Kuva: AOP

Nuorten maailmanmestarilta yllättävä ilmoitus: lopettaa uransa 19-vuotiaana

24.08.2017 12:18 - Mikko Räsänen - Luettu 487 kertaa

Evan Sarthou oli torjumassa USA:lle alle 18-vuotiaiden MM-kultaa. Nyt hän lopettaa uransa.

Pohjois-Amerikasta kuultiin tänään yllättävä kiekkouutinen. Vasta 19-vuotias maalivahtilupaus Evan Sarthou lopettaa jääkiekkouransa ja aikoo keskittyä opiskeluihin. Lopetuspäätös on pieni yllätys, sillä Sarthou oli vielä pari vuotta sitten todella kuuma maalivahtilupaus. 

Keväällä 2015 Sarthou oli yksi USA:n U18-joukkueen suurista sankareista, kun joukkue voitti nuorten MM-kultaa. Hänen päästettyjen maalien keskiarvona 1,15 oli koko turnauksen paras. Finaalissa USA kukisti Suomen ja Sarthou valittiin ottelussa joukkueensa parhaaksi pelaajaksi. 

Tuon U18-kultajoukkueen muista tähdistä Auston Matthews ja Matthew Tkachuk ovat jo ottaneet paikkansa NHL:ssä. Sarthoun ura lähti kuitenkin alamäkeen heti MM-menestyksen jälkeen. Hän oli pelannut WHL-junioriliigan Tri-City Americansissa kaksi kautta kakkosmaalivahtina tähtitorjuja Eric Comrien takana.

Kaudella 2015-16 Comrie oli poissa ja Sarthoun odotettiin nousevan luotettavaksi ykkösmaalivahdiksi. Toisin kävi, sillä Sarthou oli paha pettymys. 60 ottelussa torjuntaprosentti 88,8 oli jotain ihan muuta kuin mitä maajoukkuetähdeltä oli odotettu. Kakkosmaalivahti Nicholas Sanderskin torjui kiekkoja 90,1 prosentin tarkkuudella. 

Viime kaudella Sarthoun piti yrittää palata tasolleen, mutta syksyllä iski loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa peleistä marraskuulle asti. Sen jälkeenkään kaikki ei mennyt nappiin, vaan torjuntaprosentti 90,1 oli liigan maalivahdeista vasta 24:nneksi paras. Sarthou valuikin joukkueessaan kakkosmaalivahdiksi.

Kevään pudotuspeleissä Sarthou sai vielä yhden maalivahdin. Americansin hävittyä kaksi ensimmäistä otteluaan Seattle Thunderbirdsiä vastaan, yritti valmentaja herätellä joukkuettaan vaihtamalla Sarthoun kolmannen ottelun aloittavaksi maalivahdiksi. Kaikki meni kuitenkin täysin pieleen Sarthoun kannalta. Jo ottelun ensimmäisessä erässä Sarthou ammuttiin maaliltaan vaihtoon, kun seitsemästä ensimmäisestä laukauksesta kolme oli painunut hänen selkänsä taakse. Sarthoun uran viimeisen ottelun torjuntaprosentiksi jäi 57,1, sillä tuon jälkeen hän ei enää jäälle päässyt.

Sarthoun uran kohokohdaksi jäi U18 MM-finaali Suomea vastaan, jonka USA voitti jatkoajalla. Katso maalikooste ottelusta alta.

Lähde: Tri-City Herald

Lue myös: KHL-seuran erikoiset kuviot jatkuvat - jo toinen tuore hankinta sai pikapotkut

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat