Kuva: Handout

Helsingin jäähallissa 1986 esiintynyt yhtye haluaa takaisin Suomeen

02.03.2016 18:46 - Mikko Räsänen

Saksalainen hard rock -yhtye Bonfire on tehnyt 30-vuotisen uran. Bändi ihmettelee, miksi se on käynyt Suomessa vain kerran.

Bonfire-yhtye syntyi 1986, kun Cacumen-bändi kuuli levy-yhtiöltään, että yhtyeen nimi on useimmille kuulijoille liian vaikea. Bändi istui alas aivoriiheen ja keksi uudeksi nimekseen Bonfire. Nyt tuosta hetkestä on kulunut 30 vuotta.

-  Aika todellakin lentää, Bonfiren perustaja, kitaristi Hans Ziller muistelee Radio Cityn haastattelussa.

- Silloin haaveilin mielessäni siitä, että tekisin musiikkia loppuelämäni, mutta on todella hienoa, että olen nyt tässä. Niin paljon on tapahtunut matkan varrella.

Bonfire sai uralleen lentävän lähdön. Vuonna 1986 ilmestynyt Don't Touch The Light toi bändille jonkin verran tunnettuutta.

- Sen levyn jälkeisellä kiertueella esiinnyimme Suomessa ensimmäisen ja toistaiseksi myös ainoan kerran. Olimme silloin Helsingin Jäähallissa yhdessä ZZ Topin kanssa, Ziller muistelee.

Kakkosalbumi Fireworks jatkoi menestystä, sillä sitä on myyty pelkästään Saksassa yli 250 000 kappaletta. Fireworksin aikaan alkoivat kuitenkin ongelmat bändin sisäisissä henkilökemioissa. Ziller, laulaja Claus Lessmann ja basisti Joerg Deisinger pysyivät bändissä, mutta viisihenkisen yhtyeen muut jäsenet vaihtuivat lähes kerran vuodessa. 

- Kun nyt katson taaksepäin, niin 80-90-lukujen vaihteen miehistönvaihdokset häiritsivät tekemistä niin paljon, että ne luultavasti estivät silloin suuremman läpimurron, Ziller miettii nyt.

Huonosti Bonfirella ei silti mennyt. Bändin neljää ensimmäistä levyä myytiin yli 750 000 kappaletta. Pohjois-Amerikan valloitus epäonnistui, mutta bändi kiersi jatkuvasti ympäri Eurooppaa muun muassa ZZ Topin, Europen ja Judas Priestin kanssa. 

80-luvun lopulla Zillerin yksityiselämässä tapahtui asioita, jotka pakottivat hänet ottamaan aikaa perheelleen. Bändiä ja levy-yhtiötä perustajajäsenen muut velvoitteet häiritsivät niin, että lopulta muut jäsenet äänestivät asiasta ja Ziller erotettiin yhtyeestä, jonka hän oli itse perustanut.

- Minä olen muusikko, koska haluan luoda uutta musiikkia ja toteuttaa musiikillisia ideoitani. Bonfire oli ollut nimi, jonka alla tein musiikkia, mutta ei bändistä lähteminen vähentänyt luovuuttani, Ziller kertoo. 

Lennettyään Bonfiresta pihalle, kasasi Zillen nopeasti ympärilleen uuden yhtyeen, jonka nimeksi tuli EZ Living. Vaikka muihin Bonfire-muusikoihin välit viilenivät, laulaja Claus Lessmannin kanssa ystävyys säilyi ja Lessman auttoi Zilleriä hänen uuden yhtyeensä kappaleiden sävellystyössä.

Toisen perustajajäsenen lähtö muutti Bonfiren sisäistä ilmapiiriä niin, että lopulta Lessmann ei enää nauttinut bändissä olemisesta yhtä paljon kuin ennen. Pian myös hän erosi yhtyeestä. 

Ziller ja Lessmann jatkoivat musiikin tekemistä yhdessä, mutta olivat oudossa tilanteessa. He olivat Bonfiren perustajajäsenet, mutta heillä ei ollut enää oikeutta käyttää Bonfiren nimeä. Tuo oikeus oli jäänyt niille Bonfire-jäsenille, jotka olivat jääneet yhtyeeseen Lessmannin erottua. Kun tuo ryhmä huomasi, että ilman Lessmannia ja Zilleriä Bonfiren menestys hiipui, päättivät he lopettaa.

Bonfiren nimi olisi jäänyt historiaan, elleivät Ziller ja Lessmann olisi lopulta koonneet pääomaa ja ostaneet itselleen takaisin oikeudet Bonfire-nimen käyttämiseen.

Vielä 2005 Clause Lessmann (vas.) ja Hans Ziller mahtuivat samalle lavalle sulassa sovussa. (kuva: AOP)

90-luvun loppu ja 2000-luku oli Bonfirelle uuden tulemisen aikaa. Bändin vanhat fanit olivat onnellisia alkuperäisten muusikoiden paluusta, mutta yhtye löysi myös uutta yleisöä ja yhtyeen suosio nousi jopa suuremmaksi kuin 80-luvulla.

Tammikuussa 2015 putosi uutispommi: Bonfire tiedotti, että alkuperäinen laulaja Claus Lessmann eroaa yhtyeestä.

- Claus kertoi minulle vuonna 2014, että sen vuoden kiertue tulisi jäämään hänen viimeisekseen, eli hän eroaisi yhtyeestä, jäisi tauolle ja tekisi sen jälkeen jotain ihan muuta, Ziller muistelee nyt.

