Kuva: AOP

Legendaarinen valokuvaaja paljastaa: Miten syntyy täydellinen rock-kuva?

29.05.2015 14:45 - Eeva Rajala

Suuren valokuvanäyttelynsä avajaisia Helsingissä juhliva rock-valokuvaaja Bob Gruen kertoo, mitä hyvä rock-kuva vaatii.

Bob Gruenin mukaan rock n’n rollissa on kyse hiustyylistä ja asenteesta, eli se on paljon enemmän kuin pelkkää musiikkia. Radio Cityn Juha Valvio tapasi legendan näyttelytiloissa Helsingin Kaapelitehtaalla.

- Pitää olla näkemystä ja itsevarmuutta. Uskon, että jos ihminen on itsevarma, hän ei pukeudu ainoastaan valokuvaa vaan koko elämää varten, Gruen kertoo.

"Kunnollinen rock-asenne koko elämään"

Valokuvaajan mukaan ihmisen kuuluu haluta näyttää hyvältä myös kadulla kävellessään, ei pelkästään erikoisissa vaatteissa kuvaustilanteessa.

- Ihmisillä pitäisi olla kunnollinen rock-asenne koko elämään, ja jos löytyy itsevarmuutta tähän, näyttää myös hyvältä kuvissa, mies tokaisee.

Kaikkien herkkua

Valokuvaaminen on nykyään tehty helpoksi kaikille. Enää ei tarvitse kantaa painavaa kameraan mukanaan tai opetella sen monimutkaista toimintaa. Riittää, kun oma kännykkä liikkuu mukana.

- Olen aina nauttinut valokuvaamisesta ja minusta on hienoa, että siitä pystyvät nauttimaan nykyään myös ne, jotka eivät aiemmin olisi koskaan edes harkinneet kameran kantamista ja sen toiminnan opiskelua. Nyt, kun se on niin helppoa, ja ihmisillä näyttää olevan hyvin hauskaa kuvaamisen parissa. Ihmiset lataavat kuviaan ja koko elämäänsä herkeämättä sosiaaliseen mediaan, Gruen kertoo.

"Alkoholifiltteri" toi tunnelmaa

Valokuvaajalegenda on törmännyt myös ihmisiin, jotka eivät koskaan olisi koskeneet kameraan, mutta ottavat nyt kännykällään kuvia ja julkaisevat niitä tai lähettävät niitä ystävilleen.

Gruen naureskelee haastattelussa, että 1960- ja 1970-luvulla valokuvaajien käytössä oli myös ”filtteri” nimeltä alkoholi, joka teki valokuvista mielenkiintoisen näköisiä. Raitistunut mies kertoo kuitenkin, että nykyään kameroissa on erilaisia säätimiä, jotka saavat aikaan halutun efektin ilman alkoholin vaikutusta.

Bob Gruenin suuri valokuvanäyttely on avoinna Helsingin Kaapelitehtaan Pannuhallissa perjantaista 29. toukokuuta lähtien aina 17. kesäkuuta saakka.

Kilpailut

Uusimmat