Kuva: Yle / Nelli Kenttä

Cyan Kicks -solisti ei voinut kuin nauraa nähdessään ivallisen Måneskin-vertauksen - "Se oli surkuhupaisaa"

22.02.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

Cyan Kicks tavoittelee euroviisuedustuspaikkaa UMK:ssa. Heitä on verrattu viime vuoden voittajaan Måneskiniin, mutta bändi itse ei näe yhtäläisyyksiä.

Cyan Kicksin haastattelun voit kuunnella kokonaisuudessaan alta tai Podplaysta.

Cyan Kicks sai kunnian avata tämän vuoden UMK-pelin, kun yhtyeen Hurricane-kappale julkaistiin Uuden musiikin kilpailun biiseistä ensimmäisenä. Helsinkiläisyhtye tekee elektronisia vaikutteita sisältävää rockmusiikkia, ja menevää Hurricane-kappaletta kirjoittamassa on ollut myös Amaranthe-yhtyeen ruotsalaissolisti Elize Ryd.

Yhtyeeseen kuuluvat solisti Susanna Alexandra, kitaristi Niila Perkkiö, basisti Leevi Erkkilä ja rumpali Pietari Reijonen. Bändi kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että UMK-biisistä saadun palautteen määrä on yllättänyt heidät.

- Etenkin nuorilta faneilta on tullut ihan vyöry palautetta. Inboxia on saanut perata tosissaan, Perkkiö kertoo.

Leevi Erkkilä (vas), Susanna Alexandra, Pietari Reijonen ja Niila Perkkiö perustivat Cyan Kicksin vuonna 2016. (kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Kommentteja on tullut paljon sekä suomalaisilta että ulkomaisilta faneilta. UMK:ssa valitaan Suomen seuraava euroviisuedustaja, ja Cyan Kicks onkin päässyt antamaan paljon haastatteluja ulkomaisille euroviisusivustoille. Perkkiön arvion mukaan näitä haastatteluja on kertynyt noin 50, mikä on enemmän kuin kotimaan medialle.

Kaikki huomio ei ole ollut positiivista. Jotkut kommentoijat ovat verranneet bändiä vähättelevään sävyyn viime vuonna Euroviisuissa menestyneisiin Blind Channeliin ja Måneskiniin. Blind Channel oli Suomen edustaja ja sijoittui finaalissa upeasti kuudenneksi. Blind Channel oli aiemmin saman levy-yhtiön Ranka Kustannuksen tallissa, missä Cyan Kicks vaikuttaa. Italian Måneskin puolestaan voitti koko kilpailun ja sai huiman nosteen maailmanmaineeseen.

Rockmusiikin saaman viimevuotisen viisumenestyksen jälkeen monet arvelivat, että seuraavissa Euroviisuissa yhä useampi maa lähtee yrittämään rockin voimin. Rock on euroviisuympyröissä sen verran harvinaista, että eri rockbändejä helposti verrataan keskenään, vaikka kattogenren sisällä bändit olisivatkin hyvin erilaisia. Cyan Kicks ei itse lähtisi vertaamaan itseään Måneskiniin.

- He edustavat enemmän 1960- ja 1970-lukujen old school -rockia. Me olemme hyvin moderneja, Reijonen sanoo.

- Måneskin ei ole ollut ainakaan minulle mikään esikuva, kommentoi Perkkiö.

- Meillä on neljä jäsentä kuten heilläkin, summaa Erkkilä yhtäläisyydet.

Susanna Alexandra sanoo, että vertailuja tehdään aina ja matkimisestakin syytetään matalalla kynnyksellä.

- Emme yritä olla mitään muuta kuin olemme, Susanna Alexandra sanoo.

Måneskin voitti Euroviisut Rotterdamissa. (kuva: EBU / Andres Putting)

Måneskin-kommentti nauratti

Nainen näki Twitterissä yhden erityisen huvittavan kommentin, jossa Cyan Kicksiä verrattiin Måneskiniin. Twiitissä oli jaettu Cyan Kicksin UMK-promokuva, ja tekstissä bändistä puhuttiin Måneskinin halpisversiona.

”Kun ostat Måneskinin Wishistä”, twiitissä luki suomennettuna.

Tällä viitataan valtaosin kiinalaisia tuotteita myyvään Wish-verkkokauppaan, joka tunnetaan meemeissä halvoista tuotteista, jotka eivät vastaa ostajan odotuksia. Cyan Kicks -solisti suhtautui twiittiin huumorilla.

- Se oli jotenkin ihan surkuhupaisaa, että laitamme parhaat päälle ja tämä on uramme käännekohta, ja sitten kommentti on tuo.

Laulaja nosti kommentin esiin yhtyeestä esitettävässä dokumenttisarjassa, jota voi seurata YouTubessa. Viimeisimmän jakson voit katsoa alta tai tästä linkistä.

Susanna Alexandra kertoo olevansa herkkä ikäville kommenteille.

- Välillä, kun olen mennyt lukemaan niitä, ne ovat painaneet tosi alas. Ikävän palautteen voi antaa myös hyvällä tavalla, mutta olen törmännyt myös tosi ikäviin haukkumiskommentteihin, jotka osuvat omiin arkoihin paikkoihin. Yritän välttää foorumeita, joissa herkemmin törmää haukkumiseen, nainen sanoo.

Bändi huomauttaa, että heidän UMK-biisinsä sanomana on nousta juuri tällaisten haukkumiskommenttien ja muun tuomitsemisen yläpuolelle.

Millä päihittävät The Rasmuksen?

Cyan Kicks ei ole ainoa rockyhtye tämän vuoden UMK:ssa. Mukana on paljon ennakkohuomiota saanut The Rasmus Jezebel-kappaleella. Kansainvälisissä vedonlyöntitilastoissa The Rasmus on ennakkosuosikki, ja nimekkyytensä vuoksi suosikkiviittaa on aseteltu bändin harteille laajemminkin.

- Luulen, että The Rasmus on kaikille se kovin kilpakumppani, koska se on ennakkosuosikki, Reijonen sanoo.

- The Rasmuksella voi olla etumatkaa, koska kaikki Suomessa tietävät heidät, Susanna Alexandra sanoo.

Bändi kuitenkin tiedostaa, että yleinen taso on tämän vuoden UMK:ssa kova ja esimerkiksi Bess on tehnyt erityisen vakuuttavaa tulosta Spotify-striimauksissa. Varmaa voittajasuosikkia ei ole. Cyan Kicksillä on suuri luotto omaan live-esitykseensä ja siihen, että lopulta juurikin liveshow ratkaisee voittajan.

- Esityksemme tulee olemaan visuaalisesti älyttömän näyttävä. Sellaista ei ole ennen nähty UMK:ssa, Susanna Alexandra vihjaa.

Bändi kuvailee show’taan myös tekniseksi ja erottuvaksi.

- Se on jotain, mitä ei rokkibändiltä odottaisi, Perkkiö sanoo.

UMK-voittaja ratkeaa lauantaina 26. helmikuuta Turun Logomossa. Kilpailu lähetetään suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 21 alkaen. Voittaja ratkeaa yleisöäänten ja kansainvälisten raatien antamien pisteiden yhteisvaikutuksella niin, että yleisöäänten osuus kokonaispotista on 75 prosenttia.

Lue myös: Amaranthen Elize Ryd auttoi Cyan Kicksiä UMK-biisin teossa - yhteensattuma studiolla vauhditti prosessia

Lue myös: The Rasmus sai suurnimen mukaan UMK-biisin tekoon - Lauri Ylösen ytimekäs tekstiviesti tiivisti tavoitteet

Kilpailut

Uusimmat