Kuva: All Over Press

Jackie Chan on murtanut urallaan kallonsa ja lukuisia luita - listasimme tähden 5 hurjinta stunttia

08.09.2020 16:45 - Roy Kokkonen

Jackie Chan on tunnettu hurjista stunteista, jotka hän tekee ilman sijaisnäyttelijää. Vaarallisten temppujen seurauksena tähti on murtanut lukuisia luita ja käynyt lähellä kuolemaa.

Hongkongilainen Jackie Chan, 66, on tunnettu paitsi yli 50 vuotta kestäneestä näytttelijänurastaan myös hurjista stunteistaan. Uransa aikana hän on toteuttanut toinen toistaan hullumpia temppuja ilman stuntmiehen apua ja usein ilman mitään turvavälineitä.

Tämän seurauksena hän on joutunut kärsimään lukuisista loukkaantumisista, jotka ovat vaihdelleet pienistä kolhuista sekä ruhjeista murtuneisiin luihin ja jopa aivovammoihin.

Elokuvauransa aikana tähti on käynyt useamman kerran lähellä kuolemaa. Hän on murtanut kuvauksissa muun muassa sormia, varpaita, kylkiluita, nenänsä, lonkkansa ja kallonsa.

Jackie Chan pilvenpiirtäjän katolla elokuvassa Who Am I. (kuva: AOP)

Erikoisuutena hänen elokuvissaan nähdään usein lopputekstien yhteydessä kuvamateriaalia kulissien takaa. Niiden perusteella on nähtävissä, että stuntit eivät aina ole menneet kuin Strömsössä.

Kipu tähden kasvoilla on usein niin käsin kosketeltavaa, että katsoja jää haukkomaan henkeään lopputekstien kohdalla jopa kovemmin kuin itse elokuvan aikana.

Jackie Chan ja Chris Tucker elokuvassa Rush Hour 2. (kuva: AOP)

Chan nousi maailmanmaineeseen 90-luvun loppupuolella Hollywood-elokuvien, kuten Rush Hour - rankka pari ja Bronxin hurrikaani (Rumble in the Bronx) myötä. Sitä ennen hän oli ehtinyt tehdä mittavan uran Kiinassa. Menestyksen myötä myös lukuisat länsimaiset elokuvafanit ovat tutustuneet tähden vanhempaan tuotantoon. 

80- ja 90-luvuilla kuvatuissa elokuvissa nähdään tähden hurjimpia stuntteja, joiden myötä Chanin tuonaikaiset elokuvat ovat nousseet kulttimaineeseen.

Listasimme viisi hurjinta stunttia, jotka näyttelijä on urallaan tehnyt:

Jumalten aseet (Armour of God)

Ehkä lähimpänä kuolemaa Chan kävi vuoden 1986 elokuvassa Jumalten aseet

Eräässä kohtauksessa Chan hyppää linnan muurilta puuhun, tarkoituksenaan liukua oksia pitkin maahan. Ensimmäinen otto sujui hyvin, mutta Chan piti sitä liian hidastempoisena.

Toisella yrityksellä näyttelijälle kävi huonosti, sillä oksa, johon hän tarttui, katkesi. Seurauksena hän putosi hallitsemattomasti maahan, löi päänsä kiveen ja mursi kallonsa.

Chan kiidätettiin leikkaukseen, josta hän selvisi. Onnettomuuden seurauksena hänellä on kuitenkin edelleen muovisella tulpalla peitetty reikä kallossaan.

Kyttä antaa kyytiä (Police Story)

Vuonna 1985 ilmestyneessä Kyttä antaa kyytiä -elokuvassa Chan toteuttaa lukuisia stuntteja ostoskeskuksen sisällä. Hän loikkaa useiden ikkunoiden läpi ja taistelee vihollisia vastaan liukuportaissa.

Yhdessä elokuvan kuuluisimmista kohtauksista Chan liukuu koristevaloilla verhoiltua metalliputkea pitkin neljä kerrosta alas rikkoen valtavan lasikatoksen matkallaan.

Stuntin seurauksena Chan kärsi palovammoista käsissään ja hänen lantionsa meni sijoiltaan laskeutumisessa.

Project A - Lohikäärmeet merellä

Vuoden 1983 Project A -toimintakomediassa Chan roikkuu kellotaulun viisareiden varassa ja putoaa kahden katoksen läpi niskoilleen maahan. Temppu oli hengenvaarallinen, mutta siitä huolimatta Chan halusi kuvata sen kolme kertaa.

Inspiraation stunttiin hän sai ikonisesta kohtauksesta vuonna 1923 julkaistusta mykkäelokuvasta Tuhannen dollarin nousukas, jossa näyttelijä Harold Lloyd roikkuu eräässä kohtauksessa kellotaulusta.

Jackie Chanin Taistele! Älä kysele! (Who Am I)

Vuonna 1998 ilmestyneessä elokuvassa Chan toimii pääroolin lisäksi myös ohjaajana ja käsikirjoittajana. Eräässä kohtauksessa hän liukuu Rotterdamissa sijaitsevan 25-kerroksisen Willemswerf-pilvenpiirtäjän kaltevaa ikkunaseinää pitkin. 

Stuntti toteutettiin täysin ilman turvavarusteita, mutta Chan selvisi ehjin nahoin.  

Supercop

Police Story -elokuvasarjan vuonna 1992 julkaistussa kolmannessa osassa näyttelijä hyppää liikkuvasta helikopterista roikkuvien köysitikkaiden varaan. Kohtauksessa näyttelijä pyristelee tikkaiden varassa riippuen läpi kaupungin, väistäen täpärästi useita rakennuksia.

Elokuvan kuvauksissa Chan kärsi muun muassa murtuneesta poskipäästä ja revähtäneestä olkapäästä.

Lue myös: Reikä kallossa ja tukehtumista savuun - kahdeksan näyttelijää, jotka melkein kuolivat kuvauksissa

Lue myös: Toimintatähti Jackie Chanin tytär on koditon - syyttää vanhempiaan

Lähteet: SCMPThe Hollywood Reporter

Kilpailut

Uusimmat