Kuva: Emmi Moilanen

Archie Cruz ei kadu kovien huumeiden käyttöä - "Kaikkea olen kokeillut paitsi heroiinia"

22.10.2019 12:45 - Iiro Myllymäki

Santa Cruz -bändin nokkamiehen mielestä huumausaineista pahin on väkevä alkoholi.

Sex, drugs and rock’n’roll on rokkitähtien pyhä kolminaisuus. Näistä jokainen on tullut Santa Cruz -bändin nokkamiehelle Archie Cruzille vuosien saatossa tutuksi. Archie, oikealta nimeltään Arttu Kuosmanen, 27, myöntää Voice.fi:n haastattelussa, että omien idolien esimerkki johdatteli häntä elämään rokkikliseitä todeksi. Sekoilut on kuitenkin nyt hänen mukaansa sekoiltu ja on aika palata perusasioiden ääreen.

- Nyt keskityn enemmän musiikkiin ja siihen, minkä takia tähän on ryhtynyt: kitaransoiton ja lavalla soittamisen siisteyden takia. Ei sen takia, että voisit painaa missien kanssa jossain VIP-yökerhossa, Archie sanoo.

Rokkitähtien bileissä viina virtaa, mutta kuvioissa on myös vahvemmat aineet. Archie Cruz sanoo, että rock-piireissä saa mitä tahansa haluamaansa huumetta.

- Kaikkea olen kokeillut, paitsi heroiinia. Olen kokeiluni kokeillut, ja niin se mielestäni pitää tehdäkin. Kerran täällä vain eletään, Cruz sanoo.

Miehen mielestä vahvat huumeet ovat ennemmin tai myöhemmin ihmiselle vain haitaksi. Kannabista ja sieniä, eli ajatteluun, tunteisiin ja aistikokemuksiin vaikuttavia psykedeelejä, mies ei laske tähän kategoriaan. Haitallisimmaksi mies näkee kuitenkin aineen, joka on helposti saatavilla muuallakin kuin rokkipiireissä - alkoholin.

- Se on pahin huume, vaikka onkin laillinen ja helposti saatavissa. Väkevä viina ei tee hyvää kenellekään. Se tuhoaa fysiikan ja henkisen hyvinvoinnin.

Archie Cruzin elämässä vallitsee nyt tasapaino. (kuva: Emmi Moilanen)

Archie Cruzilla ei ole mielenkiintoa ryhtyä huumevalistajaksi, eikä hän ala kehottaa ihmisiä pysymään erossa päihteistä. Mies ei kadu mitään. Huumeidenkäytössä tuli kuitenkin mukana lieveilmiöitä, jotka pakottivat miehen uusille raiteille.

- Siitä alkoivat kärsiä duunit ja ihmissuhteet. Tuli niin isoja morkkiksia, että piti ottaa itseään niskasta kiinni. Mikään huume ei tunnu niin hyvältä, että se korvaisi pahan olon siitä, jos mokaa elämänsä. Kaikista parhaat fiilikset tulee oikeista saavutuksista ja siitä, että tekee elämällään jotain järkevää, Archie Cruz sanoo.

Alkoholittomat oluet maistuvat

Archie Cruz kertoo olevansa nyt täysin kuivilla päihteistä. Absolutisti hän ei ole, paitsi tällä hetkellä käynnissä olevan Yhdysvaltojen-kiertueen ajan. Santa Cruz on juuri julkaissut uuden albumin ja jatkaa Amerikan-valloitusta toimimalla Atreyu-bändin kiertueella lämmittelijänä. Koko bändi on allekirjoittanut kirjallisen sopimuksen siitä, että tippaakaan alkoholia ei juoda ennen kuin kiertue on tullut päätökseen. Nyt bändiläiset ovatkin tutustuneet alkoholittomien oluiden maailmaan.

- Siitä tulee hyvä placebo-efekti. Kun niitä on juonut kaksi, tulee pienen nousuhumalan tunne, Archie luonnehtii.

Kun kiertue on päättynyt, korkki napsahtaa auki nopeasti. Bändi sai eräällä yhdysvaltalaisfestarilla lahjaksi pullollisen Metallican lanseeraamaa Blackend-viskiä. Tällä juomalla Santa Cruz aikoo juhlistaa tärkeän kiertueen päättymistä.

- Vertaisin tätä siihen, että lätkäjoukkueella on finaalin jälkeen kultajuhlat. Sitten voi antaa itselleen luvan olla hetken aikaa rappiolla.

Lue myös: Santa Cruzin keikalla jäätävä jälleennäkeminen ex-bänditoverien kesken - "He tulivat tuomitsemaan"

Lue myös: Archie Cruzilla on uusi rakas - tumma mallikaunotar poseeraa toinen toistaan rohkeammissa otoksissa

Kilpailut

Uusimmat