Kuva: AOP

Bruce Dickinson muistelee Porissa sattunutta traagista Iron Maiden -keikkaa: 'Kuin maailmanloppu'

14.01.2019 14:45 - Lauri Kujanpää

Vuonna 2010 Porin Sonisphere -festivaaleilla pääesiintyjänä soittanut Iron Maiden oli lähellä jopa perumaan keikkansa

Iron Maiden -solisti Bruce Dickinson, 60, on vieraillut Suomessa kymmeniä kertoja ja tavannut paljon maamme asukkaita. Mies kertoo tuoreessa Voice.Fi:n haastattelussa, millaisina hän oikein kokee suomalaiset.

- Suomalaiset ovat suuria Iron Maiden- ja rock-faneja. He ovat todella fiksuja ja välittävät siitä, mitä me teemme. Vuosien aikana olen saanut myös nauttia suomalaisten oudosta huumorintajusta, Dickinson naurahtaa.

Solistilla on paljon hämäriä muistoja rakkaasta kotimaastamme.

- Jotkut muistoista ovat sellaisia, että olen hieman humalassa, ja jotkut taas sellaisia, että välillä on todella kuuma ja välillä todella kylmä. Joskus sitä on saattanut myös herätä saunasta eikä tiedä miksi, Dickinson kertoo iloisesti.

Pori 2010

Eräs Iron Maiden konsertti on jäänyt usealla suomalaisfanilla ikuisesti mieleen. Vuonna 2010 Porin Sonisphere -festivaaleilla pääesiintyjänä soittanut Iron Maiden oli lähellä jopa perumaan keikkansa, sillä järkyttävä myrsky iski festarialueelle, aiheuttaen ikäviä onnettomuuksia sekä repien lavat totaalisen rikki. Myös artistien soittimet ja muu laitteisto kastuivat. Dickinson muistaa erinomaisesti tuon päivän ja kertoo Voice.Fi:lle asiasta hyvin yksityiskohtaisesti.

- Muistan sen todella hyvin. Kun saavuimme paikalle, taivas oli kirkas ja sää tyyni. En ymmärtänyt vielä silloin tilanteen vakavuutta. Lentokentällä huomasin, että maa oli todella märkä ja yksi pieni lentokone oli kallellaan. Ajattelin aluksi, että onpas joku huono pilotti, mutta lopulta selvisi, että paikalla oli riehunut myrsky.

- Kun sitten saavuimme keikka-alueelle, niin huomasin, että lava oli riekaleina ja henkilökuntamme joutui tyhjentämään koko Porin kaupungin hiustenkuivaajista, jotta pystyimme kuivaamaan laitteistoamme. Katsoin myrskystä videota ja se oli totaalisen järkyttävää materiaalia: Myrsky oli niin voimakas, että se jopa nosti toisen lavan ilmaan ja siirsi sitä, Dickinson kertoo vakavana ja jatkaa:

- Kaikki oli kuin maailmanlopun jäljiltä: Tavaroita lenteli, ihmisiä loukkaantui ja menetimme jopa yhden ihmishengen. Se oli todella traagista. Ehdottomasti yksi hurjimmista sääilmiöistä, mitä olen koskaan kokenut, ja tuo päivä kertoo siitä, kuinka arvaamaton luonto voi olla, Dickinson puhuu vakavana ja muistelee myös erästä hieman huvittavampaa hetkeä:

- Muistan, kun keikkapaikalle laskeutui myös tajuton sumu! Se tilanne oli kuin Spinal Tap -elokuvasta: Olemme lavalla eikä yleisö pysty näkemään meitä sen läpi, solisti nauraa lopuksi.

Lue myös: Bruce Dickinson Voice.fi:n haastattelussa: "Multitaskaus on hevonp*skaa"

Lue myös: Iron Maiden -nokkamies Bruce Dickinson saapuu Suomeen - luvassa lämminhenkinen tilaisuus

Lue myös: Iron Maiden -nokkamies Bruce Dickinson saapuu Suomeen - luvassa lämminhenkinen tilaisuus

Kilpailut

Uusimmat