Kuva: Mikko Räsänen

Netta Skogin lahjakkuuden salaisuus: "Treenaan 5-10 tuntia päivässä" 

19.12.2015 14:55 - Mikko Räsänen

Digihaitarin maailmanmestari Netta Skog soittaa harmonikallaan niin raskasta metallia kuin eurodancea.

Netta Skog, 25, on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut harmonikkaa soittamalla lähes kaiken mahdollisen. Hän voitti Suomen arvostetuimman harmonikkakilpailun, Kultaisen harmonikan, vuonna 2006 ollessaan vasta 16-vuotias. Tänä vuonna hän voitti digihaitarin maailmanmestaruuden.

Skog on myös tehnyt harmonikkaa tutuksi kokonaan yleisölle, sillä hän kuului vuosia Suomen tunnetuimpiin metalliyhtyeisiin kuuluvaan Turisakseen ja soittaa nykyään Ensiferumin riveissä. Soolona keikkaillessaan Skog soittaa harmonikallaan vaikka eurodancea. Monipuolisuuden takana on suuri rakkaus instrumenttiin ja vuosien kova työ.

- Aloitin haitarinsoiton 5-vuotiaana. Olin mennyt muskariin 3-4-vuotiaana ja siellä ollut opettajani soitti haitaria. Siitä se innostus lähti.

Skogin harrastus on ollut kunnolla vaarassa vain kerran.

- Joskus kymmenvuotiaana minulle tuli tunne, että "ei enää". Silloiselle opettajalleni kuuluu kiitos, että hän sai minut jatkamaan. Hän sai minut osallistumaan Hopeinen harmonikka -kilpailuun ja kun selvisin siinä finaaliin, sain siitä uutta intoa soittamiseen.

Sen koommin Skog ei ole lisämotivaatiota tarvinnut. Nuorempana hän soitti perinteisiä harmonikkakappaleita, mutta Kultainen harmonikka -kilpailussa 2006 hän päätti yllättää.

- Vielä semifinaalissa soitin perinteisiä kappaleita, mutta finaalissa halusin soittaa jotain ihan muuta ja rikkoa rajoja. Finaalikappaleita miettiessäni aloin kuunnella kaikenlaista musiikkia ja löysin Nightwishin. Valitsin lopulta finaaliin Nightwishin Dead to the Worldin.

Kilpailusta tuli voitto, ja poikkeuksellinen finaalikappalevalinta käynnisti erikoisen tapahtumasarjan.

- Joku oli laittanut YouTubeen videon esityksestäni. En tänä päivänäkään tiedä, kuka sen teki, mutta kiitän häntä siitä, koska sillä oli yllättäviä seurauksia.

Seuraukset paljastuivat syksyllä 2007, kun Skogin puhelin soi. Toisessa päässä oli Turisas-yhtyeen laulaja Mathias Nygård, joka oli nähnyt Skogin Nightwish-tulkinnan YouTubessa.

- Hän kysyi, lähdenkö viikon päästä rundille Turisaksen kanssa ja vakuutti, että pyyntö ei ole vitsi.

Puhelun jälkeen Skog oli ihmeissään.

- Minä 16-vuotias tyttökö rundille heviyhtyeen kanssa? Vanhempani antoivat luvan ja minä lähdin.

Seuraavat neljä viikkoa Skog kiersi Turisaksen kanssa Keski-Eurooppaa.

- Meidän kanssamme kiersivät Iced Earth ja Annihilator. Olen vasta nyt tajunnut, miten kovia tyyppejä silloin pääsi tapaamaan.

Turisaksen myötä Skog viimeistään päätyi kunnolla myös metallimaailmaan ja kuuntelemaan raskaampaakin musiikkia. 

- Olin koko kiertueesta aivan innoissani. Siinä oli niin paljon uutuudenviehätystä, että innostuin kiertuebussista ja roudaamisestakin.

Rokkarien kiertue-elämää kuvaillaan monesti paheelliseksi. Miten 16-vuotias tyttö sopi siihen sekaan?

- Kyllä siellä muutamat bisset tuli juotua, mutta ihan asiallisesti oltiin, Skog muistelee nyt.

Kiertue meni niin hyvin, että Skog kiinnitettiin Turisaksen miehistöön vakituiseksi jäseneksi. 

Turisas vuonna 2008. Skog kuvassa vasemmalla. (kuva: AOP)

Skog kuului Turisakseen neljä vuotta. Hän soitti kahdella albumilla ja pääsi kiertueilla matkustamaan ympäri maailmaa. Vuonna 2011 oli kuitenkin aika tehdä jotain muuta, ja Skog erosi Turisaksesta.

- Tuntui siltä, että se bändi riitti minulle siinä vaiheessa. Kaipasin taukoa ja koin, että minulla olisi annettavaa muuallakin.

Skog hankki itselleen päivätyön ja luki itselleen leipuri-kondiittorin paperit.

- Haluan tehdä musiikkia, mutta piti kuitenkin olla varasuunnitelma, hän perustelee opiskelua.

