Kuva: Yle / Mona Salminen

Blind Channelille euroviisumenestys on yhdentekevää: "Ihan v*tun sama, mikä sijoitus tulee"

06.05.2021 18:15 - Iiro Myllymäki

Blind Channel lähtee Euroviisuihin edistämään kansainvälistä uraansa. Keskisormikielto ei ole lannistanut ahkerasti treenaavaa yhtyettä.

Eurovision laulukilpailu on aivan kulman takana, ja Suomen edustaja Blind Channel alkaa olla lähtövalmiuksissa. Tasan kahden viikon päästä, torstaina 20. toukokuuta, bändi kajauttaa Dark Side -kappaleensa ilmoille finaalipaikan toivossa Euroviisujen toisessa semifinaalissa.

Bändin tosin pitää vielä läpäistä koronatestit ennen kuin matka Alankomaiden Rotterdamiin voi alkaa. Viime vuonna koronapandemia pakotti perumaan Euroviisut ensimmäistä kertaa kilpailun historian aikana, mutta tänä vuonna korona-ajan viisut järjestetään tarkkojen terveysohjeistuksien turvin. Osallistuvilta artisteilta ja kilpailudelegaatioiden jäseniltä edellytetään vähintään viiden päivän karanteenia ennen lähtöä ja negatiivista koronatestitulosta ennen lentokoneeseen astumista.

Blind Channelin on määrä matkustaa Rotterdamiin maanantaina 10. toukokuuta, ja koronatesteihin he menevät vuorokautta ennen lähtöä. Jos jollekulle bändin jäsenelle tulisikin positiivinen testitulos, reissu jäisi tekemättä ja Suomi kilpailisi Uuden musiikin kilpailun yhteydessä kuvatulla esiintymisvideolla. Bändin solistit Niko Vilhelm ja Joel Hokka kertovat Voice.fi:lle, että testitulos jännittää.

- Totta kai se jännittää. Olisihan se ihan perseestä, jos emme pääsisi lähtemään. Toisaalta olemme puhuneet, että jos niin käy, niin se on meant to be ja jokin ylempi voima sanoo, että nyt jätkät stuntti seis, Niko sanoo.

Kaikki kuusi Blind Channelin jäsentä ovat ennen lähtöä karanteeninomaisissa olosuhteissa noin kahden viikon ajan. He ovat tosin nähneet toisiaan ja käyneet treeneissä tänä aikana. Ja juhlineet vappua bändiporukalla.

- Vedimme vappuna aivan hirveät kännit, Niko nauraa.

- Kaikilla alkoi pää hajoamaan. Oli pakko nollata, Joel jatkaa.

Ei suuria muutoksia esitykseen

Bändi on treenannut UMK-voittonsa jälkeen ahkerasti viisuesityksensä koreografiaa ja laulamista. Viisuesityksestä tulee pitkälti samanlainen kuin UMK:ssa jo nähtiin, mutta parannuksiakin on tehty.

- Olemme katsoneet UMK-vetoa ja miettineet jokaisen millisekunnin, että mitä voisimme tehdä paremmin, Niko sanoo.

Joel kuitenkin tähdentää, että bändi ei lähde Rotterdamiin mailaa puristaen ja liian laskelmoidulla otteella.

- Se on sama juttu, mutta isommat lelut. Kaikki valoista screeniin on isompaa, siistimpää ja eeppisempää. Show on hyvin samantyylinen kuin UMK:ssa, mutta siitä on vain otettu kuutosvaihde irti, Joel sanoo.

Kaksikko kertoo, että bändille tosin on ehdotettu kaikenlaisia muutoksia lähtien liekehtivästä keskisormesta, hassuista vaatteista ja lavalle tuodusta räjähtävästä autosta. Bändi ei halua lähteä kikkailemaan, vaan pitää oman bändidynamiikkansa tiiviisti huomion keskipisteenä.

Keskarikielto ei harmita

Yksi asia esityksessä tosin on nyt toisin. Vielä UMK:ssa laulajat heiluttelivat keskisormia esityksessään kappaleen lyriikoiden mukaisesti. Dark Siden kertosäkeessä lauletaan, että ”put your middle fingers up”, eli ”pistäkää keskisormet ilmaan”, mutta Euroviisuja järjestävä EBU on kieltänyt bändiltä keskarien heiluttamisen. Blind Channel sanoo, ettei se tee koskaan kompromisseja, mutta keskisormien näyttämisestä bändi oli valmis luopumaan.

Blind Channel kertoo, että EBU rinnastaa keskisormen näyttämisen kiroiluun, joka on niin ikään kiellettyä Euroviisuissa. Yhtyeelle ei ollut suuri juttu luopua keskisormista esityksessä.

- Jos näyttäisimme keskaria kiellosta huolimatta, antaisiko jengi meille aplodit tai pitäisi meitä kovina jätkinä? Mielestäni se olisi enemmänkin noloa ja epäluovaa, Niko sanoo.

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Niko nostaa esiin, että vaikka Euroviisut on suora lähetys, se esitetään noin 15 sekunnin viiveellä, jotta epätoivottuihin tapahtumiin lavalla pystytään reagoimaan. Näin ollen jos bändi heiluttelisi keskisormia, tämä kuvamateriaali todennäköisesti korvattaisiin jollakin muulla, mikä taas häiritsisi esityksen tarkkaan mietittyjä kamera-ajoja. Sääntöjen rikkomisesta voisi myös saada sakkorangaistuksen, joka tulisi Ylelle, eli käytännössä veronmaksajien kontolle.

- Meidän mielestämme olisi tosi epäreilua lähteä heiluttamaan keskisormea veronmaksajien kustannuksella, Niko toteaa.

Joel sanoo, että keskisormien tilalle bändi on keksinyt jonkin ”hauskan, luovan ratkaisun”, jonka he kuitenkin haluavat pitää vielä salassa. Yksi porsaanreikä tosin on mahdolliseen keskisormen heiluttamiseen tv-ruudussa esityksen aikana. Paikalle kuhunkin viisulähetykseen on saapumassa 3500-henkinen liveyleisö, joka voi halutessaan heilutella keskareita.

- Toki me toivomme, että yleisö tekee niin. Sehän olisi maailman siistein asia nähdä lavalta käsin. Heitähän ei ole vielä kielletty sitä tekemästä, Joel sanoo.

- Eikä voida kieltää, Niko lisää.

"Ihan v*tun sama, mikä sijoitus on"

Ennakkoarvioiden perusteella vaikuttaa selvältä, että Suomi pääsee tänä vuonna Euroviisujen finaaliin. Tähän on vankka usko sekä vedonlyöjillä että faniasiantuntijoilla. Omassa semifinaalissaan Suomi on tämän artikkelin kirjoitushetkellä vedonlyöjien listan sijalla kolme, ja kaikkien 39 kilpailumaan listalla sijalla 11. Jos Suomi pääsisi 11. sijalle, kyseessä olisi sama sijoitus kuin Softenginellä vuonna 2014, ja tämä sijoitus on osallistujamäärään suhteutettuna Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras sijoitus heti Lordin voiton jälkeen.

Blind Channel ei ota paineita sijoituksesta eikä lähde lupailemaan suomalaisille mitään. Kunnianhimoisesti kansainvälistä uraa luovan yhtyeen pääasiallinen tähtäin on aivan muualla kuin viisumenestyksessä, eikä bändi halua jäädä historiankirjoihin nimenomaan viisubändinä.

- Meidän ykkösintressimme on tehdä bändistämme maailman isoin rockbändi eikä tehdä Suomesta euroviisumenestysmaata. Jos ne menevät yksi yhteen, niin se on vitun hyvä, Joel sanoo.

Blind Channel on jo aiemmin puhunut tavoitteestaan tuoda rockmusiikki isosti takaisin mainstreamiin. Ainakin tänä keväänä se on yhtyeeltä onnistunut Suomen mittakaavassa. Dark Side on keikkunut julkaisustaan lähtien Suomen Spotifyn kärjessä, ja tälläkin hetkellä se on Suomen kahdeksanneksi kuunnelluin biisi palvelussa. Biisi on striimannut platinaa.

- Minulle sijoitusta tärkeämpää on tehdä statement. Minulle on oikeastaan ihan vitun sama, mikä se sijoitus on, kunhan teemme ison statementin rockmusalle. Toki toivon, että menemme finaaliin, koska sitten saamme toisen keikan, Joel sanoo.

UMK-voiton jälkeen bändi on mennyt tukka putkella treenien, studiotyöskentelyn ja haastattelujen välillä - haastatteluja bändi on antanut laskujensa mukaan jo yli 200. Tämä kaikki on vaatinut veronsa. Ylen julkaisemassa Blind Channelin matka Euroviisuihin -dokumenttisarjassa Joel kertoo, että hän on kärsinyt uniongelmista ja huimauksesta, ja viisukoetuksen rasitukset jännittävät häntä.

- Mua vaan hirvittää suorastaan se koko homma, vaikka tiedän, että juuri se yksi show ja yksi tapahtuma voi breikkaa tän koko vitun bändin ja musatyylin tosi isosti, Joel sanoo dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa.

Jakson pääset näkemään alta. Jos se ei näy alla, voit katsoa sen tästä linkistä.

Joel myöntää Voice.fi:lle, että kuluneet kuukaudet ovat olleet rankkoja. Hän on kuitenkin asennoitunut uhrauksiin, jotta bändi saavuttaa suuret tavoitteensa.

- Tämä kaikki ”kärsimys” on hinta, jonka olemme valmiit maksamaan siitä, että unelmamme toteutuu. Nyt koko Suomi tietää, keitä me olemme, mutta Suomi on aika söpön pieni maa. Jos sä jäät tänne pyörimään, aika äkkiä tulee paikat ja Teboilit tutuiksi.

Mies lisää, ettei Blind Channelin tavoite ole missään kohtaa ollut nousta koko Suomen rakastamaksi yhtyeeksi.

- Haluamme mahdollisimman äkkiä vittuun täältä. Siksi olemme Euroviisuissa.

Lue myös: IL: Mr. Lordi ottaa kantaa Blind Channelin keskisormikieltoon: "Artistia vesitetään"

Lue myös: Krista Siegfrids ennustaa, miten Blind Channelin käy Euroviisuissa - "Ne pojat erottuvat joukosta"

Lähteet: Eurovision World, Eurovision World

Kilpailut

Uusimmat