Ziller ja Lessmann olivat opiskelukavereita 70-luvulta. Ziller oli perustanut Cacumenin 1972 ja Lessman oli liittynyt yhtyeeseen kuusi vuotta myöhemin. Viime vuoden tammikuuhun loppui bändikaveruuden lisäksi myös yli 35 vuotta kestänyt ystävyys.

- Me olimme kasvaneet erillemme. Hän oli mennyt vuosien saatossa yhteen suuntaan ja minä toiseen, Ziller myöntää.

- Eromme ei ollut kaunis. Hänen lähtönsä jälkeen olemme puhuneet vain lakimiesten välityksellä. Kyse on tietenkin raha-asioista, koska toista kertaa elämäni aikana olen tilanteessa, jossa jouduin ostamaan takaisin oikeuden käyttää itse perustamani yhtyeen nimeä, Ziller jatkaa.

- Maksoin Clausille paljon bändin nimestä, mutta ajattelin niin, että Bonfire on elämäntyöni. Olen nyt 57 ja tulen tekemään tätä vielä ainakin kymmenen vuotta, joten se on sen arvoista. Scorpionsin muusikotkin ovat lähes 70-vuotiaita ja hekin jatkavat yhä.

Laulajan lähtö olisi voinut olla yhtyeelle suurempikin kolaus, ellei uudeksi vokalistiksi olisi löytynyt nopeasti amerikkalainen David Reece.

- Minä ja David tutustuimme 80-luvun lopulla, jolloin hän lauloi Acceptissa. Bonfire ja Accept äänittivät silloin levyjä samalla Dieter Dierksin studiolla, jossa tapasimme ensimmäisen kerran.

Kaksikon tiet kohtasivat uudestaan 2010. 

- Näimme silloin eräällä festivaalilla ja David ehdotti, että tekisimme jossain vaiheessa yhdessä jotain, Ziller muistelee.

Bonfire ei tarvinnut tuolloin laulajaa, mutta Ziller keksi elvyttää sen rinnalle vanhan yhtyeensä EZ Livingin ja Preece pääsi siihen laulajaksi.  Kun sitten 2014 lopussa Lessman pääätti lopettaa, ilmoittivat myös Bonfiren rumpali Uwe Köhler ja kitaristi Chris Limburg eroavansa samalla. Bonfiren tarina olisi saattanut päättyä samalla, ellei Ziller olisi keksinyt tuoda EZ Livingistä korvaavat muusikot. Käytännössä EZ Living siis vaihtoi nimekseen Bonfire.

- Tämä on Bonfiren pitkän tarinan kolmas kappale, Ziller miettii yhtyeen vaiheita.

Uuden kokoonpanon kanssa Bonfiren jatkaminen on ollut yllättävänkin helppoa.  

- Asiaa auttoi se, että olin jo keikkaillut heidän kanssa EZ Livingin nimissä. Tiedän, millaisia tyyppejä kaikki ovat, kuka ei pidä tupakansavusta ja miten he soittavat ja esiintyvät. 

Uutta laulajaansa Ziller kehuu vuolaasti.

- David on palauttanut metallin Bonfireen. 

Bonfire julkaisee tänä keväänä Pearls-albumin. Se on tupla-cd, joka esittelee yhtyeen parhaat kappaleet.

- Siinä juhlistetaan yhtyeen 30-vuotista historiaa, mutta halusin samalla fanien kuulevan, miltä tutut kappaleet kuulostavat tämän kokoonpanon esittäminä.

Tarkkakorvaiset kuulijat voivat huomata kappaleissa pieniä muutoksia. Esimerkiksi Proud of my Country -kappale on sanoitettu uudestaan. Alkuperäisen kappaleen teksti on Lessmannin käsialaa ja kertoo siitä, miten hän haluaa saksalaisena olla ylpeä kotimaastaan, eikä tuntea syyllisyyttä niistä hirveyksistä, mitä natsit ovat tehneet ennen hänen syntymäänsä. 

Pearls-levyllä kappale on sanoitettu uudestaan.

- Koska David on amerikkalainen, olisi se kuulostanut hölmöltä, että hän laulaa olevansa ylpeä Saksasta. Clausin alkuperäinen teksti käsitteli natsismia, mutta se on muutettu kappaleeksi, joka kertoo oikeudenmukaisuudesta ja vapaudesta, ja nuo ovat teemoja, jotka ovat ajankohtaisia kaikkialla maailmassa. 

Uudella kokoonpanolla Bonfire on löytänyt todella tuotteliaan vaiheen tekemisessään.

- Julkaisimme nyt kokoelmalevyn. Syksyllä on tulossa uusi studioalbumi, jossa on muutama Don't Touch The Light -aikojen kappale ja loput kokonaan uusia biisejä. Keikkailemme myös koko ajan.

Keikkoihin liittyen Zillerillä on yksi toive.

- Vuoden 1986 keikkamme Helsingin jäähallissa on yhä ainoa kerta, kun olemme esiintyneet Suomessa. Kävin kyllä Suomessa 2014, jolloin oli UFO-yhtyeen mukana, mutta en ole noussut siellä lavalle 30 vuoteen. Keikkapalkkiomme eivät kuitenkaan ole mahdottoman korkeita, joten välittäkää terveisiä suomalaisille festarijärjestäjille.

Kuuntele alta joitakin Bonfiren tunnettuja kappaleita.

Kilpailut

Uusimmat