Kuva: AOP

Metallican levyt laitettiin paremmuusjärjestykseen: "Vain yksi voi haastaa Master of Puppetsin!"

25.06.2017 19:55 - Mikko Räsänen

Maailman kovimman metalliyhtyeen albumihistoriaan mahtuu niin huippuonnistumisia kuin totaalisia floppeja.

Metallica on yksi maailman suosituimmista metalliyhteistä, ehkä jopa se suosituin. Jos cover-albumi Garage Inc ja Lou Reedin kanssa tehty yhteistyöalbumi Lulu lasketaan mukaan, on yhtye julkaissut 12 albumia, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli 110 miljoonaa kappaletta. Nielsen SoundScan alkoi mitata USA:n levymyyntejä vuonna 1991. Siitä tähän päivään tultaessa Metallica on kolmanneksi myydyin artisti USA:ssa - edelle kiilaavat vain kantrilegenda Garth Brooks ja The Beatles.

Metallican vaikutus musiikkimaailmaan on myös suuri. Bändi oli keskeisessä roolissa luomassa koko 80-luvun thrash-metal -genreä. Yhtyeen vuonna 1991 julkaisema musta albumi eli Metallica on USA:n historian myydyin metallialbumi ja sen julkaisemisen jälkeen ei ole kulunut ainuttakaan viikkoa, jolloin sitä ei olisi myyty vähintään tuhat kappaletta. Esimerkiksi vielä vuonna 2016 albumin keskimääräinen viikkomyyntimäärä oli 5000 kappaletta.

Metallica on julkaissut siis 12 albumia, mutta mikä on niiden parhaimmuusjärjestys? Mitkä ovat onnistumisia ja mitkä floppeja. Albumien paremmuuksia ryhtyivät ruotimaan Bauer Median musiikkipäällikkö René Mäkinen ja toimituspäällikkö Mikko Räsänen, jotka ovat molemmat pitkän linjan Metallica-faneja. Mäkinen on nähnyt Metallican livenä jo yli 30 kertaa. Räsänen on kerännyt Metallica-julkaisuja ja kokoelman helmenä on vuoden 1982 Metal Massacre I -kokoelmalevy, joka sisältää ensimmäisen koskaan julkaistun Metallica-biisin. Tuolla levyllä olevalla Hit the Lights -kappaleella soittavat vielä Lloyd Grant ja Ron McGovney, jotka putosivat pian sen jälkeen Metallica-kokoonpanosta pois. Mäkisen kokoelman helmiä taas ovat Lars Ulrichin rumpukapulat sekä plektrat, joilla Metallica on oikeasti soittanut stuiossa.

Metallican levyt parhaista huonoimpaan -listaukseen voit tutustua seuraavalta sivulta, jonne pääsee alta.

Kilpailut

Uusimmat