Kuva: AOP

Ensiferum-basisti paljastaa tarinan uutuuskappaleen taustalla - "Fanit luulivat merirosvobiisiksi"

12.06.2020 15:15 - Lauri Kujanpää

Ensiferum julkaisee 10. heinäkuuta uuden albumin.

Suomalainen metalliyhtye Ensiferum on ollut levyttävä yhtye jo lähes 20 vuotta ja kasvattanut itselleen vankan fanikunnan ympäri maailman.

Ensiferum julkaiseekin faniensa iloksi uuden studioalbumin Thalassic 10.heinäkuuta, joka on bändin ensimmäinen varsinainen teemalevy.

- Minulta kysyttiin edellisen Two Paths -albumin tiimoilta useasti, että onko kyseessä teemalevy. Ei ollut ja kyrpiinnyin siitä jatkuvasta kyselystä niin, että infosin bändiämme, että teemme seuraavaksi sellaisen. Kun kuuntelin tämän Thalassic-albumin demoja, niin tajusin, että niissä on hyvin merellinen tunnelma ja nyt lyriikat ovatkin suoraan kohdistettuja samaan teemaan. Oli todella hienoa lähteä hieman eri näkökulmasta tähän ja löytää niitä tarinoita biisien taakse, bändin basisti Sami Hinkka kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Olen aikamoinen lukutoukka ja oli hauskaa tutustua kaikenlaiseen mytologiaan ja historiaan. Tietenkin hirveä määrä tekstiaihioita jäi pois, mutta johonkin se raja oli vedettävä.

Albumin ensimmäinen singlejulkaisu oli kappale Rum, Women, Victory, jota fanit ovat ajatelleet merirosvokappaleeksi. Hinkka paljastaa, että kyseessä on itse asiassa täysin toisenlainen tarina.

- Tuo kappale kertoo Kuninkaallisesta laivastosta, jolla oli päivittäinen rommiannos aina 1970-luvulle asti. Sitten kun tekniikka kehittyi ja tietokoneet tulivat, niin siellä tajuttiin, että eihän ihmiset voi olla töissä enää pienessä hönössä!

Tulevalla levyllä kuullaan myös suomen kieltä.

- Onhan suomi niin omanlaisensa kieli, että se tuo faneille tietynlaista eksotiikka ja siitä on tullut paljon kehuja. Tekstinkirjoittajana on myös hauskaa kirjoittaa omalla äidinkielellään, sillä työkielenämme on yleensä englanti.

Hinkka myös paljastaa, että on työstänyt omaa fantasiakirjaa ystävänsä kanssa, mutta urakkaa tehdään pikkuhiljaa, sillä musiikkitouhut vievät hyvin paljon aikaa.

- Tätä ei itse asiassa ehkä vielä pitäisi sanoa ääneen, mutta viime vuonna aloimme ystäväni kanssa kirjoittamaan tällaista fantasiaeeposta. Aikaa ei kuitenkaan ole nyt ihan samalla tavalla kuin 18-vuotiaana. Tarina kuitenkin tehdään kahdella kirjoittajalla.

Keikkailu

Ensiferum soittaa 10. heinäkuuta myös levyjulkkarikeikan, joka striimataan maailmanlaajuisesti. Hinkka odottaa kyseistä iltaa innolla.

- Eihän tässä hirveästi ole tullut tuollaisia vedettyä... Itse asiassa ei yhtään. On ollut hulvatonta katsoa, kuinka bändimme jäsenet ovat yrittäneet rimpuilla kaikkien teknisten asioiden kanssa, sillä olemme vanhan liiton ukkoja emmekä ole niin hyviä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Hinkka nauraa ja jatkaa:

- Tuo ilta tulee kuitenkin olemaan mielenkiintoinen. Fanit saavat lähettää etukäteen kysymyksiä, joihin vastailemme muutaman tauon aikana. Keikan lopuksi pidämme vielä tilaisuuden, jossa juttelemme chatin kautta ihmisille. Meillä on mahtava henkilökunta ja tuon keikan parissa työskentelee niin ammattitaitoisia ihmisiä, että laatu pitäisi olla kohdillaan.

Hinkka myös kertoo, että monien artistien tavoin Ensiferum odottaa aikaa, jolloin voi keikkailla taas täysipäiväisesti.

- Koronahan on tätä alaa ravistellut kovasti ja toivon, että sitä pääsisi kiertämään. Meidän bändimme lähtisi vaikka heti, jos tilanne sen sallisi. Kuitenkaan sellaisia pistokeikkoja ei ole taloudellisesti järkevää tehdä, joten pitää odottaa hetkeä, jolloin kiertuebussin voi startata kunnolla.

Sooloprojektit

Hinkka on myös työskennellyt oman sooloprojektinsa parissa ja EP-levyn pitäisi tulla julki kesäkuussa.

- Olen tehnyt tietynlaista industrial-musiikkia, joka sai alkunsa ryhmäkampanjasta. Rakastan myös akustista musiikkia ja yhdellä biisillä tullaan kuulemmaan akkarikitaran lisäksi banjoa ja läskibassoa. Tuon rahoituskampanjan takia koko projekti mahdollistui ja nyt pitääkin lähetellä faneille erilaisia tuotteita, joita he ovat ostaneet rahoittaakseen taidettani.

Hinkka soittaa myös Metal De Facto -nimisessä orkesterissa.

- Alamme pian säveltämään yhtyeen toista levyä. Tuosta ryhmästä on myös otettu irti Trio De Facto, jonka kanssa soitimme tänä vuonna keikan. Se on itse asiassa viimeisin keikka, jonka olen soittanut. Vedimme Trio De Facton kanssa covereita ja Beast In Black -laulaja tuli myös mukaan. Se oli mahtava ilta.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Ensiferum julkaisi uutta musiikkia - esittelee myös uuden jäsenen

Lue myös: Suomalaisten folk metal -yhtyeiden tarina on nyt yksissä kansissa - "Ilmiö lähti Amorphiksesta"

Kilpailut

Uusimmat