillä odotushinta ylittyi miljoonalla eurolla.

(kuva: AOP)

(kuva: AOP)

(kuva: AOP)

Lue myös: Pink Floyd on virallisesti hajonnut

Kilpailut

Uusimmat