Kuva: Fotolia

Tiesitkö, naarmuuntuneen cd-levyn voi korjata hammastahnalla – katso ohje

01.04.2017 21:15 - Karoliina Kotala

Harva on ehkä törmännyt niksiin, jolla naarmuisen cd:n saa jälleen toimivaksi.

Kun CD-levyt tuotiin markkinoille, niiden mainostettiin olevan äärimmäisen kestäviä. Totuus oli kuitenkin hieman toisenlainen, sillä pienetkin naarmut voivat tehdä cd-levyn toiminnasta takkuilevaa. Vaikka cd:kin alkaa jo olla väistyvä formaatti, löytyy monen kodista vielä runsaasti musiikkia cd-levymuodossa. Jos levy on saanut hiukan naarmua, ei siitä kuitenkaan tarvitse välttämättä luopua.

Jos cd-levy on saanut osakseen niin syvän naarmun, että se näkyy levyn kummallakin puolella, ei juurikaan mitään ole tehtävissä levyn pelastamiseksi. Mutta jos naarmua on vain pohjapuolella, voi apu löytyä hammastahnasta. Alla kokeilemisen arvoiset ohjeet, joilla voit testata tuleeko levystä toimintakuntoinen hammastahnan avulla.

1. Puhdista levy. Cd:n on oltava täysin puhdas ennen hammastahnan levittämistä, jottei tahna synnytä vain lisää uusia naarmuja. Huuhtele siis levy haalealla vedellä, pitämällä sitä vesihanan alla. Puhdista samalla cd:tä puhtaalla, kostutetulla mikrokuituliinalla. Hankaa levyä varovasti keskireiästä ulkoreunoja kohti. Älä koskaan hankaa pyörivin liikkein tai levyn kulkuraitojen suuntaisesti.

2. Levitä hammastahnaa puhtaalle mikrokuituliinalle. Hankaa liinalla tahna naarmun tai naarmujen kohdalle, jälleen sisäreiästä ulkoreunaa kohti. Älä paina liian kovaa. Kun hankaat tarpeeksi kauan, karkea tahna silottaa naarmun reunat. Huomaa, että vain oikea hammastahna käy. Ei hammasgeeli. Valkaiseva tahna on tehokkaampi kuin tavallinen.

3. Huuhtele cd-levy vesihanan alla. Kuivaa levy hyvin varovasti painelemalla kuivalla, puhtaalla liinalla kulkusuunnan mukaisesti.

4. Testaa levy soittimessa vasta kun se on täysin kuivunut.

Lue myös: Uskomaton salaliittoteoria leviää: Australiaa ei ole olemassa!

Lähde: WikiHow

Kilpailut

Uusimmat