Kuva: AOP

Suomalaispelaajilla on hallussaan useita NHL-ennätystä - tiedätkö mitkä?

11.12.2014 06:30 - Mikko Räsänen

Tilastoja rakastavan NHL:n ennätysten kirjassa on yhä seitsemän ennätystä, joita pitävät hallussaan suomalaispelaaja.

Jos kysytään kiekkotietäjiltä, mitkä NHL:n ennätykset ovat suomalaispelaajien hallussa, vaatii todellisen tietäjän, että pystyy luettelemaan ne kaikki. Alla ovat kaikki yhä voimassa olevat suomalaisten omistamat NHL-ennätykset.

Virallisia ennätyksiä:

Eniten maaleja yksittäisessä Playoff-sarjassa:
Jari Kurri, 19 maalia (1985)

Kurri ei pidä ennätystä hallussaan yksin, vaan samaan maalimäärään on yltänyt myös Reggie Leach keväällä 1976. Kurrin ennätyksen takuumiehenä hääri Wayne Gretzky, jonka syötöistä useimmat maaleista syntyivät. Gretzky keräsikin tuona samana playoff-keväänä niin paljon syöttöpisteitä, että hän kirjasi tuolloin nimiinsä yksittäisen playoff-sarjan piste-ennätyksen tehtyään 18 playoff-ottelussa yhteensä 47 pistettä.

Eniten ylivoimamaaleja yhdessä playoff-ottelussa:
Jari Kurri, 3 maalia (1987)

Tämän ennätyksen Kurri jakaa peräti kymmenen muun pelaajan kanssa. Viimeksi kolmeen ylivoimamaaliin yhdessä pudotuspeliottelussa on yltänyt Jonathan Toews, joka osui kolmesti ylivoimalla toukokuussa 2010.

Tulokkaiden maaliennätys:
Teemu Selänne, 76 maalia (1992-1993)

Selänteen tulokaskauden uskomaton suoritus, jota ei tultane enää koskaan rikkomaan. Ennätyksen tasosta kertoo se, että aiempi Mike Bossyn nimissä ollut ennätys oli 53 maalia, eli Selänne rikkoi sen murskalukemin. Tulokaskauden maalimäärällään Selänne jakoi myös kauden maalikuninkuuden Aleksandr Mogilnyin kanssa.

Tulokaskauden piste-ennätys
Teemu Selänne, 132 pistettä (1992-1993)

Wayne Gretzky teki aikanaan ensimmäisellä NHL-kaudellaan 1979-1980 137 pistettä, mutta koska Gretzky oli pelannut edellisellä kaudella WHL-liigassa, ei NHL laskenut häntä enää tulokkaaksi.

Eniten pisteitä tulokkaana yhdessä playoff-sarjassa:
Ville Leino, 21 pistettä (2010)

Leino oli pelannut NHL:ssä jo kaudella 2008-09, mutta koska hänen pelimääränsä jäi niin vähäiseksi, laskettiin hänet tulokkaaksi vielä seuraavallakin kaudella. Leino jakaa tämän ennätyksen yhdessä Dino Ciccarellin kanssa, joka ylsi 21 pisteeseen keväällä 1981.

Eniten syöttöjä tulokkaana yhdessä playoff-sarjassa:
Ville Leino, 14 syöttöä (2010)

Leinon uran alamäki näyttää hänen ennätyksiinsä nähden käsittämättömältä, sillä vielä neljä vuotta sitten hän kirjasi nimiinsä NHL-ennätyksiä, mutta muuttui sen jälkeen NHL-flopiksi, jonka ura Pohjois-Amerikassa päättyi sopimuksen ulosostoon.

Eniten syöttöjä yhdessä playoff-ottelussa:
Mikko Leinonen, 6 syöttöä (1982)

Leinonen on päässyt ennätyksellään kovaan seuraan, sillä edes Wayne Gretzky ei ole pystynyt sitä rikkomaan. Gretzky on kuitenkin ainoa pelaaja, joka on sittemmin pystynyt edes sivuamaan Leinosen suoritusta. Hän onnistui siinä keväällä 1987.

