Ovatko rintasi arat kosketukselle? Syy voi olla huonoissa rintaliiveissä

18.09.2014 13:37 - Anna Hopi

Moni kärsii rintojen kivuliaisuudesta vähintään kerran kuukaudessa. Jos maitorauhaset tuntuvat aroilta myös muulloin, syytä kannattaa jo miettiä kunnolla.

Kosketusaroista rinnoista ei kuitenkaan kannata joka kerta huolestua. Syy saattaa olla hyvinkin tavallinen ja helposti hoidettavissa. Women's Health -lehti listasi seitsemän yleistä syytä, minkä takia rinnat ovat joskus kipeinä.

1. PMS ja kuukautiset

Yleisin syy rintojen arkuuteen ja kipuun ovat hormonaaliset muutokset, jotka tulevat kuukautisia ennen tai niiden aikana. Rintoja turvottaa ja ne aristavat. Tällainen rintojen arkuus voi tulla joka kuukausi ja alkaa noin päivää ennen kuukautisten alkamista. Rintojen arkuus lähtee pois viimeistään silloin, kun kuukautiset loppuvat. Asiantuntija kertoo, että tietyt e-pillerit voivat auttaa rintojen arkuuteen, sillä ne pitävät muun muassa estrogeenitasot vakaina. Lisäksi esikkoöljyn kerrotaan auttavan kipuun.

2. Kadonneet rintalihakset heräsivät

Salitreenin jälkeen saattaa tuntua epämukavalta ja siltä, että rinnoissa on jotain vikaa. Kyseessä on kuitenkin usein tavallinen lihaskipu, kun rintalihakset ovat saaneet kaipaamaansa treeniä. Tällaiseen kipuun auttaa parhaiten esimerkiksi lämpötyyny.

3. Jotain venähti

Jos et ole käynyt salilla, mutta olet kotona nostanut esimerkiksi ilman lämmittelyä jotain painavaa, jonka jälkeen rintaa sattuu, olet voinut venäyttää rintalihaksen. Lämpötyyny on hyvä apu tähänkin kipuun.

4. Rintaliivisi ei istu kunnolla

Vääränlaiset ja -kokoiset rintaliivit voivat aiheuttaa vakaviakin ongelmia rinnoille. Jos liivit ovat liian tiukat tai liivien kuppiosa liian pieni, liivit painavat koko ajan rintojasi aiheuttaen kipua. Rinnat saattavat aristaa myös, jos liivit ovat liian isot, eivätkä ne tue rintojasi tarpeeksi. Pyydä apua rintaliiviostoksia tehdessäsi liikkeen myyjältä.

5. Treeniliivit eivät tue tarpeeksi

Treenatessa treeniliivien pitää olla juuri oikean kokoiset, erityisesti jos sinulla on isot rinnat. Rintojen pitää olla hyvin tuettuna, ettei rintojen kudoksiin tule vaurioita. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi kolmesta naismaratoonarista kärsii rintojen kivuista. Kysy neuvoa myös treeniliivejä hankkiessasi liikkeen myyjältä ja muista kokeilla hyppimistä liiveissä jo pukukopissa.

6. Kivulias kyhmyisyys

Jotkut naiset voivat kärsiä tietämättäänkin niin sanotusta fibrokystisestä mastopatiasta. Siihen kuuluvat muun muassa rintojen epämääräinen kyhmyisyys, kystat ja kipu. Tila ei sinänsä vaadi hoitoa, mutta rintojen kyhmyisyys voi vaikeuttaa mahdollisten syöpäkasvainten havaitsemista. Kivuliaat kystat voidaan poistaa.

7. Saat liikaa kofeiinia

Kahvi ja tee eivät suoraan aiheuta rintojen kipua, mutta joidenkin tutkimusten mukaan kofeiinin vähentäminen voi vähentää myös epämukavaa olotilaa, erityisesti naisilla, joilla on todettu edellämainittu fibrokystinen mastopatia. Siinä tapauksessa kannattaa kahvin juontia vähentää muutamalla kupposella.

 

Mikäli olet mielessäni käynyt nämä kivun syyt läpi, eivätkä ne tunnu osuvan omien rintakipujesi kanssa samaan muottiin, kannattaa rintojen arkuudesta ja kivusta keskustella lääkärin kanssa.

Lähde: Women's Health.

 

Tiesitkö, että rintojesi muoto saattaa paljastaa jotain persoonallisuudestasi? Lue uutinen täältä.

Uusimmat