Kuva: Lauri Kujanpää

Mr. Lordi kävi lähellä kuolemaa vuonna 2017 - kertoo vakavasta tilanteesta uutuuskirjassa

13.09.2022 08:15 - Lauri Kujanpää

Sexorcism-albumin tekoprosessin aikana Mr. Lordi kävi läpi hetken, joka meinasi olla kohtalokas. Kaikki alkoi siivousoperaatiosta.

Mr. Lordi on Lordi-yhtyeen perustaja, laulaja, säveltäjä sekä yhtyeen visuaalisen ilmeen luoja. Vuodesta 2002 lähtien yhtye on julkaissut 17 albumia ja kiertänyt maailmaa useilla pitkillä kiertueilla ja myynyt valtavan määrän levyjä.

Nyt Mr. Lordin elämästä on kirjoitettu kirja Lordiary, jossa Mr. Lordi avaa tarinaansa kirjailija Maria Jyrkäksen kanssa. Lordiaryssa kerrotaan muun muassa, kuinka Lordi-yhtyeen tie vei  Euroviisu-voittoon ja kuinka bändi koki urallaan miehistönvaihdoksia, henkilökohtaisia kriisejä sekä valtavan taloustaakan.

Vuonna 2017 Sexorcism-albumin tekoprosessin aikana Mr. Lordi kävi läpi hetken, joka meinasi olla kohtalokas. Kaikki alkoi siivousoperaatiosta.

"Tein pitkästä aikaa suursiivouksen kotona ja siivosin lemmikkikäärmeitteni terraariot. Se on sotkuista puuhaa, ja terraarioiden purut pölisevät niin, että henkeä salpaa. Vuorokauden kuluttua siivouksesta kurkkuni kipeytyi. Seuraavana aamuna se oli vielä kipeämpi", Mr. Lordi kertoo.

Lopulta kurkkukipu oli valtavan voimakas ja Lordi meni lääkäriin. Lääkäri epäili virustartuntaa ja puhumista piti välttää.

"Edelleen uskoin, että virus menisi jossain kohtaa itsestään ohi. Mutta kun lauantaina 30. syyskuuta heräsin ja tajusin, etten pystynyt enää puremaan hampaitani yhteen nielun turvotukselta, ymmärsin, että pikainen paraneminen oli toiveajattelua. Puheeni oli kuin humalaisen mongerrusta, enkä pystynyt enää muodostamaan selkeitä sanoja. Kipu ja turvotus oli kaikkein pahinta nielun oikealla puolella. Muoniossa oli onneksi terveysasema, joten ajoin päivystykseen. Pääsin vastaanotolle iltapäivällä puoli kolmen aikaan. "Sinulla on paise kurkussa. Nielusi on auki enää reilun sentin verran. Jos se muurautuu kokonaan umpeen, et saa enää happea, tukehdut ja kuolet. Se on leikattava heti."”

Hätäleikkaukseen oli vaikea päästä. Ensin Mr. Lordi ajoi omalla autollaan Levin lääkäriasemalle, mutta hänet passitettiin pikaisesti sairaalaan Rovaniemelle. Tukehtumisen tunne paheni ja Mr. Lordi uskoi, että kaikki saattaa loppua.

"Olin kaahannut täysin turhaan.”Sinun pitää päästä Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Täällä on vajaan sentin aukko, et voi lähteä itse ajamaan. Matkaa on melkein 200 kilometriä, ja siinä ajassa tämä paise ehtii kasvaa vielä lisää.” Olin siis kirjaimellisesti tukehtumassa. Pian istuin ambulanssitaksissa, joka kiisi Lapin pimenevässä syysillassa kohti Rovaniemeä. Vasta siinä kohtaa mieleeni tuli, että tämä kaikki saattaa loppua tähän. En tiedä, mitä taksikuski olisi voinut tehdä, jos olisin yhtäkkiä alkanut korista henkitoreissani hänen takapenkillään. Tuskin mitään. Kun pääsin sairaalaan, nielussani oli tilaa alle kaksi milliä. Se on lähimpänä kuolemaa, mitä olen aikuisiällä käynyt."

Lopulta paise puhkaistiin hätäleikkauksessa ja haava ommeltiin kiinni. Antibiootit auttoivat ja Mr. Lordi parani ja pääsi jatkamaan työskentelyään. Nielupaiseen arpi kuitenkin vaikutti sen verran, että hän menetti lauluäänessään yhden sävelaskeleen.

Lordiary-kirja on nyt julkaistu Tammi-kustantamon kautta.

(kuva: Tammi)

Lue myös: Mr. Lordi ei ole ollut hetkeäkään elämästään somessa - "Se on saatanasta"

Lue myös: Soundi: Lordi löysi uuden jäsenen - "Kone oli aluksi villi kortti"

Kilpailut

Uusimmat