Kuva: Kuvakaappaus/Cinematrix

Netflixin maineella ratsastavaa huijaus leviää netissä - varo ovelaa rahastuskeinoa

18.05.2016 15:00 - Rea Tallgren

Netissä leviävään sivustoon, joka mainostaa Netflixin kaltaista elokuvapalvelua, ei kannata luottaa sokeasti.

Movielab.com-nimisellä sivustolla on julkaistu uutisartikkelin näköinen kirjoitus, jossa hehkutetaan hyvällä suomen kielellä uudenlaista nettipalvelu Cinematrixia, jonka välityksellä voisi katsoa elokuvia ilmaiseksi. Kyseisen artikkelin tietoihin ei kuitenkaan kannata haksahtaa ainakaan liian helposti. 

Ylistyspuhetta ja epämääräistä tietoa

Netflix on elokuvia ja sarjoja sisältävä sivusto, jolla on maailmassa jäseniä yli 81 miljoonaa. Nyt hyvämaineisen sivuston imagoon yritetään tehdä tahra mainostamalla uutta palvelua, joka on jutun mukaan syynä siihen, että moni on jättänyt Netflixin. 

"Muutamien raporttien mukaan videojätti Netflix on menettänyt miljoonia käyttäjiään tässä kuussa. Videoiden suoratoistoon keskittyneille apajille on avautunut uusi palvelu, josta on nopeasti kasvava uhka niin perinteisille televisioyhtiöille kuin nettipalveluillekin", jutussa todetaan.

Minkäänlaisia lähteitä "raporttien" niin kutsutuille "tiedoille" ei paljasteta. 

(kuva: Kuvakaappaus/Netflix)

Sivusto kertoo, että Netflixin käyttämisen lopettaneiden ihmisten mukaan vaihtoehtoisen  "Cinematrixin tarjoama ultimaattinen katselukokemus missä tahansa, milloin tahansa on erittäin vakuuttava." Lisäksi "suoratoiston nopeus oli supernopea ja videonlaatu ilmiömäinen."

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Ei ihme, sillä sitä se mitä ilmeisemmin juuri on. 

Koko kirjoitus muistuttaa ylisanoilla maustettua mainosta. Kyseessä vaikuttaa olevan oikean artikkelin sijaan tapa kalastella mahdollisien uusien "jäsenten" tietoja. 

Artikkelin loppuun on myös syötetty selvien feikkiprofiilien turvin ylistäviä kommentteja. Ulkomaisten nimien omaavat ihmiset ovat kommenteissa selvällä suomen kielellä hehkuttaneet tuotetta varauksetta. 

Mikä on totuus?

Artikkeli hehkuttaa tilin rekisteröimisen olevan tällä hetkellä täysin ilmaista ja kehottaa lukijoita kiirehtimään oman tilinsä luomisessa. 

Kun tilin on luonut, saa palvelun mukaan seitsemän päivän ilmaisen kokeilujakson. Jo rekisteröintivaiheessa pitää kuitenkin antaa esimerkiksi oman luottokorttinsa tiedot, joilta aletaan veloittaa noin 40 dollarin, eli noin 35 euron kuukausimaksua, jollei palvelusta itse eroa

Lisäksi tiedoissa kerrotaan, että tililtä saatetaan veloittaa useamman kerran muutamasta kymmenestä sentistä reiluun euroon olevia summia "varmistusmielessä." Kaikki tällaiset ylimääräiset veloitukset luvataan kuitenkin palauttaa. Nettikeskustelujen mukaan näin ei kuitenkaan ole, sillä jotkut kertovat jääneensä ilman palautuksia ja joidenkin tililtä on veloitettu useita kymmeniä euroja.  

Suomen poliisin sivuilla nettihuijauksia kehotetaan varomaan. Poliisi muistuttaa, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein sitä myös on. 

"Varsinkin ulkomailta tapahtuvissa huijauksissa poliisin mahdollisuudet auttaa ovat valitettavan vähäiset. Juttujen selvittäminen ja menetettyjen rahojen takaisin saaminen on vaikeaa, koska Suomen poliisilla ei ole toimivaltuuksia Suomen rajojen ulkopuolella. Poliisi voi ainoastaan pyytää virka-apua kyseisen maan poliisivoimilta, mutta tämä tie on usein hidas eikä kaikissa maissa tuota toivottua tulosta", poliisin sivuilla kerrotaan. 

Cinematrixin omistajan nimeä ei ole mahdollista selvittää. Lisäksi yrityksen tiedot johtavat Kyprokselle. Erikoista on myös se, ettei palvelun elokuvatarjontaa ole mahdollista tarkistaa etukäteen. Eräs nettikeskustelija kertookin, että kirjauduttuaan, hän löysi palvelusta vain elokuvia, joista ei ollut koskaan kuullutkaan, eikä niitäkään kovin paljoa. 

Sitä, onko kyseessä ultimaattinen huijaus, on vaikea sanoa varmaksi. Epämääräinen sivusto kuitenkin kyseessä on, eikä palveluun kannata missään nimessä liittyä ainakaan Movielabin "uutisen" perusteella. 

Lähteet: Termor Games, Scam Advicer, Reddit, MTV3

Kilpailut

Uusimmat