Kuva: Fotolia

Astronautti juoksi maratonin avaruudessa

25.04.2016 22:15 - Iiro Myllymäki - Luettu 189 kertaa

Tim Peake suoritti avaruudessa sen, mihin monet eivät maan päälläkään pystyisi.

Samalla, kun maan pinnalla hikoiltiin Lontoon maratonissa, avaruudessakin oli eräällä astronautilla täysi vauhti päällä. Eilen sunnuntaina nimittäin brittiastronautti Tim Peake juoksi maratonin avaruusasemalla samaan aikaan lontoolaisten maratoonareiden kanssa.

Peak juoksi 42 kilometrin matkan kolmessa tunnissa ja 35 minuutissa Euroopan avaruusjärjestön twiitin mukaan. Avaruusasema leijaili 100 000 kilometrin korkeudella, ja Peake oli painottomassa tilassa kiinnitettynä erikoisjuoksumattoon. Lisää lontoolaistunnelmaa Peake sai maratoniinsa katsomalla edessään olevalta ruudulta digitaalista mallinnusta Lontoon maratonin reitistä.

Painottomuudesta sekä hyötyä että haittaa

Astronauttien on oltava huippukunnossa selviytyäkseen avaruusmatkailun rasitteista. Heidän tulee treenata säännöllisesti, jotta he pystyvät ehkäisemään painottomuuden tilassa herkemmin tapahtuvaa lihaksenmenetystä, luuston tiheyden vähenemistä ja muita terveysongelmia. Painottomuudesta on myös hyötyä fyysisissä suoritteissa. Peake kertoo The Guardian -lehden haastattelussa, että maratonin jälkeen hänen lihaksensa rentoutuvat ja palautuvat nopeammin kuin maan pinnalla juoksevilla. Myös mahdolliset nyrjähdykset ja muut kivut paranevat avaruudessa nopeammin.

Peake ei ole ensimmäinen avaruudessa maratonin juossut. Vuonna 2007 amerikkalainen astronautti Sunita Williams juoksi Bostonin maratonin avaruusasemalla. Peake sai kuitenkin ennätyksen nopeimmassa ajassa suoritetusta avaruusmaratonista.

Lue myös: Pohjoisnavalla juostiin maraton 41 asteen pakkasessa - osalla kesti yli kymmenen tuntia

Lähde: Mashable

Kilpailut

Uusimmat