Kuva: Roy Kokkonen

Eero Aho tähdittää uutta rikossarjaa - poliisin karu tarina pedofiilista auttoi eläytymään rooliin

06.11.2021 15:15 - Roy Kokkonen

Eero Aho ei ole halunnut näytellä televisiosarjoissa. Nyt hänet kuitenkin nähdään uuden Koskinen-rikossarjan pääroolissa. Keskusteltuaan poliisien kanssa Aho huomasi, että näyttelijän ja poliisin ammateissa on paljon yhteistä.

Seppo Jokisen kirjoihin perustuva kymmenosainen tv-sarja Koskinen seuraa rikoskomisario Sakari Koskista ja hänen Tampereen väkivaltarikosyksikössä työskentelevää tiimiään. Poliisit antavat työlleen kaikkensa, ja keskiössä on rikostapausten rinnalla tiimin ryhmädynamiikka ja ihmissuhteet. 

Ensimmäinen tuotantokausi kertoo tarinat viidestä ensimmäisestä kirjasta ja yhden kirjan tarina on jaettu kahteen jaksoon. Sarjasta tullaan näkemään myös toinen kausi, jonka kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Vaikka tarinat ovat saaneet innoituksensa kirjoista, on ne mukautettu televisioon sopivaksi. Ensimmäiset Koskinen-kirjat julkaistiin 1990-luvulla, mutta tapahtumat on päivitetty nykypäivään tv-sarjaa varten.

– Sarja mukailee kirjoja, mutta mukana voi olla erilaisia ratkaisuja, kertoo Riku Suokas, joka on ohjannut ensimmäisen kauden yhdessä Lauri Nurkseen kanssa.

Nimiroolissa nähdään 8-pallossa Lallia esittänyt ja Tuntemattomassa sotilaassa (2017) Rokkana kunnostautunut Eero Aho

– Koskinen on työhönsä vähän liiankin paneutuva poliisi. Hän on hyvin suojelunhaluinen, mutta kaiken työn tekemisen lomassa perhe-elämä sekoittuu, Aho kuvailee roolihahmoaan.

Ahon lisäksi rooleissa nähdään muun muassa Aallonmurtaja-sarjasta Venla-palkittu Maria Ylipää, niin ikään Aallonmurtajaa tähdittänyt Turkka Mastomäki ja Roope Salminen & Koirat -yhtyeessä laulanut Jon-Jon Geitel.

Eero Aho esittää nimiroolia uudessa Koskinen-sarjassa. (kuva: Roy Kokkonen)

Aluksi Ahoa epäilytti, kuinka raakoja väkivaltarikoksia tutkivaa poliisia näytellään. Mukana tuotannossa oli asiantuntijoita, mukaan lukien pitkän linjan väkivaltarikostutkija, joka neuvoi, kuinka tilanteet hoidettaisiin oikeassa elämässä. 

– Hän kertoi tarinan pedofiilista, jonka kanssa joutui kaveeraamaan kuulusteluissa tapauksen selvittämiseksi. Täytyi olla hyvää pataa, kysyä kannustaako lasten raiskaaja Tapparaa vai Ilvestä ja tarjoutua hakemaan lisää puhtaita kalsareita kotoa, Aho kertoo. 

Keskustelujen lisäksi näyttelijöille pidettiin "boot camp", jossa he opettelivat voimankäyttöä, käskyttämistä ja aseenkäsittelyä poliisiammattikorkeakoulun harjoitustiloissa. 

Neuvonantajien avulla Ahon käsitys poliisityöstä mullistui täysin. Poliisisarjojen sankarit ovat usein kovaksikeitettyjä, mutta rankat tapaukset menevät oikeilla tutkijoilla tunteisiin.

– Eivät he ole mitään koneita. Se menee psyykeeseen ja isosti. Sitä kautta oli helpompi päästä kiinni siihen hahmoon eikä vain näytellä, että olenpas tässä nyt poliisi.

Ahoa ei ole aiemmin juurikaan nähty televisiosarjoissa. 

– En ole halunnut niihin. Ne ovat tuotannollisesti aika tiukkoja, niissä joutuu tekemään paljon töitä lyhyen ajan sisällä, hän toteaa. 

Poliisien kanssa käytyjen keskustelujen myötä Aho huomasi, että poliisin ja näyttelijän ammatissa on paljon yhtäläisyyksiä. 

– Se tunne, minkä rikoksen ratkaisemisesta saa on verrattavissa siihen, mitä näyttelijä kokee kuvauksissa tai etenkin teatterin lavalla. Koskinen kuvailee, että kun verkko kiristyy murhaajan ympärillä, niin sen tunteen voi maistaa. Pystyn samaistumaan siihen näyttelijänä täysin, vaikka en oikeasti niitä kauheita tilanteita joudukaan ratkaisemaan.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat Tampereelle. Jo ensimmäisessä jaksossa käy selväksi, missä kaupungissa ollaan, kun Koskinen alkaa tutkia uudella raitiovaunuvarikolla tapahtunutta henkirikosta. 

– Tampereella on ollut helppo kuvata, me pääsemme minne vain pyydetään. Toisella tuotantokaudella kysyimme, voimmeko sulkea Hämeensillan, joka on keskeisin kulkuväylä koko kaupungissa. Se onnistui ilman muuta, Aho paljastaa.

Koskinen alkaa Nelosella ja Ruudussa 29. marraskuuta.

Lue myös: Me Naiset: Näyttelijä Eero Ahon suhde uutisankkuriin alkoi ystävien järjestämiltä sokkotreffeiltä

Kilpailut

Uusimmat