Nopeimmat kaksi perättäistä alivoimamaalia:
Esa Tikkanen, kaksi alivoimamaalia 12 sekunnin sisään

Kun Edmonton Oilers kohtasi Toronto Maple Leafsin 12. marraskuuta 1983 sai Tikkanen nimensä NHL:n ennätysten kirjaan tekemällä kaksi alivoimamaalia 12 sekunnin sisään. Ensimmäinen alivoimamaali syntyi ajassa 10:44 ja toinen 10:56.

Eniten rangaistuslaukausmaaleja:
Mikko Koivu, 37 rangaistuslaukausmaalia

Tämä ennätys koki mullistuksen kaudella 2005-06, jolloin NHL päätti ottaa käyttöön rangaistuslaukaukset voittajan ratkaisemiseen, jos jatkoaikakin päättyy tasan. Siksi tilaston kaikki kärkipään pelaajat ovat aktiivipelaajia ja ennätyksenhaltijan titteli siirtyy tasaisin väliajoin uudelle pelaajalle. Koivu nousi kärkipaikalle marraskuussa, jolloin hän teki uransa 37:nnen rankkarimaalin ottelussa St. Louis Bluesia vastaan. Tilaston kärkipää on tiukka, sillä Koivun tavoin 37 rangaistuslaukausmaalia ovat tehneet myös Frans Nielsen, Zach Parise ja Brad Boyes, eli joku heistä voi milloin tahansa ottaa ennätyksen omiin nimiinsä. 

Epävirallisia ennätyksiä:

Eniten perättäin onnistuneita rangaistuslaukausmaaleja uran alussa:
Jussi Jokinen, 9 rangaistuslaukausmaalia

Jussi Jokisesta tuli hetkessä NHL:ssä arvostettu rangaistuslaukausspesialisti, kun hän onnistui yhdeksässä NHL-uransan ensimmäisessä rankkarissa. Sittemmin Jokisen rankkaritahti on hieman hiipunut, sillä tällä kaudella NHL on tehnyt vain yhden maalin viidestä rangaistuslaukauksesta. Jokinen on tehnyt NHL-urallaan 33 rankkarimaalia. 

Paras rangaistuslaukausprosentti, vähintään 10 yritystä:
Petteri Nummelin, 80% (8/10)

Petteri Nummelinin NHL-ura jäi pettymykseksi. Vaikka pienikokoisen puolustajan kiekollinen taito oli NHL-tasoa, oli hänellä fyysisessä pelissä haasteita, joiden takia ura kapeassa kaukalossa päättyi 139 ottelun jälkeen. Lyhyen NHL-vierailunsa aikana Nummelin ehti kuitenkin saada nimensä ennätysten kirjoihin, sillä hän pääsi Minnesota Wildissa pelatessaan yrittämään 10 kertaa rangaistuslaukausta ja onnistui peräti 8:ssa yrityksessä. NHL.com -sivuston mukaan Nummelinin 80 prosentin onnistumistodennäköisyys on kovin kaikista vähintään kymmenesti rangaistuslaukausta yrittäneistä NHL-pelaajista. 

Nopeimmat kolme peräkkäistä hattutemppua:
Petri Skriko (marraskuu 1986)

Petri Skriko on jäänyt monelle tuntemattomaksi NHL-tähdeksi ehkä siksi, että hän pelasi 80-luvulla Vancouver Canucksissa, joka tuolloin kuului NHL:n heikoimpiin joukkueisiin. Skriko oli kuitenkin parhaimmillaan armoitettu maalintekijä. Siitä osoituksen marraskuu 1986, jolloin Skriko teki kahdeksassa päivässä kolme hattutemppua. Skriko pitää edelleen nimissään Canucksin yhden kauden hattutemppuennätystä, vaikka joukkueessa on sittemmin pelannut Pavel Buren ja Markus Näslundin kaltaisia maalitykkejä. Ei ole tietoa, onko Skrikon kolmen perättäisen hattutempun ennätys myös koko NHL:n ennätys. Ainakaan tällä vuosituhannella ennätystä ei ole uhattu, sillä 2000-luvulla nopeimmat kolme hattutemppua ovat Aleksander Sjominin syksyllä 2010 35 päivän sisällä tekemät kolme hattutemppua ja Marian Gaborikin vuonna 2002 tekemät kolme hattutemppua, jotka tulivat 34 päivässä.

Kilpailut

Uusimmat