Kuva: Sven Darmer

Depeche Mode -yhtyeen laulaja Dave Gahan erikoishaastattelussa - kertoo, mikä Suomesta on jäänyt parhaiten mieleen

06.10.2022 18:15 - Iiro Myllymäki

Legendaarisen brittiyhtyeen laulaja Dave Gahan kertoo Voice.fi:n haastattelussa, miltä uran jatkaminen on tuntunut bänditoveri Andy Fletcherin kuoleman jälkeen.

Voit kuunnella Depeche Moden Dave Gahanin koko haastattelun alta tai Podplaysta tästä linkistä.

Jo yli 40 vuoden uran tehnyt brittiyhtye Depeche Mode tiedotti tiistaina valmistelevansa uutta albumia ja lähtevänsä ensi vuonna maailmankiertueelle. Kiertue saapuu myös Suomeen, kun yhtye konsertoi Helsingissä Kaisaniemen puistossa 8. elokuuta. Voice.fi oli paikan päällä Depeche Moden lehdistötilaisuudessa Berliinissä ja pääsi myös haastattelemaan yhtyeen pääsolistia Dave Gahania, 60.

Yhtyeen tuleva 15. studioalbumi kantaa nimeä Memento Mori, ja se julkaistaan ensi keväänä. Albumin nimi oli yhtyeen toisen jäsenen ja pääasiallisen biisinkirjoittajan Martin Goren, 61, idea, ja se merkitsee suomennettuna ”muista kuolevasi”. Levyn kappaleita on kirjoitettu jo reilun parin vuoden aikajaksolla, ja koronapandemia-aika on jättänyt jälkensä tematiikkaan. Laulut alkoivat kertoa elämän hauraudesta ja ohikiitävästä luonteesta.

- Elämä voi olla iloa täynnä oleva asia, mutta samaan aikaan myös julma, rankaiseva ja anteeksiantamaton. Me kaikki kuolemme, Gahan sanoo istuen kookkaan hotellihuoneen vaalealla nojatuolilla.

Kuolevaisuudesta muistuttamisessa on yhtyeen mukaan myös positiivinen sanoma.

- Kuolevaisuus on hyvä muistaa, koska elämää täytyy yrittää elää täysillä joka päivä. Koskaan ei voi tietää, milloin se on ohi.

Depeche Mode tiedotti uudesta kiertueesta ja albumista Berliner Ensemble -teatterissa. (kuva: Iiro Myllymäki)

Synkät teemat eivät ole mitään uutta Depeche Moden tuotannossa, ja yhtye on aiemminkin hakenut inspiraatiota kuolemasta ja esimerkiksi jäsentensä vaikeista päihderiippuvuuksista. Gahan itse on käynyt lähellä kuolemaa heroiiniriippuvuutensa aikana 1990-luvulla. Nyt tummasävyisessä paletissa on uusia, haikeita sävyjä. Yhtyeen perustajajäsen ja kosketinsoittaja Andy ”Fletch” Fletcher menehtyi 60 vuoden ikäisenä aortan repeämään viime toukokuussa. Gahan ja Gore päättivät pian tämän jälkeen, että he jatkavat Depeche Moden uraa kahdestaan.

- Oli ensin outoa olla studiossa ilman Fletchiä, ja edelleen tämä tuntuu aika epätodelliselta. Kun menettää jonkun, jonka on tuntenut niin pitkän aikaa, on hankala uskoa, että tämä ihminen ei ole enää läsnä, Gahan sanoo.

Depeche More -uran jatkaminen on tuntunut tärkeältä surutyöltä. Gahan ja Gore uskovat, että albumin tekeminen loppuun ilman Fletcheriä olisi ollut tämän oma toive. Memento Mori -nimi on vielä painokkaampi tätä surullista taustaa vasten. Yhtye kertoi lehdistötilaisuudessa, että albumin nimi oli valittu jo ennen Fletcherin kuolemaa.

Depeche Mode vuonna 2013 - Andy Fletcher (vas), Martin Gore ja Dave Gahan (kuva: AOP)

Valoa ja pimeää

Memento Mori -maailmankiertue käynnistyy Yhdysvalloista maaliskuussa 2023. Suomen-konsertti on koko kiertueen toiseksi viimeinen. Viimeksi yhtye oli kiertueella vuosina 2017–2018, ja tuo Spirit-albumia markkinoinut kiertue kävi niin ikään Suomessa. Tuleva Helsingin-keikka on bändille jo seitsemäs esiintyminen Suomessa. Gahan muistaa Suomesta erityisen hyvin yhden asian.

- Siellä on hyvin pimeää, Gahan sanoo ja nauraa.

Tosin hän muistaa myös vastakohtaisen kokemuksen eräältä Suomen-visiitiltään. Hän oli soolokiertueella noin 20 vuotta sitten ja kävi Lapissa.

- Emme voineet käsittää, että vielä kahdelta tai neljältä yöllä oli täysi päivänvalo. Tiettyinä aikoina vuodesta tilanne on taas päinvastainen ja koko ajan on pimeää. Koen, että tuo on kiinnostavaa tuossa osassa maailmaa, Gahan kertoo.

Dave Gahan (kuva: AOP)

Depeche Moden pitkälle uralle mahtuu lukuisia hittejä, klassikkoalbumeita ja omistautuneen fanikunnan kerryttämistä. Valtavien popmelodioiden, elektronisen pulssin, rockin räyhäkkyyden ja emotionaalisesti latautuneiden lyriikoiden liitto on luonut tunnistettavan kokonaisuuden, jota arvostetaan yli genrerajojen. Tuskin kukaan kiistää Enjoy the Silencen, Never Let Me Down Againin ja Personal Jesusin kaltaisten kappaleiden vaikuttavuutta. Gahanin kertoessa tulevan Memento Mori -albumin tekoprosessista demoineen, studioineen ja miksaajineen on helppo huomata, että rakkaus musiikin luomiseen on edelleen vahva. Gahan uskoo tämän olevan yhtyeen jatkuvan suosion salaisuus.

- Me vain jatkamme yrittämistä. Uskon, että meillä on vielä asioita tehtävänä.

Mies kuitenkin paljastaa, että uran jatkuvuus ei ole ollut itsestään selvää.

- Ajattelen aina albumin jälkeen ja usein kiertueen jälkeen, että en tee tätä enää ja olen saanut tarpeekseni. Mutta tässä sitä ollaan taas. Yllätyn monesti, kun jossain kohtaa levyntekoa tai kiertueella olemista tajuan, että teen juuri sitä, mitä minun kuuluukin tehdä. On upeaa, jos sellaisen tunteen saa elämässään.

Koko haastattelun pääset kuuntelemaan artikkelin alusta tai Podplaysta.

Lue myös: Nyt se on varmaa - Depeche Mode saapuu Suomeen

Lue myös: Depeche Mode -muusikon kuolinsyy vahvistettiin - "Koki luonnollisen kuoleman"

Voice.fi, Podplay, Radio City, Radio Nova, Kasari ja Ysäri ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat