Kuva: AOP

Ikonisen James Bond -tunnusmusiikin säveltäjä on kuollut - sävellystä käytetty kaikissa Bond-leffoissa

12.07.2022 12:15 - Iiro Myllymäki

Monty Norman on menehtynyt 94-vuotiaana.

James Bond -elokuvien legendaarisen tunnusmusiikin säveltäjä Monty Norman on kuollut. Asiasta uutisoi muun muassa The Hollywood Reporter. Normanin verkkosivuilla tiedotetaan, että mies menehtyi maanantaina lyhyen sairauden jälkeen. Norman oli kuollessaan 94-vuotias.

Ikoninen Bond-tunnuskappale perustuu Normanin aiemmin kirjoittamaan musikaalisävellykseen. Elokuvatuottaja Cubby Broccoli pyysi Normania säveltämään musiikin ensimmäiseen Bond-elokuvaan Salainen agentti 007 ja tohtori No, ja tässä elokuvassa tunnuskappale kuultiin ensimmäistä kertaa. Elokuva julkaistiin vuonna 1962.

Tunnusmusiikkia on kuultu kaikissa 25 Bond-elokuvassa. Norman on kertonut nettisivuillaan, että jo kappaleen peruskitarariffissä on taltioitu paljon salaisen agentin persoonaa.

- Hänen seksikkyytensä, mysteerinsä ja häikäilemättömyytensä ovat siinä muutamassa nuotissa, Norman kuvaili.

Vaikka Norman oli musiikkiteeman säveltäjä, sävellyksen orkestraatiosta vastasi John Barry. Rolling Stone kirjoittaa, että Barry on monessa yhteydessä nimetty virheellisesti tunnusmusiikin säveltäjäksi. 2000-luvun alussa Norman jopa haastoi brittilehti Sunday Timesin oikeuteen, koska lehden artikkelissa väitettiin Barryn säveltäneen kappaleen. Norman voitti oikeustapauksen.

Lue myös: Seuraava James Bond -elokuva tulee olemaan täysin erilainen: "Se on remontti Bondille"

Lue myös: Daniel Craigin haastattelusta tuli someilmiö - Bond-tähden pää vuosi verta koko videon ajan

Lähteet: The Hollywood Reporter, Rolling Stone

Kilpailut

Uusimmat