Kuva: Niko Tiainen

Suomen Rahapajan esimies varasti satoja tuhansia kolikkoina - tutkija kertoo hurjasta tapauksesta

11.10.2021 08:15 - Roy Kokkonen

Entinen rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson on tutkinut monia kovia rikostapauksia. Hän kertoo Rosvo & Poliisi -podcastin uudessa jaksossa uransa kiinnostavimmista jutuista.

Rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson tunnetaan tuloksekkaana tutkijana ja pitkän linjan poliisina. Rosvo & Poliisi -podcastin uudessa jaksossa Eriksson kertoo uransa hurjimmista tilanteista.

Hän on ollut mukana tutkimassa muun muassa Suomen suurinta kultakaupparyöstöä, Cannonball-ampumisia, Suomen ensimmäistä seksiperäistä ihmiskaupparikosta ja kosovolaissukujen välienselvittelyä keskellä Helsinkiä. Hänen siirtymisensä eläkkeelle 2019 herätti lähes kansallisen hätätilan, ja hänet pyydettiin pikaisesti takaisin töihin.

– Kentsu oli sellainen kaveri, joka saattoi soittaa jengitiloihin ja sanoa, että keitä kahvit, mä tuun nyt, kertoo ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmén, joka juontaa Podplay-alkuperäissarjaa yhdessä entisen huumepoliisi Kalevi "Kale" Puontin kanssa.

– Kun yleensä sinne tulee karhuryhmä mukanaan Pasi-panssariajoneuvo ja rajavartiolaitoksestakin on lainattu se Super Puma -helikopteri. Semmosella orkesterilla yleensä tullaan, mutta sä tulit aina yksin, Ilmén jatkaa.

Ilmén haluaakin tietää, että saiko Erikson koskaan palautetta toimintatavoistaan omiltaan.

– Lähtökohta oli aina, että siellä on hirvittävä vastarinta. Minun oli kuitenkin helppo hoitaa asioita, koska minut tunnettiin. On tilanteita, joissa on hyvä ottaa Pasi mukaan, mutta on paljon tilanteita, jotka voi hoitaa ihan soittamalla, että tulee käymään, Erikson kertoo.

Erikson kertoo tapauksesta, kun alamaailmaan alkoi ilmestyä suuria määriä kahden euron kolikoita. Hän oli päätutkijana jutussa, jossa Suomen Rahapajan tuotantopäällikkö alkoi kantamaan laukussaan kolikoita ulos talosta.

– Meitä naurattaa nyt, että kolikoita vain kannettiin ulos. Mutta se oli aika vakava juttu, koska kyseessä oli rahapaja, hän toteaa.

Eriksonin mukaan tekijä oli mieltynyt kokaiiniin ja ajautunut rahavaikeuksiin. Hän keksi hyvän idean alkaa varastaa hävikkikolikoita, jotka olisi normaalisti hävitetty. Kerralla vietiin aina tuhansien eurojen arvosta rahaa.

– Minkä takia hävittää hyvää rahaa, kun sen voi kantaa ulos? Ja hänhän kantoi sitä sitten ihan selkä vääränä. Aluksi oli reppu, mutta lopulta hän käytti sellaista isoa vetokärryä, Eriksson sanoo.

Rahaa vietiin ainakin yli 160 000 euron arvosta.

– Kukaan ei tänäkään päivänä tiedä, kuinka paljon rahaa oikeasti kannettiin ulos. 

Kuuntele uusi jakso täältä.

Lue myös: Ex-jengiläinen Mika "Immu" Ilmén kertoo vankilan karuista oloista - kiuaskivet viuhuivat saunassa

Lue myös: 15 vuotta vanginvartijana toiminut Mikko Kiiskilä: "Vankiaines on muuttunut paljon vuosien aikana"

Lue myös: Ex-rosvo Mika Ilmén ja entinen poliisi Kalevi Puonti olivat "vihollisia" - nyt he luotsaavat rankkaa uutuussarjaa

Voice.fi, Podplay, Radio City, SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa. 

Uusimmat