Kuva: Janita Mutanen

Rikostoimittaja kertoo monien naisten sortuvan tiettyyn vallankäyttötapaan: "Henkistä väkivaltaa pahimmillaan"

16.05.2022 08:15 - Riia Frost

- Aika harva mies kertoo itseensä kohdistuvasta fyysisestä väkivallasta, koska se on äärimmäisen noloa, poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen sanoo Rikosmyytit-podcastin neljännessä jaksossa.

Rikosmyytit-podcastin juontajat rikostoimittaja Heidi Holmavuo ja poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen puhuvat neljännessä jaksossa perheväkivallasta. Jakson aikana juontajat kertovat muun muassa, että myös lapset voivat olla perheväkivallan ilkitekijöitä. Koko jakson voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on yksi Suomen suurimmista häpeäpilkuista, joka on vain yleistynyt entisestään pandemian myötä. Holmavuo sanoo jo heti jakson alussa, että koronapandemia olisi lisännyt kotiväkivaltaa jopa 14 prosentilla, ja että tilastojen mukaan vuosittain Suomessa kuolee parisuhdeväkivallan uhrina noin 20 naista.

Sallinen lisää, että yli 50 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut jonkinlaista henkistä väkivaltaa nykyisessä tai entisessä parisuhteessaan ja 30 prosenttia taas fyysistä. Kotimaatamme kohtaan on siis ihan syystä olemassa sanonta, että ”Suomi on maailman turvallisin maa, paitsi naisille”.

- Pelottavaa on se, että koti on naiselle vaarallisin paikka Suomessa. Me kuvitelemme elävämme sellaisessa turvallisessa yhteisessä lintukodossa, mutta totuus siellä taustalla on jotain ihan muuta. Eli, jos korona on pandemia, niin kyllä parisuhdeväkivalta on myös sellainen, jota ei missään tapauksessa voi ohittaa, Sallinen avaa.

Vaikka kaikki fyysinen väkivalta vastaa rikoksen kriteerejä, niin Sallisen mukaan jostain syystä ihmiset määrittelevät itse, mikä heidän mielestään lasketaan perhe- tai parisuhdeväkivallaksi.

- Se on niin rankkaa ja vääristynyttä vallankäyttöä. Ne, ketkä eivät ole kokeneet tai nähneet sitä, niin on vaikea edes ymmärtää, miten kusipäisesti joku voi käyttäytyä. Joku henkilö alistaa omaa perhettään, eli niitä keitä hänen kuuluisi rakastaa ja keistä pitäisi pitää huolta, Sallinen pohtii.

Pelkästään naiset eivät ole kotiväkivallan uhreja

Juontajien mukaan usein väkivaltaisten suhteiden pohjalla on ollut joskus terve ja onnellinen parisuhde. Hyväkin suhde voi kuitenkin kääntyä helvetiksi, eikä tekijänä ole aina mies. Usein yhteiskunnassa ei kuitenkaan oteta miesuhreja tosissaan, vaan perheväkivaltaa kokeneet henkilöt saattavat usein kuulla lauseen ”otaksä naiselta pataan”. Sallinen pohtiikin, ettei miehille juuri opeteta sitä, miten suhtautua naisen väkivaltaisuuteen.

- Jos nainen kohdistaa väkivaltaa, niin miten miehenä minun täytyisi suhtautua siihen? Koen olevani fyysisesti vahvempi kuin nainen, mutta enhän minä saa näyttää sitä, ja siksi en myöskään kerro siitä. Aika harva mies kertoo itseensä kohdistuvasta fyysisestä väkivallasta, koska se on äärimmäisen noloa. Koska silloin tunnustan olevani heikko ja haavoittuvainen, Sallinen avaa.

- Tilastot osoittavat, että tätä tapahtuu kyllä puolin ja toisin. Jostain syystä me vain aina sukupuolitetaan nämä asiat, Holmavuo lisää.

Rikosmyytit-podcastin juontajat Heidi Holmavuo ja Sami Sallinen. (kuva: Janita Mutanen)

Holmavuon mukaan nainen usein sortuu henkisessä väkivallassa siihen, että uhkailee vievänsä lapset mieheltä, koska se on usein heidän suurin pelkonsa erityisesti eron hetkellä. Tässä usein lapsi joutuu ikävään välikäteen ja sillä on usein suuret seuraamukset.

- Tämä on lapsen kautta tapahtuvaa henkistä väkivaltaa pahimmillaan, Holmavuo toteaa.

- Väkivalta tarttuu. Lapsi näkee kotona väkivaltaa, jonka jälkeen lapsi usein alkaa toteuttamaan samaa toimintamallia aikuiseksi tullessaan, Sallinen lisää jakson aikana.

Oli sitten sukupuoli mikä hyvänsä, juontajat antavat vinkkejä siihen, miten voi välttää parhaiten lähisuhdeväkivallan kohteeksi joutumista.

- Rajojen asettaminen on tärkeää. Oikeasti määritellemme itsellemme sen henkisen ja fyysisen rajan, eli mitä minulle saa sanoa tai tehdä. Hyväksynkö sen, että minulle huudetaan, nimitellään tai uhkaillaan? Tai hyväksynkö sen, että minuun kajotaan fyysisesti, kuten tönitään ja puristellaan? Sen jälkeen, kun sen oman fyysisen ja henkisen rajan on määrittänyt, niin on huomattavasti helpompaa hallita niitä vaikeita tilanteita, Sallinen vihjaa.

- Pelko ei kuulu rakkauteen, se ei kuulu parisuhteeseen ja parisuhteessa tai kotona ei pitäisi koskaan joutua pelkäämään, Holmavuo kertoo lopuksi.

Jakson aikana Rikosmyytit-podcastin juontajat kertovat muun muassa, että myös lapset voivat olla perheväkivallan ilkitekijöitä. (kuva: Janita Mutanen)

Voice.fi, Podplay, Radio Nova, Iskelmä ja Radio City ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Hyökkäävä somekommentointi puhututtaa suomalaisjuontajia: "Sananvapauteen kuuluu vastuu"

Lue myös: Entinen rikostutkija avaa Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta: 'Ruotsin tilanne on jo täällä'

Kilpailut

Uusimmat