Kuva: Fotolia

Haluatko edetä musamaailmassa? 10 virhettä, joita kannattaa välttää

18.08.2015 15:31 - Mika Parikka

Aloittelevat bändit miettivät päänsä puhki kuinka lyödä itsensä läpi satojen muiden paikallisten bändien seasta.

Metalsucks.comilla meni pannu jumiin, ja julkaisu päätti tehdä listan asioista, joita uusien ja paikallisten pikkubändien tulisi välttää. Listalla on muutamia tuttuja pointteja, mutta myös uusia huomioita, joita bändit eivät ehkä tule aina ajatelleeksi.

Toki näistä voi olla montaa mieltä, mutta tässäpä olisi listaa:

1. Älä lähetä promolevyjäsi jatkuvasti levy-yhtiöihin. Ehkä kerran kymmenessä vuodessa jokin bändi saa levytyssopimuksen siksi, että levy-yhtiöön lähetetty omakustanne olisi vakuuttanut pikkutakkiset geelitukat sopimuksen arvoisesti. Soittakaa keikkoja, harjoitelkaa, ottakaa sosiaalinen media haltuun ja vakuuttakaa kaikki muut ensin.

2. Älä pommita musiikkijulkaisuja lukuisilla sähköposteilla ja Facebook-linkeillä. Yksi viesti on tarpeeksi. Toinen viesti varmistaaksesi, tai jatkaaksesi on vielä ok, mutta ei sen enempää. Musiikkilehdet kyllä lukevat viestisi, ja tsekkaavat bändisi, ja jos siitä tykätään, siitä kirjoitetaan. Pommittaminen alkaa vain ärsyttämään. Metalsucks nostaa vielä erikseen sen asian tapetille, että älä missään nimessä pommita lehden/julkaisun kirjoittajien henkilökohtaisia Facebook-tilejä. 

3. Pitkät esittelytekstit. Ketään ei kiinnosta se, että Jarkko ja Kimmo tutustuivat yläasteella, ja ottivat rumpalikseen Mikon. Mikko ei kuitenkaan sopinut jengiin, joten rapujuhlissa tilalle otettiin Jorma, ja näin päin pois. Kolme tai neljä tiivistä ja avaavaa lausetta riittää kertomaan, mistä bändissänne on kyse.

4. Älä kasaa ikuisuutta settiäsi lavalle. Laita huolellisesti soittokamat kasaan, tarkista huolellisesti, että kaikki toimii, ja lähde pois. Älä jätä symbaalien asettelua ja virittämistä keikan alkuun. Totta puhuen tämä kohta meni allekirjoittaneelta hieman ohi. 

5. Älä valita soittoajoista. Kesken setin äänimies saattaa huutaa, että nyt on aikaa enää yhteen kappaleeseen. Elä sen kanssa. Aivan sama, onko show myöhässä aikatauluista, tai edellinen bändi veti yliajalle, vedä itse se viimeinen kappale niin hyvin ja täysiä, kuin voit. Ole ammattilainen, äläkä valita.

6. Älä herranjumala sentään hyppää lavalta yleisön sekaan. Keikalla on luultavasti 20-30 ihmistä, joten siitä syntyy vain kiusallisia tilanteita ja murtuneita luita. On hieman eri asia, ku Dillinger Escape Planin Greg Puciato hyppää 1500 ihmisen sekaan täyteen pakatulla klubikeikalla. 

7. Älä jaarittele välispiikeissä. On hauskaa, kun Dave Grohl heittää kappaleiden välissä muutaman vitsin, koska Dave Grohl on yksi rockin suurimmista nimistä tällä hetkellä. Muutama sananen sinne tänne varmasti riittää.

8. Älä mainosta kesken keikan Facebook-sivuasi, tai että baaritiskin vieressä myydään bändisi kangaskasseja. On vuosi 2015, ihmiset kyllä tietävät, että bändilläsi on oma sivu Facebookissa, ja halutessaan myös löytävät sen sieltä. 

9. Älä kinastele rahasta keikoilla. Onko sillä oikeasti väliä, antaako promoottori sinulle 25 euroa sen 75 euron sijaan, jota oli luvattu? Tässä kohtaa on pakko sanoa Metalsucksille, että kyllä on. 50 eurolla saa paljon bensaa, jolla pääsee Helsingistä takaisin Lappajärvelle, eikä sitä voi kukaan kieltää. On kuitenkin otettava huomioon, että nykyään keikkatarjontaa on niin paljon, että paikallisia pikkubändejä on vaikea promota, ja sitä kautta saada lippuja myytyä. 

10. Älä rienaa jo suosittuja bändejä lobbaamalla itseäsi. On ihan ok, jos ihailemasi bändin tyyppi kävelee vastaan, ja fanitat häntä. Niin tekee kaikki, joiden oman lempibändinsä tyyppi kävelee vastaan. Älä kuitenkaan tunge tälle kuumaa ja tulista kellarissa nauhoitettua EP:tä käteen, ja aloita elämän pituista tarinaa omasta bändistäsi. Hän ei pystäytä sinua, koska hän on kohtelias, mutta usko tai älä, häntä ei kiinnosta rotan hanurin vertaa.

Kaikkia listan kohtia ei kannata ottaa turhan vakavasti. Eiköhän tärkeintä ole kuitenkin tehdä sitä omaa juttua, soittaa rokkia, ja olla välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Rock on!

Lähde: Metalsucks

Uusimmat