Kuva: AOP

Dave Grohl on lukenut huulilta jo 20 vuotta - "Olen v*tun kuuro!"

23.02.2022 12:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Vuodet kovassa hälyssä ovat vaurioittaneet muusikon kuuloa.

Foo Fighters -yhtyeen keulahahmona tunnettu muusikko Dave Grohl, 53, puhuu avoimesti kuulo-ongelmistaan.

Vuosikymmenten aikana tehdyt lavaesiintymiset ovat tehneet tehtävänsä muusikon kuulolle.

Grohl vieraili The Howard Stern Showssa, jossa hän kuvaili itseään "vitun kuuroksi". Muusikko kertoo haastattelussa luottaneensa huulilta lukemiseen viimeisen 20 vuoden ajan.

Hän kertoo, ettei ole testauttanut kuuloaan aikoihin, sillä tietää, mitä lääkärit tulisivat sanomaan.

- 'Sinulla on kuulovauriotinnitusta vasemmassa korvassasi enemmän kuin oikeassa', muusikko kuvailee, mitä tulisi kuulemaan lääkärin vastaanotolla.

Kasvomaskit ovat vaikeuttaneet selviytymistä

Grohl kertoo, että erityisesti julkisilla paikoilla hänen on todella vaikea kuulla toisten ihmisten puhetta. Pandemia-aika on vaikeuttanut muusikon selviytymistä, sillä hän ei pysty nojaamaan huulilta lukemiseen, koska ihmiset pitävät kasvomaskeja suunsa edessä.

- Jos istut vieressäni illallisella, en ymmärrä vittuakaan puheistasi koko aikana, Grohl kertoo haastattelussa. Hän lisää, että täyteen ahdetut ravintolat ovat pahimpia paikkoja.

- Pandemia-aikana pahinta on, kun joku tulee luokseni maski kasvoilla mumisemaan. Joudun sanomaan 'olen rokkari. Olen vitun kuuro, en kuule mitään mitä sanot', muusikko summaa.

Muusikko kuitenkin lisää, että vaikka hänellä on haasteita keskustelutilanteissa, hän pystyy kuitenkin kuulemaan pienimmätkin äänet studionauhoituksissa.

Monet artistit käyttävät esiintymisen aikana kuulolaitteita äänenlaadun parantamiseksi ja kuulon suojaamiseksi. Groehlin mukaan tällaiset laitteet vievät häneltä kuitenkin kokemuksen tilan luonnollisista äänistä. Hän haluaa kuulla yleisön ja yhtyeensä jäsenet ympärillään.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Grohl kertoo kärsivänsä tinnituksesta vasemmassa korvassaan. Tinnituksella tarkoitetaan korvan soimista, joka kehittyy ajan myötä. Jatkuva altistus kovalle melulle vahingoittaa sisäkorvan aistinsoluja, joiden tehtävänä on auttaa välittämään ääniaistimuksia aivoille.

Foo Fightersin keulahahmo ei suinkaan ole ainoa muusikko, joka on kertonut kuulo-ongelmistaan. Myös esimerkiksi Pete Townshend, Roger Daltrey, Neil Young sekä Eric Clapton ovat kertoneet kärsivänsä kuulovaivoista esiinnyttyään vuosien ajan äänekkäille yleisöille vielä äänekkäimmillä soittimilla.

Lue myös: Dave Grohl tähdittää uutta kauhuelokuvaa - mukana myös muut Foo Fighters -yhtyeen jäsenet

Lue myös: Guns N' Roses sai arvovaltaisen vieraan - Dave Grohl hyppäsi lavalle esittämään hittikappaleen

Lue myös: Dave Grohl kommentoi Nirvana-albumin oikeuskohua: "Hänellä on Nevermind-tatuointi, minulla ei"

Lähde: People

Kilpailut

Uusimmat