Kuva: AOP

Sotahistorian erikoiset käänteet: Tunnetun natsirikollisen leski päätyi suomalaisjulkkiksen vaimoksi

10.05.2016 07:30 - Mikko Räsänen

Reinhard Heydrich oli yksi Natsi-Saksan pahimpia sotarikollisia. Harva tietää, että Heydrichin leski päätyi naimisiin suomalaisen kulttuurivaikuttajan kanssa.

SS-kenraali Reinhard Heydrich (kuvassa oikealla) oli yksi Natsi-Saksan pelätyimmistä miehistä. Hän johti vuonna 1942 järjestettyä Wannseen konferenssia, jossa natsit päättivät juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta. Heydrich otti käskynsä suoraan maan korkeimmilta johtajilta Adolf Hitleriltä, Heinrich Himmleriltä (kuvassa vasemmalla) ja Herman Göringiltä ja oli keskeisessä roolissa toteuttamassa juutalaisten vangitsemista, joukkosiirtoja ja tuhoamista. Heydrich ei joutunut koskaan oikeuteen rikoksistaan, sillä hänet salamurhattiin vastarintaliikkeen toimesta jo 1942.  

Heydrichin tarina on tuttu monille sotahistoriaa lukeneille. Harva kuitenkaan tietää sitä, mitä tapahtui seuraavaksi. Heydrichin leski Lina Heydrich päätyi nimittän suhteeseen suomalaisen Mauno Mannisen kanssa. Mauno oli Suomessa tunnettu kulttuurivaikuttaja. Hänen äitinsä oli maankuulu lastenkirjailija Anni Swan ja isä runoilija Otto Manninen. Mauno itse taas oli ohjaaja ja teatterinjohtaja, joka oli perustanut Intimiteatterin. 

Lina Heydrich ja Mauno Manninen menivät naimisiin 1965. Harva Helsingin kulttuuripiirien ihminen tiesi, että kaupungin piireihin siirtynyt Lina Manninen oli aiemmin ollut naimisissa yhden Euroopan pelätyimpiin kuuluvan miehen kanssa. 

Parin avioliitto ei kestänyt ja Lina palasi myöhemmin kotimaahansa. Mauno Manninen kuoli 1969. Lina Manninen eli loppuelämänsä Fehmarnin saarella ja kuoli 1985.

Lähteet: Wikipedia, Kansan uutiset

Lue myös: Natsien Titanic-elokuvan kova kohtalo: ohjaaja hirtettiin, elokuva esityskieltoon

Lue myös: Harvinaista videokuvaa toisen maailmansodan taisteluista - K18

Lue myös: Toisen maailmansodan taistelulaivasta tulee jättiläismäinen kelluva museo

Lue myös: Veteraani antoi imatralaismiehelle sota-ajan negatiivit - jättiyllätys paljastui kehitettäessä

Uusimmat