Kuva: Mape Ollila

Sonata Arctican nimen keksinyt Mape Ollila on pitkän linjan musiikkityöläinen - ura alkoi radiosta

25.04.2021 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Ollila on työskennellyt pitkään muun muassa Nightwishin ja Sonata Arctican kanssa. Hän pyörittää suosittua Imperiumi-musiikkimediaa.

Mape Ollila on monelle raskaamman musiikin ystävälle tuttu nimi, joka tunnetaan muun muassa metallisivusto Imperiumin ylläpitäjänä ja päätoimittajana. Pitkän uran toimittajana tehnyt Ollila aloitti uransa jo vuosikymmeniä sitten, kun hän opiskeli Kuopiossa tietokoneoperaattoriksi. Koulukaverin kautta hän päätyi tekemään heavy-ohjelmaa paikalliselle radioasemalle 80-luvulla.

- Riston Pete käytännössä kutsui minut höpöttäjäksi siihen radio-ohjelmaan. En nyt muista tarkalleen montako niitä lähetyksiä tein, mutta perstuntumalta muistelisin, että niitä oli 8-10, Ollila muistelee Voice.fi:n haastattelussa. 

Kuten monet muutkin musiikista kiinnostuneet fanit 90-luvulla, harrasti Ollilakin c-kasettien vaihtoa muiden ihmisten kanssa. Hän teki paljon levyarvosteluja kasettien tiimoilta ja löysi niille lopulta myös julkaisukanavan.

- Joskus vuoden 1995-96 kieppeillä löysin julkaisukanavan niille levyarvosteluilleni, ja aloin kirjoitella englanniksi ensin hollantilaiseen e-mail-postituslistana julkaistuun Inferno-julkaisuun ja suomeksi progefanien Colossus-lehteen.

Lopulta tie vei Suomi Finland Perkele -lehteen. Tätä kautta Ollila alkoi tutustumaan myös paremmin rokkareihin.

- 1998 siirryin SFP-lehden nettisivujen, sfperkele.netin, webmasteriksi. Asuin silloin Tapiolassa ja siihen aikaan uransa aika alussa ollut Edguy kävi Stratovariuksen inspiroimana miksauttamassa ja masteroiduttamassa levynsä Finnvoxilla. AFM Recordsilla oli aika pienet budjetit, joten minä majoitin Edguyn Tobias Sammetin ja Jens Ludwigin olohuoneessani Vain Glory Operan ja Theater Of Salvationin miksauksien ajan. Siinä tuli taas tutustuttua poppareihin vähän paremmin. Samassa olohuoneessa budjasivat vähän ajan päästä myös Sonata Arctican Toni ja Jani ensimmäisen levynsä äänitysten aikaan. 

Ollila on muun muassa mies, joka on keksinyt Sonata Arctican nimen.

- Spinefarm-levy-yhtiöllä oli siihen aikaan taipumus muutella kiinnittämiensä bändien nimiä, ja Spinen label managerin, Ewon pyynnöstä mä keksin parille niiden uudelle kiinnitykselle nimetkin. Kun Children of Bodomin synisti Wirmanin Jannen Warmen julkaisi ensimmäisen sinkkunsa, Ewo kysyi, tunnenko minä ketään, joka tekisi siistejä logoja ja kansitaidetta. Kerroin sille, että tunnehan minä. Sitä myötä ToxicAngel alkoi tehdä Spinelle kansia ja logoja, ja sitten myöhemmin päätyi ensin Sonata Arctican ja sitten Nightwishin hovitaiteilijaksi.

Näin Ollila kuvailee Sonata Arctican nimen hahmottelua kirjoittamassaan Sonata Arctica -elämäkertakirjassa:

"Demon vielä muutamaan kertaan kotona kuunneltuani yhtyeen nimi hahmottui helposti. Yhtye oli kuulemma kemiläinen. Sen musiikissa oli neoklassista särmää, johon iso osa power metalin, ja varsinkin bändin ilmiselvän esikuvan Stratovariuksen, soundista pohjautui. Nimen olisi kerrottava kerralla se kaikki. Loppuosan keksin ensin: Kemihän on maailmalta katsoen käytännössä Napapiirillä, Arctic Circlellä. Oikeasti Napapiiri kulkee Pello – Rovaniemi – Salla -akselin korkeudella, mutta ei sen väliä – jos bändistä koskaan mitään tulisi, ulkomaalaisten kuulijoiden korvissa Arctica viittaisi pelkästään pohjoiseen eksotiikkaan, ei Napapiiriin.

