Kuva: Janita Mutanen

Entinen rikostutkija avaa Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta: 'Ruotsin tilanne on jo täällä'

25.04.2022 11:15 - Riia Frost

Rikosmyytit-podcastin ensimmäinen jakso käsittelee järjestäytynyttä rikollisuutta, joka saa juontajat keskustelemaan muun muassa Ruotsin tilanteesta.

Uuden Rikosmyytit-podcastin juontajina toimivat poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen ja rikostoimittaja Heidi Holmavuo, jotka syventyvät rikollisuuteen sekä sen herättämiin pelkoihin tuotantokauden aikana. Podcastin introssa ilmoitetaan jaksojen saattavan sisältää poliittisesti epäkorrekteja seikkoja. Jakson voit kuunnella alta tai suoraan Podplaysta.

Ensimmäinen jakso käsittelee järjestäytynyttä rikollisuutta ja Sallinen avaa varsin suorasanaisesti kyseisen aiheen.

- Järjestäytynyt rikollisuus raaistuu ja valtaa Suomen, Sallinen väittää.

Juontajat pohtivat kyseisen aiheen luomaa mielikuvaa, joka sisältää muun muassa moottoripyöräjengejä, kokovartalotatuointeja sekä katkenneita sormia. Jakson suureksi puheenaiheeksi nousee kuitenkin jengiväkivalta, joka on jo eskaloitunut suureksi ongelmaksi Suomen naapurimaassa. 

- Ruotsissahan tämä on jo niin pitkällä, että siellä sivulliset saavat osumia väkisinkin, mikä taas luo meille lisää pelkoa, Holmavuo lisää.

Sallinen kuitenkin rikkoo monien suomalaisten toiveikasta luuloa siitä, ettei Suomeen olisi vielä rantautunut kyseinen ilmiö.

- Olemme puhuneet monta vuotta Ruotsin mallista väkivaltaisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden näkökulmasta ja pohtineet, että tuleeko se tänne Suomeen. Kyllä aika moni viranomainen on sitä mieltä, että Ruotsin malli on jo täällä, Sallinen toteaa.

Sami Sallinen ja Heidi Holmavuo juontavat uutta Rikosmyytit-podcastia. (kuva: Janita Mutanen)

Sallinen nostaa myös esille keskustelunsa eläköityneen ruotsalaisen poliisikollegansa kanssa. Entinen rikostutkija muistelee kysyneensä kollegaltaan, että mitä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta järjestäytynyt rikollisuus ei olisi vallannut Ruotsia.

- Hän sanoi, että kotouttaminen meni perseelleen. Kuitenkin suurin osa niistä pahimmista jengeistä on ulkomaalaistaustaisia, joiden toimintatapakulttuuri on ihan erilainen. Ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei olla totuttu siihen, että siellä ammutaan konetuliaseella tai tehdään ryöstöjä helikopterin avulla, ja siksi paikalliset ovat ihan ihmeissään, Sallinen muistelee kollegansa sanoneen.

Sallinen kuitenkin toteaa Suomen kyseisen rikollisuustyypin olevan enimmäkseen jengirikollisuutta, joka taas keskittyy yhteen osa-alueeseen.

- Suomessa järjestäytynyt rikollisuus keskittyy huumausaine- ja pillerikauppaan. Kansainvälisissä se menee internetverkkoihin ja se hakee jalansijaa laillisista bisneksistä. Suomessa tämä näkyy esimerkiksi ravintola-, siivous ja rakennusalalla, Sallinen kertoo.

Holmavuo toteaa median uutisoivan Ruotsin tilanteesta ainoastaan ne asiat, jotka luovat pelkoa suomalaisille. Tähän huomioon Sallinen toteaakin, että naapurimaan tilanteen saapumista Suomeen pelätään ihan syystä.

- Minulla on paljon tuttuja Ruotsissa ja ihmettelin jo 2000-luvun alussa, kun ihmiset treenasivat kamppailulajeja, jotta heillä olisi turvallisempaa kaduilla. Kyllä siis tilanne on aika pahaksi päässyt ja nyt olemme tismalleen samassa tilanteessa Suomessa. Ihmiset välttävät tiettyjä alueita, ravintoloita ja tapahtumia, koska he tietävät, että niissä saattaa ilmetä järjetöntä väkivaltaa, Sallinen lisää.

Vaikka järjestäytynyt rikollisuus onkin globaali ongelma, Holmavuo kuitenkin rauhoittaa kuuntelijoita sanomalla lohdullisen lauseen jakson aikana.

- Viranomaisille tämä on haaste ja selkeä uhka, mutta jos mietimme tavallista kansalaista, niin todellisuudessa järjestäytyneen rikollisuuden uhka on aika marginaalisen pieni, Holmavuo toteaa.

Rikosmyytit-podcastin introssa ilmoitetaan samantien jaksojen saattavan sisältää poliittisesti epäkorrekteja seikkoja. (kuva: Janita Mutanen)

Voice.fi, Radio Nova, Radio City ja Iskelmä ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Televisiosta tuttu huippukokki Sirly Ylläsjärvi paljastaa yllättäen: "Isäni kidnappasi minut"

Lue myös: Vankien kanssa käydyt keskustelut saivat Mikko Kuustosen tekemään tärkeän oivalluksen

Kilpailut

Uusimmat