Axl Rose täyttää tänään 52 vuotta

06.02.2014 08:26 - Essi Nylund

Guns N' Rosesin keulahahmo Axl Rose juhlii tänään 6. helmikuuta 52-vuotispäiväänsä.

Axl Rose syntyi Yhdysvaltojen Indianassa nimellä William Bruce Rose. Axlin lapsuus ja nuoruus olivat vaikeat. Hänen isänsä hylkäsi perheensä, Axlin ollessa vain 2-vuotias. Hänen äitinsä nai myöhemmin helluntaiseurakunnan papin. Uskonnollinen isäpuoli piti kotona tiukkaa kuria. Isäpuolen syntilistalla olivat muun muassa televisio, radio sekä musiikin kuuntelu.

Ensimmäiset kosketukset musiikkiin Axl sai soittaen pianoa ja laulaen kirkon kuorossa. Kirkossa nuori Axl menestyi loistavasti raamattutietokilpailuissa. Kirkon ulkopuolella ja koulussa hän oli kuitenkin vaikeuksissa niin opettajien kuin viranomaisten kanssa.

20-vuotiaana Rose muutti Los Angelsiin ja lauloi siellä useammassa yhtyeessä. Vuonna 1985 hän yhdisti voimansa Tracii Gunsin ja lapsuudenystävänsä Izzy Stradlinin kanssa perustaen Guns N' Rosesin. Tracii Gunsin ainoaksi anniksi yhtyeelle jäi se, että hänen sukunimensä päätyi yhtyeen nimeen. Guns nimittäin erosi pian bändistä. Kesäkuussa 1985 Axl ja Izzy pyysivät uudeksi kitaristiksi taitavaksi keppimieheksi tietämänsä Slashin. Kokoonpanon täydensivät basisti Duff McKagan ja rumpali Steven Adler.

Guns N' Roses nousi nopeasti suursuosion Los Angelestin rock-piireissä. Kansainvälisen läpimurtonsa yhtye teki esikoisalbumillaan Appetite For Destruction (1987).

Bändin kokoonpano ei pysynyt muuttumattoman pitkään. Adler erotettiin yhtyeestä jo esikoislevyn jälkeen tämän huume- ja alkoholiongelman takia. Stradlin puolestaan erosi yhtyeestä 1991, koska koki, että se oli kasvanut liian suosituksi.

Vaikka lähtijöiden tilalle löytyi nopeasti uudet muusikot, voidaan Guns N' Rosesin menestyskokoonpanon katsoa hajonneen 1996-1997, jolloin sekä Slash että McKagan jättivät yhtyeen.

Tuon jälkeen GNR:stä on tullut lopullisesti Axl Rosen yksin vetämä yhtye. Hän on saanut julkaistua sittemmin vain yhden albumin, vuonna 2008 ilmestyneen Chinese Democracyn, ja on vetäytynyt mediasta lähes täydellisesti. Rose ei juurikaan anna haastatteluja, eikä esimerkiksi suostunut tekemään edelliselle levylleen ainuttakaan musiikkivideota.

Yhtyeen fanit ovat toivoneet, että GNR:n alkuvuosien menestyskokoonpano tekisi joskus paluun. Myös kitaristi Slash kertoi viime lokakuussa halunsa saada tuo kokoonpano yhdistämään voimansa. Toistaiseksi paluuhaaveet ovat kuitenkin tyssänneet siihen, että Axlilla ei ole ollut mitään halua kerätä lähelleen muusikoita, joiden kanssa hän on kerran riitautunut. Erityisesti Axlin ja Slashin välit tuntuvat edelleen olevan tulehtuneet, sillä kaksikko on pitkin 2000-lukua arvostellut toisiaan mediassa.

Guns N' Roses on ainoa yhtye, jonka kaksi albumia on päässyt yhtä aikaa Billboardin top 200 -albumilistan ykkös- ja kakkossijalle. Nuo albumit olivat Use Your Illusion I ja Use Your Illusion II.

Lähde: contactmusic.com

 

Kilpailut

Uusimmat