Ensimmäisen sanan valikointi puolestaan oli lähinnä eliminointiprosessi harvoista osaamistani klassiselta kalskahtavista musiikkitermeistä. Symphony, sinfonia? Ei, Yhdysvalloissa vaikutti liian tunnettu Symphony X . Entäpä sitten Concerto, konsertto? Ei käy, eräs Japanin tunnetuimmista neoklassisista heavy-yhtyeistä oli tuohon aikaan Concerto Moon. Sonata, sonaatti? Hmm. Ruotsissa oli kyllä Zonata-yhtye, mutta eivät sitä vuonna 1999 tunteneet kuin aivan liian hyvin voimametalliinsa perehtyneet. Spinefarmilla tuntui olevan aikomus edetä kemiläisten kanssa melko nopeasti levytysvaiheeseen, joten boråslaiset saisivat luvan keksiä bändilleen uuden nimen. Sonata Arctica, siinä se oli! Siitähän saisi vieläpä kaupan päälle melko vaivattomasti peilisymmetrisen logon."

Sonata Arctica. (kuva: AOP)

Imperiumi perustettiin SFP:n pohjalle lopulta vuonna 2002. Ollila myös jatkoi toimintaansa Sonata Arctican kanssa ja päätyi tekemään töitä Spinefarm-levy-yhtiölle.

-  Kun SFP-lehti kaatui vuonna 2001, minä jatkoin sivuston ylläpitämistä, kunnes 2002 kesällä oli ihan selvää, että ei sitä seuraavaa SFP-lehteä koskaan tule. Syksyllä 2001 Ewo (Pohjola, Nightwishin nykyinen manageri) lähetti mut Sonata Arctican kanssa Japaniin kiertuemanageriksi.

- 2003 kävin toistamiseen Japanissa rundimanagerina Sonatojen kanssa. Sitten kun Ewo jäi Spineltä 2004 pois ja siirtyi kokonaan Nightwishin managerointihommiin, se oli ehdottanut Spinen toimitusjohtajalle Riku Pääkköselle, että ne voisivat ottaa minut hänen tilalleen. Ei label manageriksi, mutta A&R:ksi. Siellä sitten tuli oltua nelisen vuotta ja kiinnitettyä muun muassa Brother Firetribe ja Mokoman Tuomo Saikkosen ja Santtu Hämäläisen rässibändi The Machete. 2008 Spinellä vähennettiin väkeä, muun muassa minut. Sen jälkeen en ole normaaleissa päiväduuneissa ollut, vaan yrittänyt elättää itseni näillä kirjoitus- ja rättihommilla ja pyöritellyt Imperiumia siinä sivussa.

Rättihommilla Ollila tarkoittaa sitä, että on myynyt Nightwishin, Sonata Arctican sekä monen muun artistin keikoilla fanitavaraa.

- Lähdin Spineltä erittäin hyvissä väleissä kaikkien kanssa, ja niin Spine kuin Riku Pääkkösen sittemmin pyörittämä Ranka Kustannus ovat sittemmin tilanneet minulta todella paljon markkinointitekstejä ja tiedotteita. Rangalle kirjoitin viimeksi viime viikolla.

Paljon suomalaisella musiikkikentällä nähnyt Ollila pitää alan parhaimpina hetkinä solmittuja ystävyyksiä.

- Sekä kohokohtia että ikimuistoisimpia hetkiä ovat ystävyydet artistien ja levy-yhtiö- sekä mediaihmisten kanssa. Aika vähiin olisivat kokemukseni jääneet ilman Stratovariusta, Tony Talevaa ja Suomi Finland Perkele -lehteä sekä Spinefarmin ihmisiä, erityisesti Riku Pääkköstä ja Ewo Pohjolaa. Heille olen velkaa lähestulkoon kaiken. Voisi melkein sanoa, että minulle kaikkia erillisiä kohokohtia suurempaa on kiitollisuus kaikesta, mitä olen saanut nähdä ja tehdä.

Toimittaja ja copywriter-töiden ohella Ollila on toiminut myös kirjailijana. Hänen kirjojaan ovat muun muassa Nightwishin, Sonata Arctican ja Erja Lyytisen elämäkertakirjat. Hän on myös kääntänyt Dave Grohlin, Neil Peartin ja Johnny Ramonen elämäkerrat suomeksi.

Ollilla käsikirjoitti Kiteellä olevan Nightwish-näyttelyn.

Voice.fi, Radio City ja Radio Suomirock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwish-näyttelyyn voi tutustua nyt myös koronaturvallisesti kotisohvalta käsin

Lue myös: Nightwishin elämykselliset striimikeikat siirtyvät toukokuulle

Lähde: Sonata Arctica -elämäkertakirja, Mape Ollila, Paasilinna-kustantamo

Kilpailut

Uusimmat