Musiikki ei missään vaiheessa jäänyt, vaikka Skog hetken aikaa elikin normaalimpaa arkea kuin Turisas-aikana. Bändistä lähdettyään hän pystyi toteuttamaan soolohaaveitaan. Yksi tuollainen oli paluu haitarikilpailuihin. Skog voitti digihaitarin Pohjoismaiden mestaruuden. MM-kilpailuissa 2012 tuloksena oli neljäs sija.

- Olin siellä lehdistön suosikki. Se tuntui kivalta.

Vuonna 2013 metallikansa sai hieraista silmiään, kun tangomarkkinoiden finalistilista julkaistiin. Listassa luki nimittäin nimi "Netta Skog". Kyse todellakin oli samasta Netasta, joka oli sitä ennen tunnettu vain haitarikilpailuista ja metalliympyröistä.

- Olin ilmoittautunut mukaan tangomarkkinoille ihan hetken mielijohteesta, Skog kertoo.

Skog vakuutti yleisön myös laulutaidoillaan, sillä hän selvisi finaaliin, oli nettiäänestyksessä yleisön suosikki tuli lopulta valituksi tangoprinsessaksi Heidi Pakarisen viedessä kuningattaren kruunun.

- Tiesin, että en tule voittamaan, koska Heidi oli kisassa mukana. Hän todellakin ansaitsi voittonsa ja olen iloinen hänen puolestaan.

- Tangomarkkinoille osallistuessa tajusin, että se ei ole minun paikkani, eikä se maailma ole minua varten. Olen enemmän kotonani hevin ja popin parissa, Skog sanoo, mutta korostaa, ettei missään nimessä kadu osallistumistaan.

- Olen aina halunnut rikkoa rajoja ja tehdä uutta.

Rajojen rikkomista on ollut sekin, että Skog on sittemmin laajentanut repertuaariaan ottamalla ohjelmistoonsa myös tunnettuja elektronisen musiikin kappaleita, ja hän on esiintynyt esimerkiksi Pandoran rinnalla. Alla Skogin tyylinäyte, kun hän tulkitsi David Guettaa ja Calvin Harrisia The Voicen suorassa lähetyksessä.

Tänä syksynä yksi Skogin haave toteutui, kun hän voitti digihaitarin maailmanmestaruuden. Koska nyt on Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuosi, valitsi hän finaalikappaleekseen Finlandian. Se toi mestaruuden.

- Olen tosi onnellinen, koska olen siinä tilanteessa, että voin soittaa musiikkia hevistä teknoon, ja olen ainoa Suomessa, joka tällaista tekee.

Yksi haave Skogilla on vielä toteuttamatta.

- Tähtäimessäni on koko ajan ollut oman musiikin tekeminen ja levyttäminen. Nyt olen kuitenkin tajunnut, että enhän minä voi tehdä levyä, sillä levyä kuuntelevat eivät tajua, että se musiikki tulee todellakin digihaitarista.

Haave siis saa vielä odottaa, kunnes Skog keksii pulmaan ratkaisun. Nyt Skog on taas palannut metallimusiikin pariin, sillä hän liittyi tänä vuonna Ensiferum-yhtyeeseen. Ja koko ajan Skogia ajaa eteenpäin halu kehittyä aina vain paremmaksi.

- Olen onnellinen, että saan tehdä työkseni sitä, mitä eniten rakastan.

- Vapaapäivinä treenaan 5-10 tuntia. Kun haitariin tarttuu, niin se vain vie mukanaan, Skog kertoo.

Miten monta hanurivitsiä olet vuosien aikana kuullut?

- Voi kuule..., Skog sanoo ja nauraa.

- Luulin jo kuulleeni ne kaikki, mutta kun liityin Ensiferumiin, niin ne jätkät pystyvät keksimään joka päivä kokonaan uusia vitsejä. Hanurista saa vaan keksittyä niin paljon kaikkea kivaa.

- Jossain vaiheessa jatkuvasti toistuvat hanurivitsit ärsyttivät, mutta nyt olen kääntänyt sen voitokseni. Esimerkiksi taannoin Oulussa sain yleisön hämmentymään, kun kesken keikan kysyin, haluaako joku tulla kokeilemaan hanuriani.

- Kiertueella kitarateknikkomme on myös hanuriteknikko. Koska hän kiillottaa soittimet, kutsumme häntä vaan hanurinpyyhkijäksi. Ulkomaalaisille nämä vitsit eivät oikein aukea.

Netta Skog asuu Nummi-Pusulassa: - Se on kiintopisteeni, josta käsin on hyvä lähteä niin Helsinkiin treenikämpälle kuin muualle Suomeen. (kuva: Mikko Räsänen)

Alla tuore video Oulusta, jossa Skog yllätti yleisön nousemalla lavalle Children of Bodomin kanssa.

Lue myös: Miltä kuulostaa eurodance-klassikko haitarilla soitettuna

Kilpailut

Uusimmat