Kuva: AOP

Fani pidätettiin Exoduksen sanoitusten julkaisemisesta - Bändi järkyttyi

28.10.2014 09:22 - Mikko Räsänen

Jatkossa kannattaa olla varovainen siitä, mitä yhtyettä fanittaa. Tämän sai huomata Exodus-yhtyeen 31-vuotias fani.

31-vuotias James Evans joutui pidätetyksi, kun hän oli julkaissut Facebookissa legendaarisen thrash metal -yhtye Exoduksen sanotuiksia. Evans oli julkaissut Facebookissa osan Exoduksen vuonna 2010 ilmestyneestä Class Dismissed (a Hate Primer) -kappaleesta, joka kertoo kouluampumisista. Jotkut Evansin Facebook-kavereista eivät olleet ilmeisesti tajunneet tekstiä lyriikaksi vaan olivat tulkinneet Evansin suunnittelevan kouluampumista tai vastaavaa väkivaltaista tekoa, ja tekivät ilmoituksen poliisille.

Evansille, 31-vuotiaalle naimisissa olevalle perheenisälle, tilanteen vakavuus selvisi vielä samana päivänä, kun poliisit tulivat hänen kotiinsa kuulustelemaan häntä. Evans selitti päivityksen taustan ja poliisit lähtivät. 

- Jäin siihen käsitykseen, että koko homma oli selvitetty, Evans kertoo Blabbermouthin mukaan.

Kaksi päivää myöhemmin poliisit ilmestyivät Evansin työpaikalle ja pidättivät hänet.

- He eivät edes laittaneet minulle käsirautoja, ohjasivat vain auton takapenkille. Vaikutti siltä, että poliisitkin olivat shokissa ja pitivät tätä juttua turhana.

Evansia pidettiin putkassa kahdeksan päivää. Pidätysmääräyksen perusteluksi oli kirjoitettu uhkaus tappaa opettajia tai oppilaita koulussa. Lopulta Evans vapautettiin.

Tapaus kantautui nopeasti Exodus-yhtyeen korviin. Yhtye julkaisi Evansia puolustavan tiedotteen.

"Exodus ei edistä terrorismia, uhkailua tai kiusaamista. James Evans pidätettiin vain siitä syystä, että hän julkaisi suosikkiyhtyeensä sanoituksia Facebookissa. Kappale A Class Dismissed (Hate Primer) on kirjoitettu kouluampujan näkökulmasta, eikä se millään tavalla ihannoi sellaista käytöstä.

Kappaleen inspiraationa toimi Virginia Techin kouluampuja Seung-Hui Cho. Lopetimme kappaleen esittämisen Sandy Hookin kouluampuisen jälkeen, koska emme halunneet näyttää tunteettomilta. Kun ihmiset alkavat ylireagoin Exoduksen tai muiden yhtyeiden sanoituksiin ja pidättää ihmisiä niiden pohjalta, sorrumme vainoharhaisuuteen ja alamme muuttua orwellilaiseksi yhteiskunnaksi."

Vaikka James Evans vapautettiin, ei hänen tilanteensa ratkennut. Hänen syyttämispäätöstään on lykätty puolella vuodella. Sinä aikana Evans joutuu käymään mielentilatutkimuksissa, jossa arvioidaan, miten vaarallinen hän todellisuudessa on.

Exodus ei ole tyytyväinen faninsa kohteluun. Bändin kitaristi Gary Holt laukoi asiasta täyslaidallisen taannoisessa haastattelussa.

- Tämä näyttää, että elämme hyvin vainoharhaisessa yhteiskunnassa, ja jatkuvien ampumisten takia ihan ymmärrettävästi. Minua vaivaa James Evansin tapauksessa se, että perehtymällä tapaukseen edes 20 minuuttia, olisi huomannut, että Evans ei ole uhka. Hän ei ole ahdistunut 17-vuotias, joka julkaisee jatkuvasti päivityksiä, joista käy ilmi, että hän vihaa koulua ja vihaa koulukavereitaan, ja sen päätteeksi julkaiseen noita tunteita tukevia lyriikoita. Jos tutkisit Evansin Facebook-tilin, löytäisit sieltä vain normaaleja kolmekymppisen miehen päivityksiä. Tämä vain todistaa, miten kirjoitettu teksti voi olla joidenkin silmissä todella pelottavaa.

Alla kappale, josta Evansin ahdinko alkoi. (herkkänahkaisille lukijoille selvennettäköön, että vaikka Radio City antaa kuunneltavaksi kouluammunnasta kertovan kappaleen, ei kukaan toimituksessa suunnittele väkivaltaisia tekoja ja siksi tutkintapyyntöjen tekeminen sanoitusten takia on turhaa.)


Kilpailut

Uusimmat